«Τρέχουμε και δε φτάνουμε» πάλι για να βρούμε ιατροδικαστή στη Μεσσηνία

«Τρέχουμε και δε φτάνουμε»  πάλι για να βρούμε ιατροδικαστή στη Μεσσηνία

Μόνο με ενιαίο μέτωπο φορέων και πολιτικών μπορεί να αντιμετωπισθεί το τεράστιο πρόβλημα και τα κοινωνικά ζητήματα που προκαλούνται από την έλλειψη μόνιμης θέσης ιατροδικαστή στη Μεσσηνία.

Ο μέχρι πρότινος, επικουρικός, ιατροδικαστής, Ιωάννης Δούζης, διορίσθηκε πρόσφατα στον Πειραιά, στις θέσεις που άνοιξαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη Μεσσηνία για άλλη μια φορά να μένει με κενή τη θέση και συγγενείς θανόντων, όπως και θύματα ξυλοδαρμού και βιασμού, να ταλαιπωρούνται, καθώς πλέον πρέπει να μεταβαίνουν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κορίνθου, με ό,τι ψυχικό πόνο, αλλά και οικονομική επιβάρυνση, αυτό έχει.

Όλοι αποδέχονται ότι η Μεσσηνία πρέπει να έχει μόνιμη θέση ιατροδικαστή, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συνολική και ουσιαστική παρέμβαση για να δοθεί λύση.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο «Θ», τόνισε πως η Μεσσηνία πρέπει να αποκτήσει μόνιμη θέση ιατροδικαστή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο είναι άρτια εξοπλισμένο, ενώ το επιβάλλει και η λειτουργία έδρας Εφετείου.

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, εξήγησε ότι οι μόνιμες θέσεις ιατροδικαστή είναι κατά κύριο λόγο αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ θα γίνουν και  πάλι ενέργειες για ορισμό επικουρικού.

Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, τόνισε ότι άμεσα θα αποστείλει έγγραφη διαμαρτυρία στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αίτημα για να «ανοίξει» η συγκεκριμένη θέση.

Γρηγόρης Λέων: «Ταλαιπωρία για τους πολίτες»
Για άλλη μια φορά η Μεσσηνία μένει χωρίς ιατροδικαστή, με αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία και την ψυχική επιβάρυνση συγγενών θανόντων, αλλά και θυμάτων ξυλοδαρμού ή βιασμού, με τη μεταφορά τους σε άλλους νομούς και κατά κύριο λόγο στην Κόρινθο.

Η ανάγκη για ιατροδικαστή στη Μεσσηνία όλα τα χρόνια καλύπτεται με επικουρικούς, αλλά μεγάλα διαστήματα μένει χωρίς τις υπηρεσίες τους, όταν λήγουν οι συμβάσεις τους, όπως και τώρα.

Ο νομός έχει σημαντικό όγκο υποθέσεων και μόνο η λειτουργία του Εφετείου επιβάλλει να υπάρχει μόνιμος ιατροδικαστής.

Παράλληλα, η απουσία ιατροδικαστή στη Μεσσηνία αποτελεί και μεγάλο πλήγμα για τις Αρχές (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό), καθώς όταν έχουν ένα τραγικό περιστατικό, η έλλειψη συνεννόησης με τον τοπικό ιατροδικαστή επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία.

Πρόσφατα από το υπουργείο Δικαιοσύνης διορίσθηκαν ιατροδικαστές σε θέσεις που προκηρύχθηκαν, αλλά η Μεσσηνία και πάλι ήταν απούσα.

Μιλώντας σχετικά ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Γρηγόρης Λέων, εξήγησε ότι αυτή την περίοδο αρκετοί ιατροδικαστές διορίσθηκαν σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε μόνιμες θέσεις. «Πρέπει, όμως, και το ΕΣΥ να προκηρύξει μόνιμες θέσεις ιατροδικαστών, κάτι που έχει να γίνει πάρα πολλά χρόνια, ώστε να καλυφθούν κενά που είναι έτσι εδώ και πολλά χρόνια. Με αυτό τον τρόπο θα προσελκυθούν επιστήμονες και θα μπορούν να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες μιας περιοχής. Μένοντας χωρίς ιατροδικαστή η Μεσσηνία, σημαίνει ότι κάθε πολίτης θα ταλαιπωρείται, όχι μόνο με τις έννοιες της αναμονής και των ταξιδίων, αλλά και οικονομικά. Το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι υπερσύγχρονο και έχει όλα τα μέσα για να υποστηρίξει ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Κατά τη γνώμη μου, το Νοσοκομείο Καλαμάτας και όποιο άλλο νοσοκομείο πρέπει να προκηρύξει μόνιμες θέσεις και μέχρι τότε να ανοίξει θέσεις επικουρικού, κάτι βέβαια που δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους επιστήμονες.

Οι θέσεις τώρα προκηρύχτηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και από τη στιγμή που η Καλαμάτα έχει Εφετείο θα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστή θέση ιατροδικαστή.

Το νοσοκομείο μπορεί να διεκδικήσει είτε επικουρικό ιατροδικαστή με συνοπτικές διαδικασίες είτε μόνιμη θέση που θέλει πιο εκτεταμένη διαδικασία. Αν δεν κάνετε κάτι πάντως, θα μείνει η πόλη χωρίς ιατροδικαστή. Και όλα τα θέματα που χειρίζονται οι ιατροδικαστές έχουν έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, με σημαντικότερο παράγοντα το χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να γίνει έγκαιρα η εξέταση για ένα βιασμό ή η αυτοψία σε χώρο φόνου», κατέληξε ο κ. Λέων.

Ελένη Αλειφέρη: «Θα αναζητήσουμε επικουρικό»
Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, εξήγησε ότι οι μόνιμες θέσεις ιατροδικαστών δε συστήνονται στα νοσοκομεία και πως σύμφωνα με το νόμο 3772 του 2009 η Ιατροδικαστική υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Δεν υπάρχει μόνιμη θέση ιατροδικαστή σε νοσοκομείο, πλην του ΠΑΓΝΗ. Κανένα άλλο νοσοκομείο δεν έχει. Εάν για εμάς υπάρξει ενδιαφέρον από επικουρικούς ιατροδικαστές (σ.σ. διότι ο νόμος προβλέπει να υπάρχει ενδιαφέρον για να προκηρυχθεί θέση), ασφαλώς το νοσοκομείο θα επιδιώξει έγκριση από το υπουργείο Υγείας. Κατανοώ τη σημαντικότητα της θέσης αυτής, αλλά και την ταλαιπωρία στην οποία μπορεί να υποβληθούν συγγενείς», σημείωσε.

Η κα Αλειφέρη εξήγησε ότι για να προκηρυχτεί από το νοσοκομείο μόνιμη θέση πρέπει να γίνει αλλαγή στον οργανισμό, να εκδοθεί ειδικό Προεδρικό Διάταγμα και να συνυπογράψουν έξι υπουργοί. Κάτι τέτοιο, όμως, μπορεί να σημαίνει και κατάργηση άλλης οργανικής θέσης (παθολόγου ή πνευμονολόγου για παράδειγμα).

Καταλήγοντας σημείωσε ότι από το 2019 υπάρχει μια μόνιμη συζήτηση των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης για μεταφορά της αρμοδιότητας των ιατροδικαστών στο υπουργείο Υγείας, αλλά  δεν έχει τελεσφορήσει.

Κ. Μαργέλης: Διαμαρτυρία στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, τόνισε ότι το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και αφορά σε όλη τη Μεσσηνία, γι’ αυτό και ο Σύλλογος το βάζει στις προτεραιότητές του.

Το θέμα, άλλωστε, έχει απασχολήσει σοβαρά το Δικηγορικό Σύλλογο και εντός των επόμενων  ημερών θα γίνει εγγράφως διαμαρτυρία και ταυτόχρονα αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να δοθεί λύση και να ορισθεί στη Μεσσηνία μόνιμη θέση ιατροδικαστή.

Της Βίκυς Βετουλάκη