Ετοιμάζεται η λειτουργία νέου Κέντρου Αιμοκάθαρσης στην Καλαμάτα

Ετοιμάζεται η λειτουργία νέου Κέντρου Αιμοκάθαρσης στην Καλαμάτα

«Ανάσα» σε νεφροπαθείς συνανθρώπους μας που πρέπει να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση αναμένεται να δώσει ιδιωτική πρωτοβουλία για λειτουργία νέου Κέντρου Αιμοκάθαρσης στην Καλαμάτα.

Είναι το πρώτο ιδιωτικό Κέντρο Αιμοκάθαρσης που θα λειτουργήσει στα όρια του Δήμου Καλαμάτας και θα απαντήσει στις ανάγκες νεφροπαθών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, που κάποιες φορές αναγκάζονται να φεύγουν εκτός πόλης για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.

Στη Νέα Είσοδο
Για τη στέγαση του νέου Κέντρου ήδη κατασκευάζεται διώροφο κτήριο στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας (οδός Ηρώων Πολυτεχνείου), στο ρεύμα εξόδου από την πόλη και συγκεκριμένα στο ύψος της εισόδου του Βιοτεχνικού Πάρκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αδειοδοτήσεων έχει προχωρήσει και μάλιστα έχει δοθεί σχετική θετική γνωμοδότηση από το Νοσοκομείο Καλαμάτας πως είναι σε θέση να καλύψει τις όποιες ανάγκες των ασθενών δημιουργηθούν, η οποία είναι απαραίτητη.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος είναι το Κέντρο να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από το Μάρτιο του 2023.

Θα καλυφθούν ανάγκες
Στη Μεσσηνία υπολογίζεται ότι οι νεφροπαθείς που έχουν ανάγκη από αιμοκάθαρση είναι περίπου 200 και αυτή τη στιγμή περίπου 45 εξυπηρετούνται από τη μονάδα που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, περίπου 13 άτομα στη μονάδα που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και περίπου 130 από το ιδιωτικό Νεφρολογικό Κέντρο Μεσόγειος έξω από τη Μεσσήνη.

Φυσικά, τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των επισκεπτών που καταφτάνουν στο νομό μας, οι ανάγκες για θέσεις αιμοκάθαρσης αυξάνονται.

Θέτοντας στην πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Καλαμάτας, Άννα Καννά, την προοπτική λειτουργίας του νέου Κέντρου, τόνισε ότι πάντα είναι σημαντικό ένα τέτοιο βήμα για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Παράλληλα, δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη