Δυτική Μάνη: Πολεοδομική βεντέτα για οικοδομικές άδειες και επέκταση οικισμών

Δυτική Μάνη: Πολεοδομική βεντέτα για οικοδομικές άδειες και επέκταση οικισμών

Τη διαχρονική απουσία πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού στην περιοχή της Δυτικής Μάνης αναδεικνύει σε δημοσίευμά του το «ecopress», με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα του «Θάρρους» για την επιστολή των 220 πολιτών που ζητούν την απαγόρευση έκδοσης άλλων οικοδομικών αδειών.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι έχει σκάσει σαν «βόμβα» στη Μεσσηνία η κίνηση των 220 αλλοδαπών μόνιμων οικιστών, κυρίως Γερμανών και Εγγλέζων, να απαιτήσουν να μην εκδοθεί καμία νέα οικοδομική άδεια και να απαγορευτεί η ανοικοδόμηση και επέκταση οικιστικών περιοχών στο Δήμο Δυτικής Μάνης λόγω έλλειψης υποδομών.

Οικιστικές πιέσεις
«Δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών και να απαξιωθούν οι περιουσίες των πολιτών που δεν έχουν προλάβει να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους τα τελευταία χρόνια λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, επειδή το ζητά μία μικρή μερίδα, κυρίως αλλοδαπών συμπολιτών μας, που έχουν εγκατασταθεί με προνομιακούς όρους στο Δήμο μας, κυρίως στους οικισμούς Νεοχωρίου, Στούπας και Πύργου», λέει ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Σ. Γιαννημάρας, στο ecopress, σχετικά με το αίτημα να μην εκδοθεί καμία νέα Οικοδομική Άδεια χωρίς αναβάθμιση υποδομών, που έλαβε ο ίδιος στο γραφείο του από τον Johann – Wilhelm von Krause, Γερμανό μόνιμο κάτοικο της περιοχής, ως εκπρόσωπο των 220 αλλοδαπών οικιστών που συνυπογράφουν τη σχετική επιστολή.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η περιοχή της Δυτικής Μάνης, κυρίως στις τρεις τουριστικές περιοχές Νεοχωρίου, Στούπας και Πύργου, έχει προσελκύσει πολλούς αλλοδαπούς οικιστές.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, που οι ντόπιοι ιδιοκτήτες, λόγω της οικονομικής κρίσης, συστηματικά πουλούσαν και εγκατέλειπαν τις περιουσίες τους, πολλοί Γερμανοί και πολίτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αγόρασαν ακίνητα και τα ανακατασκεύασαν ή εκτάσεις και έχτισαν νέα ακίνητα στην περιοχή, τα οποία χρησιμοποιούν για τη διαμονή τους ή κατά περιόδους για εκμετάλλευση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Παράλληλα στην περιοχή, η οποία πράγματι στερείται υποδομών για να καλύψει τις ανάγκες ιδίως της εκρηκτικής αύξησης των τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα έντονες οικιστικές πιέσεις για ανέγερση μεμονωμένων κατοικιών και τουριστικών συγκροτημάτων.

Χωρίς πολεοδομικό χωροταξικό σχέδιο
Το μείζον θέμα, που αναδεικνύεται από την «πολεοδομική βεντέτα» μεταξύ των ντόπιων ιδιοκτητών και των αλλοδαπών οικιστών για την ανοικοδόμηση της περιοχής, είναι ότι εδώ και 40 χρόνια δεν έχει προχωρήσει ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός της, ώστε να καθοριστούν με σαφήνεια οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης και οι περιοχές προστασίας της.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η περιοχή της Δυτικής Μάνης, παρά τα ιδιαίτερα και ευαίσθητα χαρακτηριστικά της, δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές υλοποίησης νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) που έχει δρομολογήσει το υπουργείο ΠΕΝ μέσω του προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» για το 90% της επικράτειας, με συνολική χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο μεταξύ, από πηγές, που γνωρίζουν άριστα το θέμα, πληροφορούμαστε ότι στην περιοχή της Δυτικής Μάνης και στους συγκεκριμένους οικισμούς ισχύει ειδικό πολεοδομικό καθεστώς με βάση Προεδρικό Διάταγμα του 1985.

Οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται βάσει των νομοθετικών προβλέψεων για τους λεγόμενους «στάσιμους οικισμούς», οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα δόμησης σε «ντόπιους» και «καταγόμενους» της περιοχής. Όλοι, λοιπόν, οι ιδιοκτήτες αλλοδαποί και ντόπιοι, παλιοί και νέοι που έχτισαν, αλλά και αυτοί που εκδίδουν άδειες για να χτίσουν νέα ακίνητα, αξιοποιούν αυτό το ειδικό πολεοδομικό καθεστώς, που διαιωνίζεται.

Οι προτεραιότητες του Δήμου
Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, μιλώντας στο «ecopress», τόνισε ότι η σωστή αντιμετώπιση του θέματος είναι η προώθηση έργων υποδομής για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών και την ανάπτυξη της περιοχής. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή για την προώθηση έργων υδροδότησης (γεωτρήσεις, επεκτάσεις και αντικαταστάσεις του πεπαλαιωμένου δικτύου, έργα αφαλάτωσης κ.ά.).

Επισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν δυσκολίες να καλυφθούν οι ανάγκες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός και πολλοί οικιστές ζητούν νερό, όχι για τις βασικές ανάγκες, αλλά και για ποτίσματα μεγάλων εκτάσεων, πισίνες κ.ά.

Πρόσθεσε δε, ότι δεν είναι εύκολο να επεκταθούν τα δίκτυα ύδρευσης σε εξαιρετικά απομονωμένες κατοικίες και ότι στις προτεραιότητες του Δήμου είναι να καλυφθούν με τις αναγκαίες ποσότητες καλής ποιότητας νερού οι βασικοί πυρήνες των οικισμών.

Ο κ. Γιαννημάρας είπε ακόμη ότι αναρμοδίως απευθύνονται οι διαμαρτυρόμενοι οικιστές για τις οικοδομικές άδειες, καθώς ο Δήμος Δυτικής Μάνης δε διαθέτει Υπηρεσία Δόμησης και υπάγεται στην Πολεοδομία Καλαμάτας.

Β.Β.