«Μικρά οικόπεδα»: Μέχρι 9 Δεκεμβρίου η προθεσμία προέγκριση οικοδομικής άδειας

«Μικρά οικόπεδα»: Μέχρι 9 Δεκεμβρίου η προθεσμία προέγκριση οικοδομικής άδειας

Με δικαίωμα να χτίσουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2026

Λιγότερες από 60 ημέρες απομένουν για χιλιάδες ιδιοκτήτες προκειμένου να εκδώσουν προέγκριση οικοδομικής άδειας για να χτίσουν με τους κανόνες της κατά παρέκκλιση δόμησης σε «μικρά οικόπεδα» στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας.

Αυτό αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα του Αργύρη Δεμερτζή, στο ecopress, όπου αποκαλύπτεται ότι μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2022 καταργείται οριστικά η δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι  ιδιοκτήτες που θα εκδώσουν προέγκριση οικοδομικής αδείας πριν από τη λήξη της προθεσμίας, θα έχουν το δικαίωμα να χτίσουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2026, εφόσον δε μείνουν στην έκδοση προέγκρισης, που είναι περιορισμένης χρονικής ισχύος, αλλά ολοκληρώσουν  τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας, που ισχύει για συνολικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Χάνουν το δικαίωμα

Όσοι ιδιοκτήτες στους λιγότερους από τους δύο μήνες που απομένουν μέχρι την τελική προθεσμία που ισχύει δεν εκδώσουν ή δεν προλάβουν να εκδώσουν προέγκριση άδειας, χάνουν το δικαίωμα να χτίσουν σε συγκεκριμένα γήπεδα και ιδιοκτησίες με εμβαδό μικρότερο των 4 στρεμμάτων.

Σημειώνεται ότι με το νόμο 4759/2020 τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης για την εκτός σχεδίου δόμηση και καθορίστηκαν μεταβατικές διατάξεις, αρχικά ενός έτους και στη συνέχεια διετίας, έως την κατάργηση της δυνατότητας οικοδόμησης στα μικρά οικόπεδα, μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Εν όψει της λήξης της προθεσμίας της 9ης Δεκεμβρίου 2022 πυκνώνουν τα αιτήματα  φορέων που εκπροσωπούν ιδιοκτήτες ακινήτων, μηχανικούς, νομικούς προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και παράλληλα εκδηλώνεται πλήθος παρεμβάσεων ανακοινώσεων και κοινοβουλευτικών ερωτήσεων στη Βουλή,  βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζητούν να θεσμοθετηθεί παράταση για τη δυνατότητα δόμησης στα μικρά οικόπεδα έως το τέλος του 2025, παράλληλα με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, και να μην απαξιωθούν χιλιάδες μικρές ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα.

Μικρό διάστημα

Στα δύο χρόνια που ίσχυσαν ως μεταβατικό διάστημα για την κατάργηση της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμησης στα «μικρά οικόπεδα» η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών δεν κατάφερε να προχωρήσει σε έκδοση προέγκρισης είτε οικοδομικής άδειας λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, όπως είναι οι συνθήκες της πανδημίας, η οικονομική κρίση και η δυσλειτουργία των δημοσίων  υπηρεσιών. Τα προβλήματα έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της μεγάλης ακρίβειας υλικών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν ανέφικτο να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες των μικρών ιδιοκτησιών να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.

Εξαιρετικά δύσκολο είναι να μπορέσουν οι  ιδιοκτήτες «μικρών οικοπέδων» να προχωρήσουν και οι μηχανικοί να ανταποκριθούν στο διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της 9ης Δεκεμβρίου 2022 στην έκδοση προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών, επισημαίνουν στο ecopress, τεχνικοί παράγοντες.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι η προέγκριση άδειας αντιπροσωπεύει σε κόστος περί το 70% του συνολικού κόστους έκδοσης οικοδομικής άδειας και δεν είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Πρέπει να εκπονηθούν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και να έχουν εκδοθεί όλες εγκρίσεις υπηρεσιών (αρχαιολογία, δασική υπηρεσία, ειδικοί όροι δόμησης από ΥΔΟΜ όπου ισχύουν κ.α.), προκειμένου να υποβληθεί. Σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να γίνουν όλες οι μελέτες της οικοδομικής άδειας για την υποβολή προέγκρισης, διότι ανακύπτουν θέματα, όπως η εκπόνηση και των μηχανολογικών μελετών, για την ενεργειακή κατάταξη της νέας οικοδομής κ.ά.