Ημερίδα για την κυκλική οικονομία και διαχείριση απορριμμάτων: Δε φταίμε εμείς, αλλά ο… Χατζηπετρής

Ημερίδα για την κυκλική οικονομία και διαχείριση απορριμμάτων: Δε φταίμε εμείς, αλλά ο… Χατζηπετρής

Επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Κυκλική Οικονομία και Διαχείριση Απορριμμάτων» διοργάνωσε προχθές ο Περιφερειακός Σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη.

Στην ημερίδα, στην οποία μεταξύ άλλων έλαβε μέρος ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, χαιρετισμό απηύθυναν τόσο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου όσο και ο δήμαρχος Καλαμάτας και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Θανάσης Βασιλόπουλος.

“Η κυκλική οικονομία δεν πρέπει να μένει στα λόγια και στις ημερίδες, αλλά να γίνει πράξη” υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στο χαιρετισμό του.

Όπως τόνισε στην πιο πάνω εκδήλωση, που διεξήχθη στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, η Περιφέρεια δεν είναι σε καλό επίπεδο σε πολλούς τομείς που άπτονται της κυκλικής οικονομίας, όπως η ανακύκλωση απορριμμάτων, η διαχείριση μπαζών, κλαδεμάτων, φυτικής γης και πλαστικών από θερμοκήπια, αναφερόμενος ως προς το θέμα των πλαστικών στο πρόβλημα που καταγράφεται στην Τριφυλία.

Την παρόμοια, όχι καλή κατάσταση δηλαδή, επισήμανε ο Π. Νίκας όσον αφορά στους τριτοβάθμιους Βιολογικούς Καθαρισμούς, δηλώνοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι σχεδιασμός και κίνητρα, αλλά και πρόστιμα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο περιφερειάρχης στο θέμα της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι τελεί εν κινδύνω από το γεγονός ότι “μεγάλοι Δήμοι δεν πληρώνουν”, κάνοντας λόγο για “απουσία φερεγγυότητας”.

Όπως είπε, η κατάσταση αυτή οδηγεί στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα παρακράτησης πόρων από τους οφειλέτες Δήμους.

Ο Π. Νίκας αναφέρθηκε και στη στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έχει καθυστερήσει τουλάχιστον ένα χρόνο να ανταποκριθεί σε έγγραφα της Περιφέρειας αναφορικά με τη μελέτη για την αποκατάσταση των δεκάδων χωματερών, “στις οποίες η κατάσταση είναι απαράδεκτη” όπως τόνισε.

Ο κ. Βασιλόπουλος, από την πλευρά του,  τόνισε ότι η κυκλική οικονομία είναι η απάντηση στην ανάγκη για εξοικονόμηση φυσικών πόρων και αειφόρο ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε πως η Καλαμάτα έχει ως βασικό άξονα τη διαχείριση των απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία στο κλιματικό συμβόλαιο το οποίο συντάσσει στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030.

Επίσης, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου σιγά σιγά μπαίνει σε μιαν άλλη εποχή, αυτή της κεντρικής διαχείρισης.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ανέφερε: “Η κεντρική διαχείριση είναι η μόνη λύση που γρήγορα, περιβαλλοντικά ορθά, και με σχετικά χαμηλό κόστος, μπορεί να διαχειριστεί το σύνολο των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μπορούμε, όμως, εμείς, έχοντας εξασφαλίσει την κεντρική διαχείριση, να υλοποιήσουμε πολιτικές μείωσης του όγκου των απορριμμάτων μέσω της διαλογής στην πηγή. Με ανάκτηση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, με πράσινα σημεία, με δίκτυο βιοαποβλήτων, με οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση, με το πρόγραμμα του υπουργείου ‘πληρώνω όσο πετάω’ και πολλά άλλα που σχεδιάζονται από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων”.

“Στόχος όλων ήταν, είναι και παραμένει ως βασικό ζητούμενο η βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας”, σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Βασιλόπουλος.

Α.Π.