Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία μελισσοκόμων στους δρόμους της Καλαμάτας

Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία μελισσοκόμων στους δρόμους της Καλαμάτας

Ζητούν ενίσχυση για το αυξημένο κόστος παραγωγής

Συντονισμένοι με την κινητοποίηση της υπόλοιπης Ελλάδας, οι τοπικοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι πραγματοποίησαν χθες το πρωί μηχανοκίνητη διαμαρτυρία σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας.

Ξεκινώντας από την Κεντρική Αγορά διέσχισαν το κέντρο, καταλήγοντας έξω από τις Σχολές Παπαφλέσσα. Εκεί, σταματώντας την κυκλοφορία στο ρεύμα της ανόδου, διαμαρτυρήθηκαν για μια σειρά από βασικά προβλήματα που, σύμφωνα με τους ίδιους, τους σπρώχνουν εκτός επαγγέλματος.

Θέλοντας να εισακουστούν τα αιτήματά τους περαιτέρω, οι εκπρόσωποι των μελισσοκομικών συλλόγων που έδωσαν το «παρών» επέδωσαν υπόμνημα στον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Στάθη Αναστασόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ανδρέα Τσουκαλά, ενώ συζήτησαν μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Εκ μέρους του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, καθότι πρόεδρός του, ο κ. Γιώργος Σεντεμέντες σημείωσε: «Ο κλάδος της μελισσοκομίας αντιμετωπίζει μείζονα προβλήματα. Είναι θέμα επιβίωσης, αφού ο κλάδος μας οδηγείται στον αφανισμό. Έχουμε ανεβασμένο κόστος παραγωγής, καθώς όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε έχουν ανατιμηθεί από 50-100%».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των αιτημάτων του μελισσοκομικού κόσμου είναι η άμεση επιχορήγηση των μελισσοκόμων, καθώς και η κατάργηση της ελληνοποίησης του εισαγόμενου μελιού. «Θέλουμε να λειτουργήσει το κράτος για να μπορέσουμε τα εισαγόμενα να πωλούνται ως τέτοια, και τα ελληνικά ως γνήσια ελληνικά, όπως τους αξίζει», σχολίασε.

Τέλος, όσον αφορά στο ενεργειακό, αίτημα των μελισσοκόμων είναι η επιδότηση ΕΦΚ του πετρελαίου, η επιδότηση των ζωοτροφών, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στα εργαλεία και υλικά της μελισσοκομίας.

«Αν δε δοθεί κάποια λύση σε αυτά που ζητούμε, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας πιο εντατικά», κατέληξε.

Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, μέσω του αντιπροέδρου Πέτρου Χιώτη, σημείωσε ότι η χθεσινή κινητοποίηση ήταν το αποτέλεσμα χρόνιων προβλημάτων που είχαν συσσωρευτεί. «Η κατάσταση ήταν ένα καζάνι το οποίο έβραζε, αφού για πολλά χρόνια οι μελισσοκόμοι δεν είχαμε προχωρήσει σε κάποια κινητοποίηση. Τα τόσα προβλήματα και η αύξηση του κόστους παραγωγής μάς ανάγκασαν να δράσουμε όλοι μαζί συγχρονισμένα», εξήγησε.

Όπως πρόσθεσε, άλλωστε, και ο κ. Ηλίας Λυμπερόπουλος, όντας πενήντα χρόνια μελισσοκόμος: «Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα από κανέναν, αφού κανείς δεν έχει σκύψει στα προβλήματά μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Αριστείδης Σπυρόπουλος, μελισσοκόμος που δραστηριοποιείται στο Νομό Ηλείας και έφτασε χθες στην Καλαμάτα για να συνταχθεί στην κινητοποίηση των υπόλοιπων μελισσοπαραγωγών, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι ασφυκτική, καθώς οι τιμές πώλησης παραμένουν ίδιες σε επίπεδα πενταετίας, κι ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται ολοένα. «Η ενίσχυση είναι αναγκαία, γιατί τώρα η πτώχευση είναι μονόδρομος» παρατήρησε.

Της Χριστίνας Μανδρώνη