Παρουσίαση βιβλίου για τους Εβραίους της Ελλάδας

Παρουσίαση βιβλίου για  τους Εβραίους της Ελλάδας

Η παρουσίαση του βιβλίου «Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα πραγματοποιήθηκε προχθές στο χώρο της Α49 Art Gallery. Ο συγγραφέας, καθηγητής – ιστορικός ειδικευμένος στο Ολοκαύτωμα και στην ιστορία του αντισημιτισμού, αναφέρθηκε στο κίνητρο συγγραφής του βιβλίου, καθώς και σε ιστορικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκδοση.

Για το βιβλίο μίλησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος -μεταξύ άλλων- συνεχάρη τον κ. Καράμπαμπα για την πανεπιστημιακή του έρευνα και την εργώδη προσπάθειά του να αποτυπώσει στο βιβλίο την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας της Ελλάδας.

Το βιβλίο

Ίσως σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα η εβραϊκή παρουσία δεν παρουσιάζει τέτοια ποικιλομορφία και ενδιαφέρον όσο στην Ελλάδα. Τα πρώτα ίχνη της μαρτυρούνται κατά την αρχαιότητα. Πιθανόν πρόκειται για τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες επί ευρωπαϊκού εδάφους. Εξελληνισμένοι Ρωμανιώτες, Σεφαραδίτες της Δυτικής Μεσογείου και Ασκεναζίτες της Κεντρικής Ευρώπης δημιουργούν ένα μοναδικό και πολύχρωμο μωσαϊκό κοινοτήτων, στο οποίο καθεμία αποτελεί αναπόσπαστη ψηφίδα, με τη δική της συναρπαστική ιστορία.

Η Θεσσαλονίκη ως η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, τα Ιωάννινα ως πρωτεύουσα των Ρωμανιωτών, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Διδυμότειχο, η Χαλκίδα, η Κομοτηνή, η Λάρισα, ο Βόλος, η Καβάλα, η Αθήνα, όλες μαζί αλλά και κάθε κοινότητα ξεχωριστά αναδεικνύονται ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και της πλούσιας ιστορίας της χώρας.

Για πρώτη φορά, καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί επιστημονικά στην ελληνική βιβλιογραφία μια πλήρης και συνολική εικόνα της ιστορίας των Εβραίων της Ελλάδας, μέσα από μαρτυρίες, φωτογραφίες, ποιήματα και τραγούδια από τη στιγμή που εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο μέχρι το Ολοκαύτωμα και μετέπειτα.

Επιχειρείται, επίσης, να αναδειχτεί σε όλο της το εύρος η συμβολή των Ελλήνων Εβραίων στην οικονομική, πολιτιστική, πνευματική και πολιτική ζωή της Ελλάδας, αλλά και να “αποκαλυφθούν” οι χρυσές και οι μαύρες σελίδες της συμβίωσης των Ελλήνων Εβραίων με τους χριστιανούς (από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).