Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Ένα μεγάλο “όχι” στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Ένα μεγάλο “όχι”  στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Από όλες τις παρατάξεις

Τρία ψηφίσματα κατατέθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που προλειαίνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του νερού, τη στιγμή που τα πράγματα έχουν χονδρικά ως εξής: Τα Ηνωμένα Έθνη απεφάνθησαν το 2010 ότι “το δικαίωμα σε καθαρό και ποιοτικό πόσιμο νερό και σε εγκαταστάσεις υγιεινής είναι ανθρώπινο δικαίωμα, απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση του δικαιώματος στη ζωή”.

Αυτή ήταν και κοινή συνισταμένη των τριών ψηφισμάτων με κάποιες διαφορές.

Από την πλευρά των παρατάξεων των μειοψηφιών, ιδιαίτερα του “Ανοιχτού Δήμου – Ενεργοί Πολίτες” και της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, υποστηρίχτηκε με ένταση ότι δεν είναι δυνατό να προχωρήσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο και με τις… ουρές που περιέχει για συρρίκνωση των ΔΕΥΑ, κάτι που υιοθετήθηκε και από τις υπόλοιπες.

Κάθετα αντίθετη με τα σχέδια της κυβέρνησης εμφανίστηκε και η Δημοτική Αρχή. Σε παρέμβασή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε ότι δεν υποστηρίζει τα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, κάτι που σημειώνεται και στις ανακοινώσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) αλλά και των ΔΕΥΑ της χώρας.

Ο κ. Βασιλόπουλος ζήτησε ενίσχυση των δημοτικών επιχειρήσεων τόσο οικονομική όσο και σε προσωπικό και όχι την απαξίωσή τους, ενώ μίλησε ενάντια στις συνενώσεις των ΔΕΥΑ, επικροτώντας, όμως, τη συνεργασία. Επίσης, ζήτησε για κάθε εξέλιξη που πρόκειται να δρομολογηθεί τον πρώτο λόγο να έχουν οι Δήμοι.

Να υπενθυμίσουμε ότι, πρόσφατα, με απόφασή της η Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας επαναβεβαίωσε ότι το Δημόσιο δεν έχει σεβαστεί την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ και διατάζει το υπουργείο Οικονομικών να την εκτελέσει, με επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο εντός εξαμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ εξέδωσε το Φεβρουάριο του 2022 μία απόφαση – σταθμό, κατοχυρώνοντας το δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαιτώντας την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, που είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο το 2016, πίσω στο Δημόσιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ουσιαστικά επαναλαμβάνει πως το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αλλά δημόσιο αγαθό και με τις αποφάσεις του το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης διατάσσει το υπουργείο Οικονομικών εντός έξι μηνών να μεριμνήσει, προκειμένου να επιστραφούν οι μετοχές των δύο μεγάλων επιχειρήσεων νερού της χώρας (ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ) στο Δημόσιο.  

Α.Π.