Εκδικάσθηκε στο ΣτΕ η υπόθεση για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα

Εκδικάσθηκε στο ΣτΕ η υπόθεση για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα

Κανονικά συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα από δύο αναβολές, το αίτημα ακύρωσης του συνώνυμου «ΚΑLAMATA» για την ποικιλία της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Η εκδίκαση αφορούσε στην προσφυγή φορέων της Μεσσηνίας ενάντια στην πρόσφατη απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αίτηση ακυρώσεως του Συλλόγου για την Προστασία των Μεσσηνιακών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) κατά της υπουργικής Απόφασης του κ. Γεωργαντά με την οποία θεσπίστηκε το συνώνυμο “ΚΑLAMATA” για την ποικιλία της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Οι δύο πλευρές κατέθεσαν τους ισχυρισμούς τους, με τους Μεσσήνιους να υποστηρίζουν το δικαίωμά τους στην ονομασία ΠΟΠ και την αντίθετη πλευρά να ισχυρίζεται ότι τυχόν ακύρωση της απόφασης Γεωργαντά θα σήμαινε την απώλεια περίπου 200.000.000 ευρώ για το εθνικό εισόδημα, το οποίο αποφέρουν οι εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών με την ονομασία KALAMATA OLIVES.

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, η συνήγορος των φορέων, Λίνα Αγγελοπούλου, προσκόμισε στο Δικαστήριο πλήθος εξαγωγικών εγγράφων από το 1954 και μέχρι σήμερα, στα οποία αναγράφεται η ονομασία CALAMATA Η ΚΑLAMATA OLIVES από τη δεκαετία του 1954.

Απέναντι στους φορείς από τη Μεσσηνία βρίσκονται ενώσεις τυποποιητών, σύλλογοι και επιμελητήρια από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η ΠΕΜΕΤΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, οι Δήμοι Στυλίδας, Καμένων Βούρλων και Λοκρών.

Η έκδοση της απόφασης αναμένεται έπειτα από τουλάχιστον 6 μήνες.

Β.Β.