Έκθεση φωτογραφίας και κοσμήματος στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

Έκθεση φωτογραφίας και κοσμήματος στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

Έκθεση φωτογραφίας και κοσμήματος με τίτλο «Αφρική: Άνθρωποι & Κοσμήματα. Ταξίδι – Φωτογραφία» της εθνογράφου, ταξιδεύτριας και φωτογράφου, Ελένης Γκίνου, εγκαινιάζεται το Σάββατο, 8 Απριλίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στο χώρο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» (Σταδίου 64 Καλαμάτα).

Η έκθεση, που διοργανώνεται από το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας και τη Συλλογή «Βικτωρία Γ. Καρέλια», περιλαμβάνει φωτογραφίες ανθρώπων από διάφορες φυλές της Αφρικής με τα κοσμήματά τους, καθώς και αυθεντικά κοσμήματα που αγοράστηκαν από αυτούς κατά τη διάρκεια των πολύχρονων ταξιδιών της Ελένης Γκίνου στην αφρικανική ήπειρο.

Πρόκειται για μία έκθεση βαθιά βιωματική. «Ο πόθος της απόκτησης των κοσμημάτων της Αφρικής είναι αναπόσπαστο και πολύτιμο μέρος των ταξιδιών μου. Είναι ένα κάλεσμα από το ίδιο το κόσμημα για να το προσεγγίσω, να το αγκαλιάσω και να το αποτυπώσω στη φωτογραφία και εξακολουθεί να είναι αφορμή για συνεχή συνομιλία μου με τους ανθρώπους, αλλά και τον εαυτό μου, δημιουργώντας έναν αιώνιο δεσμό με την Αφρική», αναφέρει η ίδια η Ελένη Γκίνου στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης.

Από την πλευρά της, η εθνολόγος και πρόεδρος του Η & Μ Ηeritage and Museums, Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου, τονίζει αναφορικά με τα κοσμήματα πως «ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η συλλογή είναι πρωτογενής. Δηλαδή, αποτελείται μόνο από αντικείμενα αγορασμένα στην πηγή και όχι από παλαιοπωλεία ή ειδικά καταστήματα ή άλλες συλλογές. Το γεγονός αυτό την κάνει μοναδική και πολύτιμη γιατί […] το κάθε αντικείμενο παρουσιάζει τη βιωματική δύναμη της παράδοσης του ατόμου που το φέρει».

«Η Ελένη Γκίνου είναι μια σύγχρονη εξερευνήτρια» λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατσάγγελος, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Οι εικόνες που μοιράζεται μαζί μας γίνονται τεκμήρια των στιγμών εκείνων που αναδεικνύουν την ανθρώπινη αγωνία, τη χαρά, αλλά και την ανάγκη του ανθρώπου να συμβιώνει, να αποτελεί λειτουργική μονάδα ενός κοινωνικού συνόλου».

Να σημειωθεί πως η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου. Πληροφορίες στα τηλ. 27210-86923 και 27210-86927.