Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το σχέδιο συγχώνευσης του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Πελοποννήσου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πόλη της Σπάρτης. Κι αυτό, γιατί θεωρούν πως η λακωνική πρωτεύουσα βγαίνει ζημιωμένη από τη συγχώνευση. Τώρα εκεί λειτουργούν δύο τμήματα του ΑΕΙ και ένα του ΤΕΙ, σύνολο δηλαδή τρία, ενώ με τη νέα δομή θα λειτουργήσει εκεί η Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής με τα Τμήματα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού και Φυσικοθεραπείας, άρα θα χαθεί ένα τμήμα. Μάλιστα, οι Λάκωνες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να φτάσουν μέχρι τον υπουργό.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι αυτό που στάλθηκε στον υπουργό είναι ένα σχέδιο, άρα υπάρχουν περιθώρια αλλαγών, κάτι που και ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου τόνισε σε επιστολή-απάντηση στο δήμαρχο Σπάρτης και την οποία δημοσίευσε το Laconialive.gr.
Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας αναφέρεται στις αντιδράσεις που έχουν προκύψει μετά την εξαγγελθείσα συνέργεια του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Πελοποννήσου, που έχει ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο απομάκρυνσης σχολών από τη Σπάρτη.
Ως γνωστόν, το υπουργείο έχει συστήσει ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους των διοικήσεων των δύο ιδρυμάτων και έναν εκπρόσωπο του υπουργείου, η οποία θα μελετήσει το ζήτημα.
Όπως ενημερώνει τον κ. Βαλιώτη ο κ. Γαβρόγλου, «μόλις ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής θα σας παρασχεθεί πλήρης ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου και τους πρυτάνεις, ώστε να μας εκφράσετε τις απόψεις σας».
Συνεχίζει, δε, λέγοντας πως «το ΥΠΠΕΘ κατανοεί τις τοπικές ανάγκες και ανησυχίες της κοινωνίας της Λακωνίας και θα προτείνει τρόπους για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς του νομού, προκειμένου να καταλήξουμε από κοινού σε μια πρόταση με γνώμονα την αναβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών, των πανεπιστημιακών τίτλων και της τοπικής ιστορίας και κοινωνίας».
Ο υπουργός κλείνει την επιστολή του υποστηρίζοντας πως «βεβιασμένες κινήσεις δε θεωρούνται απαραίτητες και δε συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή», για να συμπληρώσει πως «το ΥΠΠΕΘ έχει ευήκοα ώτα και σε κλίμα συνεργασίας αντιμετωπίζει όλα τα επιμέρους θέματα που μπορεί να επιφέρει η φιλόδοξη μεταρρύθμιση της αναβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης».
Π.Μπ.
Υ.Γ.: Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακαδημαϊκά μέλη των Ιδρυμάτων της Πελοποννήσου που θεωρούν ως ορθή λύση να συγκεντρωθεί όλο το Πανεπιστήμιο στην Τρίπολη, όπου μάλιστα υπάρχει και κτήριο που θα μπορούσε να το στεγάσει, αλλά και μόνο στη σκέψη να το πουν δημόσια ξέρουν ότι θα υπάρξουν τεράστιες αντιδράσεις από τις πόλεις που ήδη φιλοξενούν τμήματα του ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Και θεωρούν αυτή τη λύση ορθή, καθώς την παρούσα στιγμή έχουν ένα «πανεπιστήμιο- χταπόδι», που σε κάθε πόλη έχει ξεχωριστή γραμματεία, βιβλιοθήκη κ.ο.κ. Πέρα από το κόστος λειτουργίας, θα ήταν-ισχυρίζονται- εκπαιδευτικά ορθότερο να υπάρχει ένα «campus», όπου θα ήταν όλα τα τμήματα συγκεντρωμένα σε αυτό.
Αντιδράσεις στη Σπάρτη για το νέο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
