Εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Μεσσηνίας «Η νέα Ρωμανία»: «Την πατρίδα μου έχασα»

Εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Μεσσηνίας  «Η νέα Ρωμανία»: «Την πατρίδα μου έχασα»

Μεγάλη εκδήλωση για τον Πόντο με τίτλο «Την πατρίδα μου έχασα…» διοργανώνει για τις 10 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ο Σύλλογος Ποντίων Μεσσηνίας «Η νέα Ρωμανία», με τη στήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας και του Δήμου Καλαμάτας.

Στο πρώτο μέρος θα δοθεί ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Φωτιάδη, με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιασθούν  προσωπικές μαρτυρίες Ποντίων.

Εκδήλωση
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, που θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής, είναι γόνος οικογένειας Ποντίων προσφύγων από το χωριό Άνω Ζερβοχώρι του ηρωικού Δήμου της Νάουσας. Ζώντας από τη γέννησή του σε περιβάλλον με έντονη ποντιακότητα, πήρε πολύ νωρίς την απόφαση να αφιερώσει όλη του τη ζωή, τις δυνάμεις και το χρόνο του στην υπηρεσία της μαρτυρικής, ωστόσο αδικαίωτης πατρίδας των προγόνων του, τον Πόντο.

Στα πενήντα και πλέον χρόνια της πανεπιστημιακής του συμμετοχής εξέδωσε 46 βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, από τα οποία τα 24 αναφέρονται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Οι δημοσιεύσεις του για το μικρασιατικό, ποντιακό  και παρευξείνιο ελληνισμό, σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, ξεπερνούν τις χίλιες. Για την ουσιαστική επιστημονική προσφορά του στην Ιστορία και τον Πολιτισμό έχει τιμηθεί άπειρες φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από την Πολιτεία, τις Νομαρχίες, τους Δήμους, την Εκκλησία, τα Πανεπιστήμια, τις Ομοσπονδίες Ποντιακών και Προσφυγικών Σωματείων και τους περισσότερους Ποντιακούς Συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μαρτυρίες
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης εννέα γυναίκες θα αφηγηθούν γεγονότα και μαρτυρίες Ποντίων που επιβίωσαν της γενοκτονίας, κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα και διηγήθηκαν προσωπικές ιστορίες από την καταστροφή, το διωγμό ή την πορεία τους προς τη νέα τους πατρίδα, καθώς και ιστορικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα.

Εννέα γυναίκες αφηγούνται γεγονότα και μαρτυρίες που θα πρέπει να χαραχθούν στη μνήμη όλων των Ελλήνων, διότι «όποιος δε θυμάται το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει».

Για το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η ιστορική έρευνα, τα κείμενα και η σκηνοθεσία είναι της Σταυρούλας Δούκα, ενώ αφηγούνται οι: Πέγκυ Παππά, Δούκα Σταυρούλα, Κουλέτση Σταυρούλα, Καπρούλια Λίνα, Κανελλοπούλου Αναστασία, Καραφώτη Βασιλική, Κοτσιλιέρη Αφροδίτη, Κουρούπη Βασιλική και Αρβανίτη Καίτη.

Ο συντονισμός ανήκει στην Κατερίνα Παρθενίου και η διεύθυνση ήχου και η μουσική επιμέλεια στον Γιάννη Σταματόπουλο.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την απόδοση στα νέα ελληνικά του τραγουδιού «Την πατρίδα μου έχασα…».

Της Βίκυς Βετουλάκη

Στιγμιότυπο από τις πρόβες του Συλλόγου Ποντίων Μεσσηνίας «Η νέα Ρωμανία» και των γυναικών που θα αφηγηθούν τις μαρτυρίες