«Κόσμημα» ανάδειξης του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Μεσσήνης το Σχολείο του Καρτερολίου

«Κόσμημα» ανάδειξης του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Μεσσήνης το Σχολείο του Καρτερολίου

Τσώνης, Τατούλης και Αναστασόπουλος «έκοψαν» την κορδέλα το βράδυ του Σαββάτου
 
 
Σ’ ένα αληθινό «κόσμημα», για ολόκληρο το Δήμο Μεσσήνης, μετατράπηκε το μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου. Το βράδυ του Σαββάτου (1/12), σε μια «λαμπρή» και συνάμα λιτή τελετή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια παρουσία πλήθος κόσμου και «υψηλών»  προσκεκλημένων. Στην θρησκευτική τελετή των εγκαινίων , χοροστάτησε ο ιερομόναχος, ηγούμενος της Ι.Μ. Βουλκάνου Προκόπιος, μαζί με τον εφημέριο του Καρτερολίου. Ιδιαίτερα συγκινημένος , στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ηλίας Αθανασόπουλος , ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν για να δημιουργηθεί αυτό το «Στολίδι» για το χωριό. Επίσης, ανέφερε την ιστορία του κτιρίου και της λειτουργίας του ως δημοτικό σχολείο. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο πρώην Δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος που επί ημερών του το έργο μπήκε στις «ράγες» υλοποίησης. Εν συνεχεία σύντομο χαιρετισμό έκανε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης καθώς και ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης που η δημοτική του αρχή ολοκλήρωσε το έργο και το παρέδωσε , στη «νέα γενιά» της Μεσσήνης και όλων των επισκεπτών της Μεσσηνίας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Ακολούθησε το «κόψιμο» της κορδέλας και ξενάγηση στο χώρο ανάδειξης του Φυσικού Πλούτου και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από ανθρώπους της εταιρείας που υλοποίησαν το έργο, και μετέτρεψαν εντυπωσιακά το Δημοτικό Σχολείο, σ’ ένα σύγχρονο χώρο, σημείο αναφορά για την ευρύτερη περιοχή . Εκτός των προαναφερθέντων στην εκδήλωση εγκαινίων παραβρέθηκαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη , η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Αντωνία Μπούζα, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος , ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης Νίκος Κοτταρίδης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος και σχεδόν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων του Δήμου Μεσσήνης.
 
 
Η ιστορία
Το Δημοτικό Σχολείο στο Καρτερόλι Μεσσηνίας κτίστηκε ανάμεσα στα έτη 1905 και 1912 (ισόγειο τμήμα του πρώτου ορόφου) και αποπερατώθηκε μεταξύ του 1925 και του 1928. Στη διάρκεια ενός αιώνα, χιλιάδες παιδιά από το Καρτερόλι και τα γειτονικά χωριά διδάχθηκαν στις αίθουσές του τα πρώτα τους γράμματα. Έκλεισε οριστικά τις πόρτες του το 2007, αφού στο μεταξύ η εξέλιξη των δημογραφικών δεδομένων οδήγησε κι εδώ, όπως και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας, στη δραματική συρρίκνωση του αριθμού των μαθητών.
 
Χώρος βιωματικής πληροφόρησης 
Σήμερα, έχει μετατραπεί σε χώρο πληροφόρησης των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής, φιλοδοξώντας να τους μυήσει στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν της κληρονομιάς του Δήμου Μεσσήνης. Κείμενα, φωτογραφίες και μια σειρά από εκθέματα περιγράφουν το καθένα με το δικό του τρόπο την αρμονική συνύπαρξη φυσικού περιβάλλοντος και πολιτισμού, μια σχέση που θεμελιώθηκε πριν από πολλούς αιώνες και έγινε εφεξής διαχρονικό βίωμα (και) σε τούτη εδώ τη μικρή γωνιά της  Ελλάδος.
 
Του Κώστα Γαζούλη