Εντυπωσιακή άσκηση εκκένωσης έπειτα από σεισμό στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Εντυπωσιακή άσκηση εκκένωσης έπειτα από σεισμό στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Μια μεγάλη άσκηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι του Ιδρύματος, καθώς και πυροσβέστες. Αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο ασκήσεων που πραγματοποιούνται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Μάλιστα, ο πρόεδρός του βρέθηκε στην Καλαμάτα και, όπως δήλωσε, ανάλογες γίνονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Το σενάριο περιλάμβανε σεισμό με ζημιές σε πτέρυγες του νοσοκομείου, εκκένωση του κτηρίου, αλλά και πυρκαγιά στο υπόγειο.
Στον εξωτερικό χώρο του Ιδρύματος στήθηκε άμεσα ένα πρόχειρο νοσοκομείο, όπου μεταφέρονταν οι ασθενείς, μεταξύ των οποίων μια ετοιμόγεννη, ένα νεογνό, καθώς και ένας καρδιοπαθής.

Ακολούθησε η πυρκαγιά στο χώρο του υπογείου, που σβήστηκε από άνδρες της Π.Υ. Καλαμάτας, οι οποίοι, μάλιστα, με ειδικό όχημα απεγκλώβισαν κόσμο από ορόφους, αλλά και με σκοινιά από την οροφή.

Στο τέλος της άσκησης οι υπεύθυνοι δήλωσαν ευχαριστημένοι με το βαθμό ετοιμότητας των συμμετασχόντων.

Ειδικότερα, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Νικόλαος Παπαευσταθίου, παρατήρησε ότι η προγραμματισμένη άσκηση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας εντασσόταν στον Πανελλαδικό Σχεδιασμό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διακριβωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού των νοσοκομείων, καθώς και η συνεργασία με τους άλλους φορείς, όπως το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Στρατό και τυχόν εθελοντικές ομάδες που συνδράμουν σε τέτοια περιστατικά.
Σχετικά με το αποτέλεσμα της άσκησης, δήλωσε πολύ ευχαριστημένος. Παρότι η άσκηση ήταν νυχτερινή και είχε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, ενώ συμμετείχε μεγάλος αριθμός προσωπικού, ήταν πετυχημένη, με το προσωπικό να δείχνει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Ο ίδιος εξήρε τη διοίκηση του νοσοκομείου, αφού, όπως είπε, η ετοιμότητα οφείλεται σε αυτήν, μιας και έχει δώσει οδηγίες για τέτοιες περιπτώσεις.
Κλείνοντας ανέφερε ότι μία άσκηση ίσον καμία, έτσι αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας σειράς ασκήσεων και θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Ο διοικητής του νοσοκομείου με τη σειρά του μίλησε επίσης για μια άσκηση που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Σκοπός, όπως είπε, ήταν να διαπιστωθεί το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού.
Δήλωσε, δε, περήφανος για το προσωπικό του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς απέδειξε ότι διαθέτει μεγάλη θέληση, υψηλό επίπεδο κατάρτισης και αντανακλαστικά που δίνουν τη δυνατότητα να μπορεί να ανταποκρίνεται σε έκτακτα περιστατικά με μεγάλη αποτελεσματικότητα.
Επίσης, ευχαρίστησε το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, που αποτέλεσαν τους βασικούς συντελεστές και συνεργάτες για την πραγματοποίηση της άσκησης, ενώ ανέφερε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι πρόθυμο και σε θέση ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επαναλαμβάνει τέτοιου είδους ασκήσεις.

Ο συντονιστής Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με έδρα την Πάτρα, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, δήλωσε ότι μια ακόμα πετυχημένη άσκηση πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΕΠΥ, αυτή τη φορά στην Καλαμάτα και σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ απέδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ότι, όταν υπάρχει καλή ομάδα και συνεργασία, μπορούν να φέρουν σε πέρας οποιαδήποτε αποστολή και να αποτρέψουν οποιονδήποτε κίνδυνο προκύψει.
Μιλώντας για την άσκηση, είπε ότι λόγω της νύχτας είχε υψηλή επικινδυνότητα, ενώ στους εμπλεκόμενους δόθηκε και ένα σενάριο που δε γνώριζαν, αλλά αυτοί αντεπεξήλθαν όπως θα έπρεπε.
Με τη σειρά του ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ, αφού φέρνει κοντά όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές, κάτι πολύ σημαντικό σε δύσκολες στιγμές.

Κλείνοντας τις δηλώσεις ο περιφερειακός διοικητής Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Θεόδωρος Λαρέζος συνεχάρη το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος της Π.Υ. Καλαμάτας για την άρτια διεξαγωγή της άσκησης.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση