Στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε, προχθές, το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ). Στο ΔΣ, που έλαβε χώρα στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης, παρουσία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου και θεσμικών φορέων της περιοχής (Περιφέρειας, Δήμου, Επιμελητηρίου), έγινε συζήτηση για καίρια ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας.
Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στα ζητήματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών σε μια σειρά από ελληνικά αγροτικά προϊόντα, το νέο νόμο που προωθείται για τους Συνεταιρισμούς και τις επαφές του ΣΑΣΟΕΕ με την PQH για το θέμα των οφειλών.
Στη συνέχεια ακολούθησε ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε από τον ΣΑΣΟΕΕ σε συνεργασία με τη Γαία Επιχειρείν, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, ενώ έγιναν παρουσιάσεις για το ρόλο της ευφυούς γεωργίας, μέσα από την υιοθέτηση της τεχνολογίας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Μεσσηνίας κ.κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος και διάφοροι τοπικοί φορείς.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ κ. Αλέξανδρος Κοντός, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο αγροτικός τομέας δεν αφορά μόνο ένα 4%-5% του ΑΕΠ, καθώς θα πρέπει να προσμετρηθεί η συμβολή που έχει στον κλάδο μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και πάνω απ’ όλα στην ανάπτυξη της υπαίθρου.
Στάθηκε δε, ιδιαίτερα, στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το συνεταιριστικό κίνημα γενικότερα στην ελληνική οικονομία, ζητώντας από την Πολιτεία περισσότερα κίνητρα για τους Συνεταιρισμούς και τους συνεταιριζόμενους αγρότες που παράγουν με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα.
Ποιος είναι ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
Ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2017 και έχει ήδη ως μέλη του περίπου 100 υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις – πολλές εκ των οποίων με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό – και με συνολικό τζίρο που πλησιάζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του, από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, είναι η δημιουργία ενός ισχυρού, ενιαίου, αξιόπιστου και ακηδεμόνευτου κορυφαίου οργάνου του συνεταιριστικού χώρου, ικανού να αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα των οργανώσεων και του αγροτικού τομέα, παράλληλα όμως να προτείνει και να πιέσει έτσι ώστε να εφαρμοστούν στρατηγικές για την εξυγίανση και ενδυνάμωση των συνεταιρισμών και μέσω αυτών την αποτελεσματικότερη στήριξη των Ελλήνων αγροτών.
Ο Σύνδεσμος είναι αυτοχρηματοδοτούμενος και φιλοδοξεί να αποτελέσει σύμβουλο για αγροτικά και συνεταιριστικά θέματα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και της κυβέρνησης του τόπου γενικότερα.
Κάποιες σκέψεις
Βέβαια, καλές είναι οι όμορφες κουβέντες και τα ωραία λόγια, αλλά, σύμφωνα με όσα βλέπουμε, τα περισσότερα από τα στελέχη του έρχονται από το παρελθόν και το ερώτημα είναι εύλογο: είναι δυνατόν με…παλιά υλικά, να σχεδιάσεις ένα δυναμικό και αναπτυξιακό μέλλον; Τι ήταν αυτό που τους κρατούσε στο παρελθόν στάσιμους;
Πώς είναι δυνατό να μιλά ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. για υγιείς (σ.σ. οικονομικά) συνεταιριστικές οργανώσεις όταν οι…παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε ότι ορισμένες από αυτές “ζουν” χάριν “μηχανικής βοήθειας”, όντας επί χρόνια στην εντατική;
Α.Π.
Ημερίδα στην Καλαμάτα για νέα ΚΑΠ και ευφυή γεωργία
