Στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιοχής από τη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού
Έτσι λοιπόν τελειώνει το θέμα με την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής στην Καλαμάτα. Όχι μ’ ένα βρόντο (σ.σ. όπως ξεκίνησε το έργο), μα με μια σιωπή…Παραφράζοντας τα λόγια του ποιητή Έλιοτ, θα μπορούσε να είναι και η καλύτερη περιγραφή της ιστορίας.
Άλλωστε μας είχαν προειδοποιήσει: αν τα αρχαιολογικά ευρήματα παρουσιάζουν επιστημονικό ενδιαφέρον θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί η ανασκαφική έρευνα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθηθεί η διαδικασία που επιτάσσει το ισχύον νομικό πλαίσιο, προκειμένου να μην διαιωνίζεται η υφιστάμενη σήμερα κατάσταση στην περιοχή. Φαίνεται ότι αρχαιολογικό ενδιαφέρον έχει μόνο εκείνο το μικρό κομμάτι στο νοτιοανατολικό τμήμα της πλατείας. Άσχετα αν ο Πέτρος Θέμελης σε ανύποπτο χρόνο για τα αρχαία είχε ζητήσει, “να συντηρηθούν, να στερεωθούν και να ανασκαφούν πληρέστερα”.
Το υπουργείο Πολιτισμού -και πιο συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς- ενέκρινε τις αρχιτεκτονικές, στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες που αφορούν την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν μόνο στο νοτιοανατολικό τμήμα της πλατείας, στη συμβολή των οδών Φάριος και Χρυσοστόμου Θέμελη.
Η έγκριση, μάλιστα, δόθηκε με ειδικούς όρους: Αντί για πλακόστρωση, ο χώρος θα επιστρωθεί με αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα ειδικών προδιαγραφών, ώστε να ξεχωρίζει από την υπόλοιπη πλατεία.
Θα εκπονηθεί νέα υδραυλική μελέτη για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, με προβλέψεις για διάνοιξη γεώτρησης ή, αν χρειαστεί, την εγκατάσταση μικρού αντλιοστασίου.
Θα ληφθούν μέτρα για την ανάδειξη του αρχαίου αναλημματικού τοίχου και τη σταθεροποίηση του παρακείμενου οδοστρώματος.
Παράλληλα, εγκρίθηκε η κατάχωση και προστασία των αρχαιολογικών καταλοίπων που βρέθηκαν επί της οδού Χρ. Θέμελη, καθώς κρίθηκε ότι η διατήρησή τους εκτεθειμένων θα ήταν επικίνδυνη λόγω συγκέντρωσης ομβρίων. Όλες οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν υπό την αυστηρή εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Το έργο εντάσσεται στη Γ’ φάση της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2014–2020”.
Α.Π.