Περιφέρεια Πελοποννήσου: Με νέα εργαλεία και… διάθεση ανάπτυξης του τουριστικού της προϊόντος

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Με νέα εργαλεία και… διάθεση  ανάπτυξης του τουριστικού της προϊόντος

Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για τη σύσταση του DMMO “VisitPeloponnese”

Ως θεμέλιος λίθος για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου συνολικά χαρακτηρίστηκε η χθεσινή σύναψη μνημονίου μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Τουρισμού για σύσταση και λειτουργία Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO).

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του μνημονίου από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, και την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, υπογραμμίστηκε ότι αφορά σε μια στρατηγική που θα ενδυναμώσει τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες μέσω της τουριστικής τους ανάπτυξης. Πρόκειται, δε, για μια συνεργασία οι καρποί της οποίας έχουν περιθώριο υλοποίησης μέχρι τα τέλη του 2025 με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το σχέδιο δράσεων θα εκτείνεται στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση περί σχετικότητας ή μη της παραπάνω υπογραφής του DMMO με αντίστοιχη τον περασμένο Ιανουάριο, εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου τονίστηκε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση.

Συνέργειες, συνέπεια και νέα εργαλεία

Κατά την τοποθέτησή του, κάνοντας λόγο για τη σύσταση του DMMO με τον τίτλο “Visit Peloponnese”, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι πρόκειται για τη διεθνώς βέλτιστη πρακτική στην ανάπτυξη και διαχείριση των τουριστικών προορισμών. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Οργανισμός “Visit Peloponnese” στοχεύει στη διασφάλιση σταθερότητας και συνέπειας στην υλοποίηση τουριστικών πρακτικών, καθώς και στις συνέργειες τοπικών και εθνικών φορέων.

«Με το “Visit Peloponnese” είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε σταθερότητα και συνέχεια στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, με μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και συνέπεια η οποία θα ξεπερνά τα όρια μιας αυτοδιοικητικής περιόδου. Θα πετύχουμε καλύτερες πολιτικές marketing και δικτύωσης, ενώ θα πετύχουμε αποτελεσματικότερη διαχείριση των προϊόντων που έχουμε ή που αναπτύσσουμε», υπογράμμισε λίγο αργότερα.

«Η συνέργεια του DMMO με το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης θα μας επιτρέψει να μετράμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα δεδομένα του τουρισμού μας», σχολίασε ακόμα.

Μιλώντας για την ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής συνείδησης της Πελοποννήσου, αλλά και την ανάγκη άμβλυνσης της αποσπασματικότητας και της κακώς εννοούμενης τοπικότητας, ο κ. Πτωχός έκανε λόγο για ένα πλαίσιο δράσεων το οποίο έχει ξεκινήσει να υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.  Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό περιλαμβάνει το ενιαίο δίκτυο μονοπατιών “Peloponnese Trails” και το “Peloponnese Tourism Academy”, το “Peloponnese Vibe”, που αφορά σε ένα νέο φεστιβάλ-ομπρέλα που θα παρουσιαστεί μέσα στο 2025, καθώς και στο δίκτυο ψηφιακών επισκέψιμων χώρων “Peloponnese Immersive Experiences”, για τα οποία έχει, ήδη, εξασφαλίσει χρηματοδότηση και συντάσσονται οι πρώτες μελέτες.

Σύμφωνα με τον κ. Πτωχό, ένα ακόμα εργαλείο προς την ίδια κατεύθυνση είναι το Place Brand της Πελοποννήσου, το οποίο σχεδιάζεται και θα παρουσιαστεί κατά το επόμενο διάστημα.

Δυνατότητα ανάπτυξης σε μεγάλο εύρος της τουριστικής ζήτησης

Λαμβάνοντας το λόγο, η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε τη σημασία του DMMO για την Πελοπόννησο, καθώς στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην αποτελεσματικότερη προώθηση των προορισμών και στην ανάδειξη νέων ταξιδιωτικών εμπειριών. Σύμφωνα με την κα Κεφαλογιάννη, «η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού προκύπτει μέσα από τις συνεργασίες», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι αυτές είναι που θα συνδράμουν, προκειμένου η Πελοπόννησος να γίνει ένας προορισμός για όλο το χρόνο, ελκυστικός για ταξιδιώτες από τις κύριες αγορές της Ευρώπης, αλλά και από νέες αναδυόμενες αγορές. 

Επίσης, η υπουργός Τουρισμού σχολίασε ότι η σύσταση και λειτουργία του DMMO μπορεί να βοηθήσει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου με ταυτόχρονη διάχυση σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στη δημιουργία εμπειριών με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή της υπουργού, του περιφερειάρχη και εκπροσώπων των τοπικών φορέων, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι επόμενοι σχεδιασμοί για την υλοποίηση του DMMO και την ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την τουριστική αναβάθμιση της Πελοποννήσου.

Της Χριστίνας Μανδρώνη