Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 31 Μαίου 2025 έως 27 Ιουλίου
Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Μορφές» που συνδιοργανώνουν η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης, συστήνει στους επισκέπτες τον κορυφαίο Έλληνα καλλιτέχνη, εστιάζοντας στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής, σε μια οπτική αντιπαραβολή και διάλογο με τα εκθέματα της Συλλογής.
Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα -ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος- που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα εικαστικά δρώμενα της χώρας.
Ζωγραφικά έργα με ελαιοχρώματα σε καμβά, ακρυλικά, τέμπερες, χαρακτικά, σχέδια και μελέτες, γλυπτά και κεραμικά έργα που απεικονίζουν πρόσωπα, αναδύονται μέσα από τη μνήμη και το προσωπικό βίωμα του καλλιτέχνη, συνθέτοντας το ψηφιδωτό μιας έρευνας ζωής πάνω στη μορφή.
Ο Μόραλης καλλιεργεί μια τέχνη ανθρωποκεντρική. Πρόσωπα μετωπικά ζωγραφισμένα ή σε πλάγια στάση, αποδοσμένα με ηρεμία, απλότητα, οικειότητα και απόσταση μαζί, μας κοιτάζουν με βλέμμα διεισδυτικό. Η εσωτερικότητα των μορφών που φιλοτεχνεί και η ενδοσκοπική διάθεση χαρακτηρίζουν τα πορτρέτα του καθ΄όλη τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας, όπου διαρκώς πειραματίζεται, δοκιμάζοντας φόρμες, υλικά και τεχνικές.
Οι α-πρόσωπες τοπικές ενδυμασίες της μόνιμης έκθεσης της Συλλογής «Βικτωρία Γ. Καρέλια» με το ιδιαίτερο και πολυεπίπεδο πολιτισμικό φορτίο τους, λειτουργούν ως κοινωνικό υπόβαθρο και συνδιαλέγονται με τα ζωγραφικά πορτρέτα του καλλιτέχνη σε έναν εννοιολογικό διάλογο παραδοσιακής και σύγχρονης τέχνης, ανώνυμης λαϊκής δημιουργίας και επώνυμου καλλιτεχνήματος, χρηστικού χειροτεχνήματος και εικαστικού έργου, ο οποίος γεννά ενδιαφέρουσες αισθητικές εμπειρίες και ερωτήματα σχετικά με τις αναγκαιότητες, τα κοινωνικο-οικονομικά συμφραζόμενα και τις συνδηλώσεις τους.