Μέσα στο 2025 το Π.Δ. για το θαλάσσιο πάρκο του Ιονίου
Μέσα στο 2025 θα εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα για τη δημιουργία των δύο θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο (που περιλαμβάνει όλη τη νότια και νοτιοδυτική Πελοπόννησο), όπως ανακοίνωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.
Τη δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων είχε εξαγγείλει πέρυσι τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός κατά το 9ο Διεθνές Συνέδριο “Our Ocean Conference”.
Από την άλλη πλευρά, προχωρούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού με την αμερικανική εταιρεία Chevron, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης (Α2), που βρίσκονται στα όρια του χώρου ο οποίος θεωρητικά θα χαρακτηρισθεί θαλάσσιο πάρκο του Ιονίου.
Είναι άξιο απορίας, λοιπόν, πώς θα «παντρευτούν» αυτά τα δύο στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Επιπροσθέτως, το ενεργό «οικόπεδο 10», στον Κυπαρισσιακό κόλπο, που έχει χαρακτηρισθεί για υδρογονάνθρακες, βρίσκεται εντός των ορίων του θαλασσίου πάρκου και, μάλιστα, σε αυτό έχουν ολοκληρωθεί και οι σεισμικές έρευνες.
Μέσα στο 2025
Μιλώντας στο ΑΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε απαντήσεις σχετικά με το νέο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η προστασία των θαλάσσιων ζωνών και του θαλάσσιου οικοσυστήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου.
Δίνοντας, δε, το στίγμα των επόμενων κινήσεων, υπενθύμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία αφορούσε στη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο, τα οποία θα προχωρήσουν άμεσα, με τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα που θα βγουν εντός του 2025.
«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, θα απαγορευθούν στα πάρκα αυτά οι μηχανότρατες, ενώ θα υπάρξει εξελιγμένο, ειδικό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ώστε να προστατεύεται η οικολογική βιωσιμότητα των θαλάσσιων αυτών πάρκων», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Για πρώτη φορά έχουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για το πώς θα οργανώσουμε τις θάλασσές μας και την ανθρώπινη δραστηριότητα σε αυτές. Είναι κάτι που οφείλουμε στις επόμενες γενιές», κατέληξε ο κ. Παπασταύρου.
Τα όρια του πάρκου
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από πέρυσι μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, το θαλάσσιο πάρκο του Ιονίου θα έχει έκταση 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θα περιλαμβάνει μια εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή που θα ξεκινά βόρεια της Κεφαλονιάς και θα καταλήγει στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα.
Συγκεκριμένα, το Πάρκο Ιονίου θα ξεκινά από την περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, από τις νησίδες Αρκούδι και Άτοκος και θα περιλαμβάνει τη θαλάσσια ζώνη όλης της δυτικής και νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, φθάνοντας μέχρι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής τάφρου, περιοχή που είναι γνωστή για την παρουσία απειλούμενων κητωδών.
Η ανακήρυξη των δύο θαλάσσιων πάρκων, εκτός από σημαντική πολιτικά, είναι σημαντική και περιβαλλοντικά, καθώς θα οδηγήσει στην κάθετη αύξηση των θαλάσσιων περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα (σήμερα περίπου το 20% των εθνικών υδάτων). Ταυτόχρονα, θα προστατεύσει οριστικά τις ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες, κάποιες από τις οποίες είχαν βρεθεί τα προηγούμενα χρόνια στο επίκεντρο επενδυτικών σχεδίων που θα ήταν καταστροφικά για τη φύση τους (λ.χ. αιολικά πάρκα).
Της Βίκυς Βετουλάκη
Λεζάντα
Με σκίαση στο χάρτη εμφανίζεται η περιοχή όπου θα οριοθετηθεί το θαλάσσιο πάρκο του Ιονίου, ενώ εμφανίζεται και το «οικόπεδο 10» για εξόρυξη υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι περιοχές νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για τις οποίες έχει ενδιαφερθεί η αμερικάνικη εταιρεία Chevron