Πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων διαρκείας η χθεσινή για τους ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων, καθώς δεν άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους και βγήκαν στο δρόμο. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας και στη συνέχεια πορεία, με τους συγκεντρωμένους να είναι εκατοντάδες. Πέραν των άμεσα θιγόμενων, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι και από άλλους φορείς και σωματεία.
Σε δηλώσεις που έγιναν ο πρόεδρος του Σωματείου Επισκευαστών Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Μεσσηνίας, Γιώργος Βασιλόπουλος, ανέφερε ότι η απεργία, που θα κρατήσει μέχρι την Παρασκευή, δεν αποτελεί επιλογή των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά επιτακτική ανάγκη. «Είναι μια ύστατη προσπάθεια αντίδρασης στην παράλογη και τιμωρητική», όπως τη χαρακτήρισε, «εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου», ενώ ζήτησε άμεσα να αποσυρθεί η απόφαση.

Με τη σειρά της η κυρία Στέλλα Χρηστέα, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου, σχολίασε ότι το ψηφιακό πελατολόγιο είναι μέτρο που δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητα των επαγγελματιών του κλάδου, ενώ ζήτησε και η ίδια με τη σειρά της να αποσυρθεί η απόφαση, που να σημειωθεί τέθηκε σε εφαρμογή από χθες.
Η κα Χρηστέα πρόσθεσε ότι οι συνάδελφοί της δεν είναι αρνητικοί στη χρήση ψηφιακών μέσων και στην τεχνολογική τους αναβάθμιση, αλλά είναι αρνητικοί επειδή αυτή η αλλαγή κάνει τη ζωή τους δυσκολότερη, αντί να συμβαίνει το αντίθετο.
Υποστήριξε, επίσης, ότι τα τρία έως πέντε λεπτά που λένε οι αρμόδιοι ότι απαιτούνται για να περαστεί ένα αυτοκίνητο στο ψηφιακό πελατολόγιο είναι ψέμα, αφού η πραγματικότητα δείχνει ότι χρειάζονται από 15 έως 20 λεπτά.
Έκλεισε δε, λέγοντας ότι δεν είναι ούτε λογιστές ούτε τραπεζικοί, αλλά επισκευαστές, και είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του σωματείου και πρόεδρος των επαγγελματιών του Βιοτεχνικού Πάρκου, Θεόδωρος Αδαμόπουλος, ανέφερε ότι τα προβλήματα που δημιουργεί το ψηφιακό πελατολόγιο είναι τεράστια, αφού είναι χρονοβόρα και παράλληλα κοστοβόρα η διαδικασία. Κι αυτό, γιατί θα πρέπει η κάθε επιχείρηση να προσλάβει ένα ακόμα άτομο για να διαχειρίζεται το ψηφιακό πελατολόγιο. Κατά τη γνώμη του, το συγκεκριμένο μέτρο δεν αποσκοπεί σε κάτι, ούτε εκτιμά ότι θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως υποστηρίζουν οι κυβερνώντες.
Τέλος, είπε ότι ο κλάδος του πυροβολείται συνεχώς με μέτρα, ενώ ζήτησε οι υπεύθυνοι να καταλάβουν ότι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες πασχίζουν με τα χέρια για να βγάλουν ένα μεροκάματο και να επιβιώσουν ανθρώπινα.

Τοποθετηθείς ο κύριος Παύλος Κρανιώτης, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, δήλωσε ότι το Επιμελητήριο είναι δίπλα στον κλάδο επισκευής και συντήρησης οχημάτων, θεωρώντας ότι το ψηφιακό πελατολόγιο δημιουργεί στα μέλη του τεράστιο φόρτο εργασίας. Όπως σημείωσε, οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου είναι οικογενειακές και πολλές φορές διοικούνται από μεγάλους ανθρώπους που έχουν ψηφιακό αναλφαβητισμό, οπότε θα πρέπει να αναγκαστούν να προσλάβουν προσωπικό για να ασχολείται με το ψηφιακό πελατολόγιο.
«Η υπέρμετρη ψηφιακή μετάβαση, που γίνεται με βίαιο τρόπο, πρέπει να πάει πολύ πιο σταδιακά» σχολίασε ο κ. Κρανιώτης και πρότεινε να δοθεί παράταση, για να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος, να εκπαιδευτούν οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες και ομαλά να τηρήσουν το ψηφιακό πελατολόγιο. «Ήδη ο κλάδος του αυτοκινήτου περνάει δύσκολα, οι μικρές επιχειρήσεις έχουν χρέη από παλιά, οι άνθρωποι παλεύουν να τα βγάλουν πέρα και δε γίνεται να φορτωθούν και ένα γραμματέα για να κάνουν αυτή τη δουλειά» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, Γιώργος Καπερώνης, είπε ότι η Ομοσπονδία, αλλά και όλη η επιχειρηματικότητα του νομού, είναι δίπλα στους μηχανικούς αυτοκινήτων, αλλά και στα συναφή επαγγέλματα που θίγονται με το ψηφιακό πελατολόγιο.
Από την πλευρά της, η ΟΕΒΕΣ ζητά να δοθεί παράταση της εφαρμογής του μέτρου και να καθίσουν στο τραπέζι εκπρόσωποι των επαγγελματιών που θίγονται με τους αρμοδίους, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα είναι ευκολότερη για αυτούς.
Με τη σειρά του χαρακτήρισε βίαιη την ψηφιακή μετάβαση, όπως γίνεται στους περισσότερους κλάδους, ενώ πρόσθεσε ότι αντί να βελτιώνεται η κατάσταση, πλέον επικρατεί μια ψηφιακή γραφειοκρατία που δυσκολεύει τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση