Το δένδρο «Παπαριά» και ο καρπός του

Το δένδρο «Παπαριά» και ο καρπός του

Παρασκευή σήμερα και λέω να ασχοληθούμε λίγο με τη χλωρίδα και ένα ιδιαίτερο δένδρο που εμφανίσθηκε και ευδοκιμεί εδώ και χρόνια σε καμένες και έρημες περιοχές, όπως π.χ. Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Η βασική του τροφή είναι οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια από «εξέχοντες» ανθρώπους. Πληροφορίες που έρχονται καθημερινά στην εφημερίδα, λένε ότι έχει γεμίσει ο τόπος από τέτοια δένδρα. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ζήτησα από φίλο γεωπόνο εξ Αθηνών να το ψάξει λίγο και να έχουμε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση για το συγκεκριμένο δένδρο, κι επειδή ακούω ότι διάφορα νέα κόμματα ψάχνουν για καινούργιο έμβλημα, μια καλή ιδέα είναι να υιοθετήσουν το σχήμα του καρπού του (φωτό).

Ο φίλος το έψαξε και μου έστειλε αυτά τα σημαντικά στοιχεία που σας μεταφέρω παρακάτω. Πατριώτες, διαβάστε:

Η παπαριά, λοιπόν, είναι ένα δέντρο σαν την αχλαδιά, μόνο που δεν κάνει αχλάδια. Ανήκει στην οικογένεια των Papariae, στην οποία ανήκουν η παπάγια και το αγγούρι. Πρόκειται για δέντρο της ερήμου το οποίο προστατεύει τον καρπό του με πολλά τριχίδια. Με αυτή τη μέθοδο τα διάφορα πουλιά-θηρευτές δεν πλησιάζουν. Ο καρπός του εν λόγω δέντρου (παπάρι) παρατηρείται έντονα μετά το 2ο έτος της ηλικίας του. Ακόμα, τα παπάρια είναι πολύ ευαίσθητα σε πιέσεις.

Μπορεί εύκολα να πρηστεί λόγω μεταβολών του περιβάλλοντος στη θερμοκρασία, το pH και την υγρασία. Προτιμούν να αφεθούν σε ηρεμία και έπειτα από μια μικρή αύξηση θερμοκρασίας που προκαλείται από μικροερεθίσματα, εκτοξεύονται τα σπόρια, που μεταφέρονται στη γη με τον άνεμο (ανεμογκάστρι).

Λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου ελάχιστα παπάρια είναι φυσιολογικά και λειτουργικά, για αυτό και πρέπει να τύχουν προσοχής από τους γεωπόνους.

Τα δέντρα παπαριές και ο καρπός τους παπάρια τυγχάνουν μεγάλου σεβασμού στις μέρες μας στην Ελλάδα, αφού πάντα οι Έλληνες τα θυμούνται στην καθημερινή ζωή.

Π.χ.:

-Ως απάντηση σε σχόλιο βαθυστόχαστο: «Παπαριές»

-Μεγάλη ένδειξη προσφοράς και αλληλεγγύης είναι η προσφορά παπαριών: «Πάρε τα παπάρια μου»

-Όταν κάτι που τυγχάνει μέγιστης σημασίας από εμάς, λέμε «στα παπάρια μου»

-Για άτομα που κάνουν βαρυσήμαντες δηλώσεις ή πράττουν εξίσου σημαντικά έργα, υπάρχει το «φάε ένα παπάρι» ή «τσίμπα ένα παπάρι»

-Σπανιότερα χρησιμοποιείται η μέτρηση παπαριών για ερευνητικούς λόγους: «Μέτρησέ μου τα παπάρια».

Αυτά είναι κάποια δείγματα της χρήσης του συγκεκριμένου δένδρου.

Παρ’ όλα αυτά, κλείνω με μια προτροπή προς τους φίλους συγκατοίκους αυτής της χώρας: Όταν βλέπουν τέτοια δένδρα, να τα ξεριζώνουν… Η γη θα ξαναγεννηθεί και χωρίς αυτά… Μιλάμε πάλι… 

Του Κώστα Δεληγιάννη