Ο βαθμός της βραδύτητας είναι ευθέως ανάλογος με την ένταση της μνήμης. Ο βαθμός της ταχύτητας είναι ευθέως ανάλογος με την ένταση της λήθης. Αυτό υποστηρίζει ο Τσέχος συγγραφέας, Μίλαν Κούντερα. Και γι’ αυτό μας προτρέπει σε μια επιστροφή στην εποχή της… βραδύτητας.
Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας και της έντασης. Tαχύτατα αυτοκίνητα, γρήγοροι υπολογιστές, πολυδύναμα κινητά τηλέφωνα και υπερηχητικά αεροπλάνα. Όλοι τρέχουμε σαν παλαβοί για να προλάβουμε. Αλλά η μέρα αποδεικνύεται ολοένα και πιο μικρή, καθώς ο χρόνος αμείλικτα ξοδεύεται στο αυτοκίνητο, στην επιμήκυνση του ωραρίου ή στη δεύτερη δουλειά, στις ολοένα και περισσότερες υποχρεώσεις, συνεχίζει ο συγγραφέας.
Χθες, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη συζήτηση για την ανακήρυξη του Γερμανού προέδρου, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ως επίτιμου δημότη την Παρασκευή το μεσημέρι, στον οποίο επίσης θα απονεμηθεί το Χρυσό Κλειδί της πόλης της Καλαμάτας, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι “έτρεχαν” και άλλοι… έσπευδαν βραδέως.
Η εισήγηση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα για την απόδοση τιμών στο Γερμανό πρόεδρο υπερψηφίστηκε, παρά τις αντιρρήσεις ή ενστάσεις που διατύπωσαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας είναι ο εκπρόσωπος της χώρας που δεν έχει αναγνωρίσει και έμπρακτα τις θηριωδίες των κατακτητών Γερμανών κατά των Ελλήνων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων και την επιστροφή του κατοχικού δανείου. Επίσης, είναι ο εκπρόσωπος της ηγέτιδας δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέβαλε στους Έλληνες ασφυκτική λιτότητα με τα τρία συνεχόμενα μνημόνια.
Ο δήμαρχος κ. Νίκας είπε ότι ένας Δήμος, ένα Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορούν να κάνουν εξωτερική πολιτική και οφείλουν να υποδέχονται με τιμή εκπροσώπους κρατών, συντασσόμενοι με την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Και πάλι όμως, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης απάντησαν στο δήμαρχο ότι κανείς δε διαφωνεί στο να υποδέχεται και φιλοξενεί ο Δήμος εκπροσώπους κρατών, όμως είναι διαφορετικό πράγμα η υποδοχή και η φιλοξενία και διαφορετικό η ανακήρυξη των προσώπων αυτών ως επίτιμων δημοτών και η απονομή του χρυσού κλειδιού της πόλης.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, υπερψήφισε την εισήγηση του δημάρχου, ωστόσο σημείωσε ότι ο Γερμανός πρόεδρος ως υπουργός Εξωτερικών είχε ιδιαίτερα αρνητική αντιμετώπιση στο αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις.
Ο Τάσος Νιάρχος, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ψήφισε κατά της εισήγησης του δημάρχου, τονίζοντας ότι ο Γερμανός πρόεδρος εκπροσωπεί τη χώρα που ηγείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επέβαλε στον ελληνικό λαό τρία μνημόνια, τη χώρα που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία, τη χώρα που προωθεί την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, τη χώρα που έχει ενεργητικό ρόλο στη σύρραξη στη Συρία και γενικότερα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολή.
Ο Θόδωρος Μπρεδήμας, επικεφαλής της «Αλλαγής», υπερψήφισε την εισήγηση του δημάρχου, τονίζοντας όμως ότι θέτει ως προϋπόθεση την προώθηση υπομνήματος για την απόδοση των γερμανικών επανορθώσεων, ζήτημα το οποίο υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, ανέφερε ότι οι τιμές που θα αποδοθούν στο Γερμανό πρόεδρο στέλνουν λανθασμένο μήνυμα στον κόσμο και υπηρετεί την προσπάθεια των Γερμανών να δημιουργήσουν την εικόνα ότι έρχονται στην Ελλάδα ως φίλοι μετά τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν στους Έλληνες. Κατά την ψηφοφορία δήλωσε «παρών».
Ο Γιώργος Δημητρούλιας, της Ελληνικής Δράσης, “ξέχασε” το παρελθόν και υπερψήφισε την εισήγηση του δημάρχου, αναφέροντας ότι είναι τιμή για την πόλη η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου.
Ο Στάθης Σταματόπουλος, της μείζονος μειοψηφίας, ψήφισε υπέρ της εισήγησης του δημάρχου, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να τεθεί στο Γερμανό πρόεδρο το θέμα της υπογραφής συνθήκης ειρήνης της Γερμανίας με την Ελλάδα και της απόδοσης των γερμανικών επανορθώσεων.
Τέλος, κατά ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Αλούπης, “παρών”.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Με ενστάσεις το «χρυσό κλειδί» της Καλαμάτας θα δοθεί στον πρόεδρο της Γερμανίας την Παρασκευή
