Οι σειρήνες των πυροσβεστικών αυτοκινήτων των εθελοντικών οργανώσεων ήχησαν ακριβώς στις 8.21 το βράδυ της Κυριακής, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Ακριβώς 40 χρόνια μετά το ξύπνημα του Εγκέλαδου, που στέρησε τη ζωή σε 22 συνανθρώπους μας, που σκόρπισε γενική καταστροφή, αλλά τελικά δεν κατάφερε να λυγίσει το σθένος των κατοίκων, που στάθηκαν ξανά όρθιοι, ξανάφτιαξαν την πόλη τους με πρωτεργάτη τον Δήμο και πέτυχαν να αποτελεί η Καλαμάτα παράδειγμα ανασυγκρότησης έπειτα από μεγάλη φυσική καταστροφή. 

Την Κυριακή το βράδυ, στην κεντρική πλατεία, με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, με «Μελωδίες Ελπίδας» από τη Δημοτική Φιλαρμονική και με ομιλία του προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτη Λύρα, ο Δήμος τίμησε τους νεκρούς των σεισμών και τους ανθρώπους που ξανάφτιαξαν την πόλη. 

Είχε προηγηθεί το πρωί η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Σεισμού και των Θυμάτων του, στη συμβολή της οδού Κροντήρη με τη Νέδοντος. 

Ακολούθησε συμβολική δενδροφύτευση ιβίσκων στην Αγία Αικατερίνη, στο Νησάκι της Καλαμάτας, εκεί που το 1985 κατέρρευσε η πολυκατοικία από την οποία ανασύρθηκαν νεκροί συμπολίτες. 

Πριν από την «ώρα μηδέν» και τη σιγή ενός λεπτού στην πλατεία, ο δήμαρχος, συνεργάτες του και δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, όπως και άλλος κόσμος, παρακολούθησαν έκθεση φωτογραφίας από το Αρχείο του Νίκου Ζερβή, που παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο, καθώς και την έκθεση από τον Τύπο της εποχής μετά τους σεισμούς, πάλι από το Αρχείο του Νίκου Ζερβή, στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη. 

Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκε εσπερίδα στο Πνευματικό Κέντρο με τίτλο «40 χρόνια μετά: Συλλογική Μνήμη, Επιστημονική Γνώση και Ανθεκτικότητα», στο πρώτο μέρος της οποίας μίλησαν ειδικοί για τους σεισμούς, ενώ στο δεύτερο μίλησαν ο δήμαρχος των σεισμών, Σταύρος Μπένος, οι μετέπειτα εν ζωή δήμαρχοι, Γιώργος Κουτσούλης και Παναγιώτης Νίκας και ο νυν δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. 

Ο Σταύρος Μπένος υπογράμμισε τη μεγάλη του ανησυχία για το μέλλον της Καλαμάτας, 40 χρόνια μετά τους σεισμούς, λόγω της οριακής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά στην προσφορά και ζήτηση γης για στέγη. 

«Η πόλη, αγαπημένοι μου φίλοι, απειλείται, είναι θύμα της επιτυχίας της» είπε συγκεκριμένα ο Σταύρος Μπένος και συνέχισε: «Η ισορροπία στην αγορά έχει αλλάξει δραματικά. Έχουμε ελάχιστη προσφορά οικοπέδων και τεράστια ζήτηση».

Τόνισε ότι «με υπολογισμούς που έκανα εγώ, οι οποίοι μπορούν να γίνουν πιο επιστημονικά από τον Δήμο, είναι ζήτημα αν έχουμε δέκα χρόνια μπροστά μας για να εξαντληθεί και το τελευταίο οικόπεδο. Και προσέξτε, για να εξασφαλίσουμε νέα οικόπεδα, νέα γη για πολεοδόμηση, θέλουμε τουλάχιστον μια δεκαετία. Άρα δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει αυτό που έγινε τη δεκαετία του ‘80, ο καθολικός σχεδιασμός, να ξεκινήσει τώρα».

Ο πρώην δήμαρχος υπογράμμισε ότι, πέραν της έλλειψης σε οικοδομήσιμη γη, «θα βουτήξουν όλα τα όρνια του κόσμου γι’ αυτή την όμορφη πόλη μας. Και αυτή τη φορά δε θα είναι οι καημένοι οι φτωχοί άνθρωποι που θα τρέχουν να εξασφαλίσουν το σπίτι τους, θα είναι πάσης μορφής και φύσεως συμφέροντα, που δε θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μας διχάσουν. Θα βγούμε σε διάφορα στρατόπεδα. Το ακούω και γελάω: Αυτοί που θέλουν ή δε θέλουν τις επενδύσεις…».

Οι Γιώργος Κουτσούλης και Παναγιώτης Νίκας τόνισαν την αναγκαιότητα ύπαρξης στρατηγικού σχεδίου για την ανθεκτικότητα της περιοχής, χωρίς να παραλείψουν να τονίσουν τον καθοριστικό ρόλο του Σταύρου Μπένου, της τότε Δημοτικής Αρχής και του τότε Δημοτικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση του σεισμού και την ανασυγκρότηση της πόλης. 

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, που επίσης σημείωσε για το σήμερα και το αύριο: «Η Καλαμάτα σήμερα, αξιοποιώντας όσα θετικά έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, διεκδικεί την αναπτυξιακή προοπτική που της αξίζει. Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Έξυπνων και Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2030 αποτελεί τη φυσική εξέλιξη της ιστορίας μας. Όπως τότε η Καλαμάτα πρωτοστάτησε στον σύγχρονο αντισεισμικό σχεδιασμό της χώρας, έτσι και σήμερα πρωτοστατεί μαζί με άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης στη μετάβαση προς την ανάπτυξη, την αειφορία και την ανθεκτικότητα. Παρότι, βέβαια, οι υποσχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Πολιτείας τελικά δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, εμείς συνεχίζουμε να πιέζουμε». 

Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Μεσσηνίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, καθώς και ο βουλευτής του νομού, Αλέξης Χαρίτσης. 
Στ.Μ.

Τα πιο σχετικά.