Η άδεια τσέπη αφήνει ακόμα πολλά ανασφάλιστα οχήματα στους δρόμους της Μεσσηνίας

Η άδεια τσέπη αφήνει ακόμα πολλά ανασφάλιστα οχήματα στους δρόμους της Μεσσηνίας

Χωρίς ασφάλιση εξακολουθούν, δυστυχώς, να κυκλοφορούν στη Μεσσηνία, αρκετά οχήματα, καθώς, κατά κοινή ομολογία ασφαλιστικών γραφείων της Καλαμάτας, η ένδεια σε  πολλές οικογένειες είναι σε τέτοιο βαθμό που για να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους, πρέπει να κόψουν από τις βασικές  ανάγκες επιβίωσης.
Τα υψηλά πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τα ανασφάλιστα οχήματα ανάγκασε κάποιους να τα ασφαλίσουν,  έστω και για μικρή χρονική διάρκεια. Ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που ακόμα ρισκάρουν.
 
Θέμα επιβίωσης
Ο κ. Δημήτρης Αδαμόπουλος από το ασφαλιστικό γραφείο AGB τόνισε ότι φέτος η εικόνα των ασφαλισμένων οχημάτων είναι καλύτερη από πέρυσι.
«Είναι λιγότερα φέτος τα ανασφάλιστα οχήματα, αλλά υπάρχουν και συνάνθρωποί μας που εκτός από το φαγητό και το ρεύμα, δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά άλλες ανάγκες τους και προτιμούν να μην ανανεώσουν την ασφάλεια του αυτοκινήτου, διότι τίθεται θέμα επιβίωσης», σημείωσε.
Εξήγησε ότι από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν πέρυσι  σε ανασφάλιστα ένα ποσοστό περίπου 20% δεν κατάφερε να συμμορφωθεί και εξακολουθεί να κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα.
 
Συμβόλαια μικρής διάρκειας
Ο Διευθυντής του υποκαταστήματος «ΔΙΚΛΙΣ» στην Καλαμάτα Παντελής Μπαλίκης, σημείωσε ότι πέρυσι, όταν επιβλήθηκαν τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα υπήρξε μια πολύ μεγάλη κινητικότητα για να ασφαλιστούν αρκετά, όμως φέτος δεν είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση.
«Φέτος, έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα και έχουν πληρώσει αρκετοί. Κάποιοι συνεχίζουν να τα ασφαλίζουν έστω και με μικρής διάρκειας ασφαλιστήρια συμβόλαια, ενώ κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να ρισκάρουν είτε το ίδιο πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί να αυξηθεί  ή να αφαιρεθούν πινακίδες από την Τροχαία. Ακόμα να τους επιβληθεί και δεύτερο πρόστιμο αν το ασφάλισαν για λίγο διάστημα και μετά άφησαν το συμβόλαιο να λήξει και γίνει νέος έλεγχος», διευκρίνισε ο κ. Μπαλίκης.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε αυτούς που έχει επιβληθεί πρόστιμο, όπως σημείωσε ο κ. Μπαλίκης, είναι μικρής διάρκειας και κυρίως τρίμηνα και κάποιες φορές και μικρότερης διάρκειας. Αντίθετα, αυτοί που μπορούν να πληρώνουν την ασφάλεια των οχημάτων τους επιλέγουν ετήσια συμβόλαια, προκειμένου να πετυχαίνουν καλύτερη τιμή.
 
Θα του βρουν μπροστά τους
Ο Διευθυντής του υποκαταστήματος Καλαμάτας της εταιρίας Allianz Σταύρος Διαμαντόπουλος, επισήμανε πως όταν ξεκίνησαν οι έλεγχοι υπήρχαν περίπου 500.000 ανασφάλιστα οχήματα και την τελευταία φορά που υπήρξε η ειδοποίηση για επιβολή προστίμων, περίπου 150.000 έσπευσαν να τα ασφαλίσουν.
«Κάποιος για να ασφαλιστεί πλέον, αν του έχει επιβληθεί πρόστιμο για ανασφάλιστο, πρέπει να πληρώσει το παράβολο. Χωρίς, να πληρωθεί το πρόστιμο, το όχημα δεν μπορεί να ασφαλισθεί. Αυτό λειτουργεί προληπτικά σε κάποιους, ώστε να μην το επαναλάβουν, αφού πληρώνουν και τα ασφάλιστρα και το πρόστιμο. Όλοι όσοι έχουν ανασφάλιστα οχήματα θα το βρουν μπροστά τους. Όποια στιγμή πάνε να ασφαλίσουν το όχημα, θα μπλοκαρισθούν από το σύστημα. Έτσι, έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Σημαντικό ρόλο παίζει ότι πλέον η Τροχαία ελέγχει αυτόματα μέσω συστήματος την ασφάλιση του οχήματος και έτσι είναι εύκολος ο εντοπισμός των ανασφάλιστων», επισήμανε ο κ. Διαμαντόπουλος.
Σε ότι αφορά τη διάρκεια των ασφαλιστικών συμβολαίων, ο κ. Διαμαντόπουλος σημείωσε ότι το 80% αυτών έχουν εξάμηνη διάρκεια, ενώ αρκετοί επιλέγουν το ετήσιο συμβόλαιο, καθώς υπάρχουν σημαντικές προσφορές.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη