Παρά την εξέλιξη των μεθόδων τους
Σε 36 συλλήψεις αλλοδαπών εκ των οποίων οι 3 κατηγορούνται ως διακινητές και 24 δικογραφίες για πλαστογραφία, διευκόλυνση εξόδου και απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα, έχουν προχωρήσει το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας τους οι αστυνομικοί του νεοϊδρυθέντος σταθμού στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Η αύξηση των πτήσεων και κατά συνέπεια της επιβατικής κίνησης τα τελευταία χρόνια στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έφερε μαζί της και την αύξηση των κρουσμάτων αλλοδαπών που προσπαθούν παράνομα να φύγουν από τη χώρα μας με βασικό προορισμό χώρες της Ευρώπης.
Οι διακινητές, θεωρώντας ότι στα περιφερειακά αεροδρόμια οι έλεγχοι είναι πιο χαλαροί, τα επιλέγουν για την παράνομη δράση τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα.
Η ραγδαία ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας την τελευταία 5ετία, επέβαλλε την ίδρυση μόνιμου αστυνομικού σταθμού εντός του χώρου του, ο οποίος μέχρι τις αρχές Μαΐου καλυπτόταν περιστασιακά από άτομα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Η μόνιμη παρουσία πλέον του Αστυνομικού Σταθμού ενισχύει και το αίσθημα ασφάλειας των τουριστών.
Τώρα η αστυνομική παρουσία είναι καθημερινή όλες τις ώρες λειτουργίας του αεροδρομίου και, όπως μας επισήμανε ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού του αεροδρομίου Νίκος Κωνσταντακόπουλος, ο ρόλος του είναι μεικτός και έχει αρμοδιότητες ασφάλειας, τάξης και τροχαίας.
Όσο για τα κυκλώματα που οργανώνουν τις παράνομες εξόδους αλλοδαπών, φαίνεται ότι συνεχώς οργανώνονται και εξελίσσουν τις μεθόδους τους.
Στοιχεία
Ο αστυνομικός σταθμός του αεροδρομίου, ξεκίνησε τη λειτουργία του φέτος στις 2 Μαΐου και στεγάζεται σε κτήριο που ανακατασκευάσθηκε με δωρεά του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.
Η λειτουργία του, όπως αναφέραμε, είναι μεικτή με αρμοδιότητες σε ασφάλεια, τάξη και τροχαία, ενώ αναμένεται να εφοδιασθεί και με αστυνομικό σκύλο για την ανίχνευση εκρηκτικών. Έτσι, οι αστυνομικοί του σταθμού με το μεικτό ρόλο, εντός του χώρου του αεροδρομίου, έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν, ακόμα και τη λειτουργία των καταστημάτων, των εταιριών και την κυκλοφορία οχημάτων.
Με τις τρέχουσες μεταθέσεις, καλύφθηκαν οι οργανικές θέσεις του σταθμού. Η παρούσα δύναμη μαζί με την ενισχυτική και με τους 7 δόκιμους, φτάνει τα 25 άτομα.
«Υπηρεσιακά είμαστε αρκετά καλά και από προσωπικό και από υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Όταν, δε, υπάρχει ανάγκη λόγω έκτατων πτήσεων, η Αστυνομική Διεύθυνση είναι δίπλα μας και μας ενισχύει», τόνισε ο Διοικητής του Σταθμού κ. Κωνσταντακόπουλος
Επίσης, από την Πολιτική Αεροπορία παραχωρήθηκε ένα επιπλέον γραφείο εντός του χώρου του αεροδρομίου και κοντά στο σημείο αναχώρησης των επιβατών και έτσι υπάρχει μόνιμη αστυνομική παρουσία και μέσα στην κύρια αίθουσα του αεροδρομίου.
Συλλήψεις
Από τις 2 Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου, οι αστυνομικοί του σταθμού προχώρησαν σε 36 συλλήψεις ατόμων που επιχείρησαν να φύγουν παράνομα από τη χώρα, εκ των οποίων οι 3 κατηγορούνται ως διακινητές. Συντάχθηκαν συνολικά 24 δικογραφίες.
Από την αρχή, μάλιστα, του έτους μέχρι τέλος Ιουλίου (συμπεριλαμβανομένου και της τρίμηνης δράσης του σταθμού), συνελήφθησαν συνολικά 43 άτομα για πλαστογραφία και παράνομη έξοδο από τη χώρα με την πλειοψηφία αυτών να είναι από το Αφγανιστάν (12), από την Τουρκία (7) και από το Πακιστάν (7). Επίσης συνελήφθησαν και 4 άτομα για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα. Σε ό, τι αφορά την επιβατική κίνηση, το τρίμηνο Μαΐου – Ιουνίου – Ιουλίου είχαμε 60.320 αφίξεις και 59.342 αναχωρήσεις επιβατών.
Κυκλώματα
Η βασική δραστηριότητα του αστυνομικού σταθμού είναι ο έλεγχος των επιβατών για παράνομες αναχωρήσεις ή αφίξεις, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντακόπουλος, τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό τον τομέα επιλέγουν τα περιφερειακά αεροδρόμια θεωρώντας ότι είναι πιο πλημμελείς οι έλεγχοι. Βρίσκουν όμως «τοίχο», καθώς, ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί, ενώ και οι αστυνομικοί πλέον έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία, διότι εκτελούσαν την ίδια υπηρεσία και πριν τη λειτουργία του σταθμού.
Τα προηγούμενα χρόνια η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, είχε προχωρήσει σε εξάρθρωση ενός σημαντικού τμήματος κυκλώματος που δραστηριοποιείτο στον Αγ. Παντελεήμονα Αττικής. Στην υπόθεση αυτή είχε συμμετάσχει και ο νυν διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού του αεροδρομίου και όπως είχε διαπιστωθεί τότε οι πυρήνες του κυκλώματος βρίσκονταν στην Αθήνα και είχαν δίαυλο επικοινωνίας με τους διακινητές στην Τουρκία που είχαν έδρα στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.
Και όπως έχει αποδειχθεί και στη συνέχεια οι περισσότερες περιπτώσεις αλλοδαπών που μπλοκάρονται στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα, με οδηγίες από Τουρκία.
Πρόσφατα, συνελήφθησαν αλλοδαποί στο αεροδρόμιο, οι οποίοι από τη χώρα τους είχαν φτάσει στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί τους πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα. Τους είχαν υποδείξει να συναντήσουν συγκεκριμένο άτομο στην πλατεία Αμερικής στην Αθήνα, ο οποίος τους εξέδωσε τα πλαστά έγγραφα. Τους έφεραν με λεωφορείο στην Καλαμάτα, διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο και το πρωί τους συνόδευσαν στο αεροδρόμιο. Όμως το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν την πύλη εισόδου στο αεροπλάνο.
Εξελίσσονται
Όπως μας εξήγησε ο κ. Κωνσταντακόπουλος, οι τρόποι που χρησιμοποιούν είναι συνήθως τρεις, σε ό, τι αφορά τη χρήση εγγράφων (ταυτότητες ή διαβατήρια).
Υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου τα έγγραφα είναι εξ ολοκλήρου πλαστά, ενώ η δεύτερη περίπτωση είναι αυτά να είναι κλεμμένα και να έχουν αλλάξει τη φωτογραφία του κατόχου με τον αλλοδαπό που θα ταξιδέψει.
Υπάρχει όμως και μια τρίτη περίπτωση που έχει καταγραφεί, όπου τα έγγραφα είναι γνήσια και η φωτογραφία του κατόχου ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά που έχει ο μετανάστης που επιχειρεί να ταξιδέψει παράνομα. Δηλαδή, οι διακινητές επιλέγουν άτομα που μοιάζουν σημαντικά με τα άτομα της φωτογραφίας της γνήσιας ταυτότητας ή του διαβατηρίου.
Φαίνεται, λοιπόν, τα κυκλώματα να εξελίσσουν τις μεθόδους τους, και να έχουν στην κατοχή τους γνήσια διαβατήρια, τα οποία δίδουν σε άτομα που προσομοιάζουν με τη φωτογραφία του νόμιμου κατόχου του εγγράφου.
Αυτή η περίπτωση, όπως εξήγησε ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού του αεροδρομίου, είναι και η πιο δύσκολη, γιατί τα έγγραφα είναι γνήσια και έχεις να κάνεις με το πρόσωπο που έχεις απέναντι σου.
Για το λόγο αυτό και τα άτομα αυτά επιδιώκουν να περνούν τον έλεγχο του αεροδρομίου λίγη ώρα πριν κλείσει η πύλη, ώστε να είναι περιορισμένος ο χρόνος των αστυνομικών για να κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο.
Ο διακινητής ελάχιστες φορές συνοδεύει τους αλλοδαπούς και αυτό συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει συμφωνία η πληρωμή να γίνει μόλις το άτομο φτάσει στον προορισμό που έχει ζητήσει.
Το κόστος για τα πλαστά διαβατήρια ξεκινάει από 300 και φτάνει μέχρι τα 1000 ευρώ. Έχουν καταγραφεί όμως και περιπτώσεις πολύ πιο «ακριβές», Πρόσφατα, μια οικογένεια, πατέρας, μητέρα και δύο παιδάκια που ήθελαν να φτάσουν σε χώρα της Ευρώπης, θα κατέβαλλαν στους διακινητές το ποσό των 20.000 ευρώ, όταν θα έφταναν στο προορισμό τους. Στην αμοιβή αυτή περιλαμβάνονταν τα έγγραφα, η μετακίνηση τους στην Καλαμάτα, η διαμονή τους και φυσικά τα αεροπορικά εισιτήρια. Στην περίπτωση αυτή, μέλος του κυκλώματος συνόδευε τους αλλοδαπούς προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα.
Της Βίκυς Βετουλάκη