Αναντίρρητο είναι το γεγονός ότι τα λιμάνια λειτουργούν ως καταλύτες οικονομικής ανάπτυξης και πηγή ευημερίας για τις πόλεις και τις περιοχές που βρίσκονται. Επίσης, οι λιμενικές δραστηριότητες συνεισφέρουν άμεσα στην απασχόληση. Ωστόσο, περά από τα οφέλη αυτά, οι λιμένες μπορούν να διαδραματίσουν και κεντρικό ρόλο για την ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας, του τουρισμού μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόκληση για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του λιμανιού της Καλαμάτας και των λιμενικών του υπηρεσιών είναι πρωταρχικής σημασίας. Το θέμα απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια τη Δημοτική Αρχή, αλλά και διάφορες συλλογικότητες, χωρίς όμως να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο που να προχωρήσει και σε υλοποίηση. Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για να προχωρήσει ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι το κόστος για τα αναγκαία έργα υποδομών.
Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας επρόκειτο να συζητηθεί η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την εκτέλεση μιας σειράς έργων μέσω της σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Βέβαια, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση, αλλά μια θετική απόφαση του Σώματος μπορεί για τη Δημοτική Αρχή να δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Βέβαια, η άποψη – πρόταση που θα τεθεί προς ψηφοφορία είναι κάτι σαν… σαλάτα. Το λιμάνι πρέπει να έχει και τουριστικό χαρακτήρα και να είναι ισχυρός κόμβος συνδυασμένων μεταφορών. Αυτές οι δραστηριότητες, όμως, συγκρούονται μεταξύ τους. Ο Δήμος ζητάει στο λιμάνι της Καλαμάτας να ισχύσει το ακατόρθωτο, θέλει και μεγάλα γιοτ και υδατοδρόμιο και συνδυασμένες μεταφορές, αλλά και να αποδοθεί σε χρήσεις ψυχαγωγίας η προβλήτα που δένουν τα κρουαζιερόπλοια.
Ειδικότερα, στην εισήγησή της η αρμόδια αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “προκειμένου ο λιμένας Καλαμάτας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης τόσο του Δήμου Καλαμάτας όσο και της Νότιας-Δυτικής Ελλάδας, είναι αναγκαίο, όχι μόνο να εκτελεστούν τα προβλεπόμενα έργα, αλλά και η χρήση του να συνάδει με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και της χώρας, με σημείο αιχμής τον τουρισμό.
Είναι προφανές ότι η άμεση ‘ενεργοποίηση’ του λιμανιού της Καλαμάτας αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για την τοπική κοινωνία, με δεδομένο ότι το λιμάνι αποτελεί σημαντική οικονομική παράμετρο για την περιοχή. Κι αυτό θα γίνει βάσει των εξής παραμέτρων:
-Το υψηλό κόστος κατασκευής των απαιτούμενων έργων αναβάθμισης του λιμένα, τόσο αυτών που προβλέπονται στο υφιστάμενο master plan (ύψους 24.7000.000 ευρώ) όσο και αυτών που θα περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη έκδοσή του
-Τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, όπου το λιμάνι μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο
-Την ανάγκη ύπαρξης ισχυρού κόμβου συνδυασμένων μεταφορών
-Την αδυναμία ύπαρξης εθνικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης
-Τα χαμηλά έσοδα που προκύπτουν ετησίως από τον ελλιμενισμό των σκαφών
-Την αδυναμία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση των έργων
-Τη χαμηλή κίνηση του λιμανιού λόγω της έλλειψης των κατάλληλων υποδομών
-Την αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού, η οποία θα είναι ο τουριστικός χαρακτήρας, με έμφαση στον ελλιμενισμό μεγάλων τουριστικών σκαφών.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, προκύπτει ότι η συμβολή των ιδιωτικών κεφαλαίων για την αναβάθμιση του λιμένα Καλαμάτας, σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική αλλά και τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας, θα μπορούσε να αποτελέσει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση.
Συμπερασματικά, για τους ανωτέρω λόγους εισηγούμαστε να μην υπάρχει αντίρρηση για την αξιοποίηση του Λιμένα Καλαμάτας μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Στόχος είναι η άμεση ενεργοποίηση του λιμανιού, με δεδομένο ότι αποτελεί σημαντική οικονομική συνισταμένη για την ανάπτυξη της περιοχής. Η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του λιμανιού θεωρούμε ότι τελικά θα μπορούσε να αποβεί σε όφελος τόσο της τοπικής όσο και της εθνικής οικονομίας”.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη