Κατατέθηκαν πάνω από 80 προτάσεις Leader…

Κατατέθηκαν πάνω από 80 προτάσεις Leader…

«Έπεσε αυλαία» στο Leader Μεσσηνίας, χωρίς καμία παράταση, μεσούντος του καλοκαιριού, όταν πάρα πολλοί άλλοι διαχειριστικοί φορείς – αντένες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης –  φρόντισαν για μικρές τουλάχιστον παρατάσεις, έτσι ώστε να «επιστρέψει η κανονικότητα». Η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων στο αγροτοτουριστικό πρόγραμμα  έληξε στις 15:00 το μεσημέρι της Παρασκευής (23/8), όταν διευκρινιστικές παρατηρήσεις αναρτήθηκαν ακόμα και στις 8 Αυγούστου.
Μπορεί, βέβαια αυτό το γεγονός να ωφελήσει τους «συνεπείς μικρο-επενδυτές» που έσπευσαν να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και να καταθέσουν εγκαίρως, καθώς η όποια παράταση θα αύξανε τον ανταγωνισμό και θα ευνοούσε μόνο τους «ασυνεπείς», σύμφωνα και με τον ισχυρισμό της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας.
Όμως, όπως ξαναγράψαμε, η «αλήθεια είναι ολοστρόγγυλη» και ο καθένας έχει άποψη  μόνο για το τμήμα που βλέπει από εκεί… που κάθεται.
Οι φάκελοι που κατατέθηκαν είναι συνολικά πάνω από ογδόντα. Όσοι κατέθεσαν ηλεκτρονικά την «τελευταία στιγμή», την Παρασκευή, έχουν δικαίωμα να καταθέσουν το φυσικό φάκελο μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 30 Αυγούστου.
Πως μπορείς, όμως, να καταθέσεις ηλεκτρονικό φάκελο με απόσταση πέντε ημερών από τη φυσική κατάθεσή του;  Στην ηλεκτρονική κατάθεση απαιτείται μόνο η επισύναψη της αίτησης στήριξης και των συμπληρωματικών στοιχείων, καθώς και ο προϋπολογισμός και τα φορολογικά στοιχεία, ενώ όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά (καθόλου λίγα) υποχρεούσαι να τα έχεις μέσα στο φυσικό φάκελο, σύμφωνα με τον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος Leader.  Άρα, απλά, ή συμπληρώνεις όπως – όπως την ηλεκτρονική αίτηση ή  –και μάλλον το πιθανότερο- συμπληρώνεις την ηλεκτρονική αίτηση και επισυνάπτεις τα αναγκαία, ενώ τα «χρονοβόρα» δικαιολογητικά (και χωρίς δήλη ημέρα) τα ετοιμάζεις «με την ησυχία» σου και τα βάζεις στο φυσικό φάκελο. Αυτά δε τα δικαιολογητικά «που αργούν» είναι αρκετά: πλήρη αρχιτεκτονικά σχέδια, αποδεικτικά γνώσεων και εμπειρίας, κ.λπ. 
Σημειώνεται, ότι η τελική επιλογή θα γίνει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής, που μεταφράζονται σε βαθμολογικά μόρια (άριστα τα 100).
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός (για όλες, και τις πέντε υποδράσεις) του προγράμματος Leader Μεσσηνίας είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Η διαθέσιμη συνολική δημόσια δαπάνη (δηλαδή οι επιδοτήσεις) ανέρχονται μόλις σε 3.685.000 ευρώ.
Και όταν λέμε για όλες τις υποδράσεις, εννοούμε όλες, από εκείνες που αφορούν στη «μεταφορά γνώσεων και ενημέρωσης», «ανάπτυξη / βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας της περιοχής, εφαρμογής σε εξειδικευμένους τομείς, περιοχές ή δικαιούχους», «οριζόντια ενίσχυση στην ανάπτυξη / βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας της περιοχής εφαρμογής» (τουρισμός – εστίαση), μέχρι «ανάπτυξη και βελτίωση βιωσιμότητας δασών» και «συνεργασία μεταξύ διαφορετικών παραγόντων».
Από αυτά, ποσό μόλις 1.675.000 ευρώ αφορά στον τουρισμό και στην εστίαση. Δηλαδή, περίπου 12-15 τουριστικά επενδυτικά σχέδια μικρού προϋπολογισμού, έως περίπου 200.000 – 300.000 ευρώ, το καθένα. Αν κατατεθούν και εγκριθούν τουριστικά επενδυτικά σχέδια στα όρια του επιτρεπόμενου προϋπολογισμού (650.000 ευρώ το καθένα), τότε δεν μπορούν να περάσουν περισσότερες από 5 προτάσεις.
 
 «Σ.Δ.Α.Τ.» ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Με… «Σύμπραξη Δημόσιου και Αυτοδιοικητικού Τομέα» (Σ.Δ.Α.Τ.), τρόπος του λέγειν, προχωρούν οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Πελοπόννησο. Τα επενδυτικά κονδύλια παραχωρήθηκαν στο κέντρο για διαχείριση. Και όμως,  τόσα χρόνια τώρα οι Τόποι (αυτοδιοίκηση) … διεκδικούν από το… Αθηνοκεντρικό Κράτος διοικητική αυτονομία και οικονομική αυτοτέλεια!
Γεμάτος προσκλήσεις ενδιαφέροντος – προκηρύξεις των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (κάτι, αναλογικά και απλουστευτικά για να γίνεται κατανοητό, σαν «τοπικά προγράμματα leader»), είναι ο διαδικτυακός τόπος «espa.gr» (επίσημο site για τις επενδύσεις ΕΣΠΑ). Παρατηρείται έντονη δραστηριότητα πολλών Περιφερειών και απουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Οι προκηρύξεις απευθύνονται σε υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις σχεδόν όλων των τομέων της οικονομίας, ακόμα και στους «αποκλεισμένους» από το ΕΣΠΑ τομείς της παροχής υπηρεσιών και του εμπορίου.
 
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ 2019 (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)
•             ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ (18/03/2019): Πρόσκληση  Υποβολής  Προτάσεων  για  τη  Δράση  3.γ.1.1 «Ενίσχυση  μεσαίων  επιχειρήσεων  στη  Στερεά  Ελλάδα  για  την  αναβάθμιση  και  τον  εκσυγχρονισμό  τους»  στα  πλαίσια  του  Επιχειρησιακού  Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας  2014-2020».
•             ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ (22/05/2019): Πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, του κλάδου Αγροδιατροφής στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014 – 2020».
•             ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (22/02/2019): Πρόσκληση υποβολής προτάσεων με τίτλο «Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».
•             ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (19/02/2019): Πρόσκληση Δράσης «Ίδρυση νέων και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία» 2014-2020 του ΕΣΠΑ 2014-2020.
•             ΗΠΕΙΡΟΣ (13/02/2019): Πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης των ΜΜΕ για την εκπόνηση και εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων για οργανωτική αναδιάρθρωση και προσανατολισμό στην εξωστρέφεια, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014 – 2020.
•             ΘΕΣΣΑΛΙΑ (24/04/2019): Πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων στη δράση 3α.1.4.1.1: «Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων για την αξιοποίηση πατεντών ή και καινοτομιών, καθώς και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη βελτίωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας ή και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών – “Επανεπενδύω στη Θεσσαλία”», του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020.

Επιμέλεια Στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/Οικονομολόγος