Η ώρα της κρίσης έφθασε σήμερα για 1.231 Μεσσήνιους μαθητές Γενικών Λυκείων που θα διαγωνιστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με τις εξετάσεις να ολοκληρώνονται στις 19 Ιουνίου.
Στο νομό μας υπάρχουν 14 εξεταστικά κέντρα (πέντε εκ των οποίων στην Καλαμάτα), καθώς και ένα ειδικό. Επίσης δύο εξεταστικά κέντρα για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία), με τον αριθμό των υποψηφίων από αυτά να ανέρχεται στους 185.
Μάλιστα, χθες ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις από τα ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών (και θα ολοκληρωθούν στις 21 Ιουνίου), όπου οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα για το κείμενο του καθηγητή Ιστορίας Yuval Noah Harari.
Τίτλος του κειμένου ήταν «Το ζώο που έγινε Θεός» και είναι ο επίλογος του βιβλίου «Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του Ανθρώπου», με τους υποψηφίους να καλούνται να αναπτύξουν τις θέσεις τους σχετικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα σε σχέση με το οικοσύστημα.
Από την πλευρά της, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας δηλώνει έτοιμη για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, καθώς- όπως μας ανέφεραν- έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες, κάτι που φάνηκε και χθες με την πρεμιέρα στα ΕΠΑΛ, οπότε δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα.
Αφού ολοκληρωθούν οι εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια, θα λειτουργήσει εξεταστικό κέντρο για το ειδικό μάθημα των Αγγλικών, εξέταση που θα πραγματοποιηθεί στο 6ο Ενιαίο Λύκειο στις 22 Ιουνίου, ενώ η εξέταση των υπόλοιπων ειδικών μαθημάτων θα γίνει στην Αθήνα.
Οι τελευταίες οδηγίες
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 8.30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
Οι υποψήφιοι προσερχόμενοι στις αίθουσες εξετάσεων επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους μόνο στιλό (μαύρο ή μπλε) ανεξίτηλης μελάνης, μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό.
Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.
Γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).
Οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που αναφέρονται παραπάνω.
Σε περίπτωση κατά την οποία εξεταζόμενος, κατά την προσέλευσή του στο Εξεταστικό Κέντρο, φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής.
Μετά τη λήξη της εξέτασης ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί. Επισημαίνεται ότι η κατοχή κινητού (έστω και απενεργοποιημένου) μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού τους.
Το «Θάρρος» εύχεται σε όλους τους υποψηφίους καλή επιτυχία!
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση