Λαβύρινθος η πρόσβαση για τα καρότσια
Μπορεί η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας να καμαρώνει για το νέο Δημαρχείο (και καλά κάνει βέβαια, αφού λίγοι πίστευαν ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει το κτήριο), όμως πριν από μερικές μέρες μια μητέρα έξαλλη επικοινώνησε μαζί μας για να μας θέσει ένα ζήτημα που είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε παρατηρήσει.
Όπως μας ανέφερε, μετέβη στο κτήριο της Πρόνοιας (παλιά Καρδιολογική ή νυν κτήριο Β) στο Δημαρχείο, για να καταθέσει τα δικαιολογητικά και για να εγγραφεί το παιδί της σε Παιδικό Σταθμό. Φτάνοντας εκεί διαπίστωσε ότι ήταν αδύνατο να μπει στο κτήριο με το καρότσι, αφού δεν υπάρχει ράμπα, ενώ τα σκαλιά είναι περισσότερα από 15.
Ο μόνος τρόπος που σκέφτηκε, ήταν να ζητήσει βοήθεια και έτσι να ανεβάσει το καρότσι στο κτήριο. Μιλώντας μαζί μας, μας έθεσε το παραπάνω ζήτημα, που ίσως για τη Δημοτική Αρχή να αποτελεί λεπτομέρεια.
Αναρωτώμενοι εμείς πώς κάποιος, είτε γονιός που έχει το παιδί του σε καροτσάκι είτε, κυρίως, άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο, μπορεί να φτάσει στο εν λόγω κτήριο, σκεφτήκαμε τη λύση, η οποία ωστόσο θέλει χάρτη! Ουσιαστικά πρέπει κανείς να κάνει έναν κύκλο, ενώ δεν υπάρχει καθόλου σήμανση.
Έτσι, λοιπόν, κάποιος που είναι με καρότσι, πρέπει να πάει στο κεντρικό κτήριο, να πάρει το ασανσέρ και να φτάσει στο 2ο ή 3ο όροφο. Από εκεί, αφού διασχίσει το μισό κτήριο, θα βρεθεί σε ένα διάδρομο (ένας σε κάθε όροφο) που ενώνει τα δύο κτήρια και, επιτέλους, θα φτάσει στο κτήριο Β!
Ξαναγράφουμε! Για αυτή τη διαδρομή δεν υπάρχει καμία σήμανση και προφανώς από την περιγραφή φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο απλή για κάποιον που δε γνωρίζει τα δύο κτήρια.
Να σημειωθεί ότι στο περίφημο κτήριο, πέρα από την Πρόνοια, στεγάζονται κι άλλες υπηρεσίες, ενώ θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι δε γίνεται να αποκλείονται άτομα σε κτήριο Δημόσιας Υπηρεσίας, ειδικά αν αυτό είναι καινούργιο, επειδή κάποιος δε σκέφτηκε τη δημιουργία, έστω, μιας ράμπας.
Ας ελπίσουμε ότι από το Δήμο θα συγκινηθούν και θα βρουν μια λύση για την προσβασιμότητα στο κτήριο. Μέχρι να βρεθεί λύση, ωστόσο, καλό θα είναι να μην «κοκορεύονται» για προσβασιμότητα, αφού δείχνουν έμπρακτα ότι δεν μπορούν να την παρέχουν ούτε καν στα δικά τους, νέα κτήρια.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση