Βενιζέλος υπέρ Ολυμπίας, στήριξη από ΔΗΜΑΡ & ΚΚΕ


Το «επιτακτικό αίτημα να μην εγκαταλειφθεί η Ολυμπία Οδός», τέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε στην Ιπποκράτους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, τον αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Καφύρα και βουλευτές και δήμαρχους του νομού Ηλείας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τους διαβεβαίωσε ότι το Κίνημα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να ολοκληρωθούν όλα τα έργα υποδομής και ιδίως οι οδικοί άξονες και ότι αναμένεται η ολοκληρωμένη εισήγηση του διαπραγματευτή που έχει οριστεί από την κυβέρνηση.

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αντιλαμβάνεται απολύτως την κρισιμότητα που έχει για την ανάπτυξη και την προοπτική της περιοχής η εκτέλεση του έργου της Ολυμπίας Οδού. Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Θάνος Μωραΐτης και ο Χρήστος Γκόκας, εισηγητές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, πρόσφατα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης ενημερώνοντας το περιφερειακό συμβούλιο για τους οδικούς άξονες της Πελοποννήσου, είπε ότι «η ολοκλήρωση της Ολυμπίας οδού είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση», σημειώνοντας ότι η παραπάνω στάση αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, ύστερα από κοινή πρωτοβουλία του με τους περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
Ο Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε αδιανόητο να πληρώνονται για πολλά χρόνια διόδια σε ένα δρόμο, που όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ούτε εξελίσσεται και τόνισε πως «σε περίπτωση που η Ολυμπία οδός δεν ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης, θα κινηθούμε νομικά απέναντι και στην ελληνική κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο».
Στήριξη στην ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου μέχρι την Τσακώνα, έδωσαν στους εκπροσώπους της Ηλείας, τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, όσο και ο Σπ. Χαλβατζής από το ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ

Να φτάσει η Ολυμπία Οδός μέχρι την Τσακώνα
Συνάντηση αντιπροσωπείας του
με εκπροσώπους της Ηλείας

Συνάντηση με τους φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είχαν προχθές, στο χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Σ’ αυτή συμμετείχαν οι βουλευτές Σταθάκης Γιώργος (Χανίων), Γεωργοπούλου Έφη (Ηλείας) και Πετράκος Θανάσης (Μεσσηνίας ) και το μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Καραμάνος Χρήστος.
Από την πλευρά των φορέων της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και του Νομού Ηλείας συμμετείχαν οι: Απ. Κατσιφάρας (Περιφερειάρχης Δ.Ελλάδας), Χαρ.Καφύρας (Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας), Μ. Παρασκευόπουλος (Δήμαρχος Πύργου), Δ. Αρβανίτης (Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης), Κ.Νικολούτσος (Πρ. Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου  Ηλείας), Β.Κανελλόπουλος (Πρ. Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηλείας), Β. Μανδαράκης (Γραμ. Νομαρχιακής Επιτροπής ΔΗΜΑΡ Ηλείας)
Οι εκπρόσωποι των φορέων της Ηλείας, ανέπτυξαν το σημαντικό πρόβλημα που αφορά τον συγκοινωνιακό αποκλεισμό του νομού από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς στερείται σιδηροδρόμου, αεροδρομίων και οι υπάρχοντες εθνικοί δρόμοι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Καταθέσαν το αίτημα τους για την  ολοκλήρωση του έργου της Ολυμπίας οδού μέχρι την Τσακώνα, ζητώντας την συνδρομή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην ικανοποίηση του αιτήματος αυτού.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ, ενημέρωσε γενικότερα για τα προβλήματα που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος της παύσης εργασιών στους 4 οδικούς άξονες που εκτελούνται με Συμβάσεις Παραχώρησης, για τις οικονομικές απαιτήσεις πέραν της σύμβασης που ο κάθε παραχωρησιούχος διεκδικεί επίσημα μέχρι σήμερα από το Δημόσιο, καθώς και για την συζητούμενη μείωση του τεχνικού αντικειμένου σε κάποια από τα έργα.
Επίσης ενημέρωσε για την κατάθεση αιτήματος, να προσέλθει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης  Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων των συμβάσεων παραχώρησης, την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόνισαν ότι  τα προβλήματα των 4 έργων παραχώρησης δεν οφείλονται μόνον στην οικονομική κρίση (μείωση κυκλοφοριακών φόρτων, άρα και εσόδων) και στις παράλογες απαιτήσεις των τραπεζών, αλλά και στις άθλιες συμβάσεις αυτών των έργων παραχώρησης, που περιέχουν απαράδεκτους λεόντειους όρους σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στηρίζει τα αιτήματα των φορέων της Δυτ. Ελλάδας και της Πελοποννήσου διότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η Ολύμπια Οδός μέχρι την Τσακώνα και να ολοκληρωθούν όλοι οι αυτοκινητόδρομοι  με βάση τον συμβατικό σχεδιασμό, χωρίς περικοπές του φυσικού τους αντικειμένου.
Σε περίπτωση που οι Παραχωρησιούχοι και οι Τράπεζες δεν μετριάσουν τις παράλογες και υπέρογκες απαιτήσεις τους, τα έργα αυτά θα πρέπει να συνεχισθούν και να ολοκληρωθούν ως δημόσια έργα. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  για την εκτέλεση των δημοσίων έργων  στα πρότυπα της  «Εγνατία Οδός Α.Ε.» όπου οι μελέτες, η επίβλεψη και διαχείριση των έργων θα γίνεται από δημόσιους φορείς και η χρηματοδότησή τους θα διασφαλισθεί με τη δημιουργία ενός Επενδυτικού Ταμείου Υποδομών- Τράπεζα Ειδικού Σκοπού, το οποίο θα δημιουργήσει νέα επενδυτική ρευστότητα και έτσι θα παρακαμφθεί και η αδυναμία των τραπεζών. Οι πόροι του Ταμείου θα μπορεί να έχουν τόσο ευρωπαϊκή όσο και εθνική προέλευση.