Η πίεση της κρίσης μας τρελαίνει!


Σοκαριστική είναι τα τελευταία χρόνια, με έμφαση το 2012, η αύξηση των αιτημάτων για ιδρυματοποίηση συνανθρώπων μας, λόγω ψυχικών νοσημάτων. Από τα στοιχεία της Εισαγγελίας Καλαμάτας, αποδεικνύεται ότι φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, η αύξηση φτάνει το 30%.
Για αύξηση μιλά στο «Θάρρος» και ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ψυχίατρος Ανδρέας Υφαντής. Παράλληλα, η καθημερινότητα πλέον πιέζει συνεχώς, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται περισσότερα περιστατικά με αγχώδεις διαταραχές και κρίσεις πανικού.
Η κρίση δεν επηρεάζει ψυχικά μόνο τους υγιείς συνανθρώπους μας, αλλά και τους ασθενείς με χρόνια προβλήματα, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με ελλείψεις   φαρμάκων και περικοπή επιδομάτων που διευκόλυναν την πρόσβαση στην θεραπεία τους.
Μαζί με τις ψυχικές ασθένειες αυξάνεται και η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες, οι παραγγελίες φαρμακοποιών από φαρμακαποθήκες της Καλαμάτας έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Ιδιαίτερα, παρατηρείται «έκρηξη» στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων τα τελευταία χρόνια στη Μεσσηνία.

Αύξηση
Ολόκληρο το 2011, από την Εισαγγελία Καλαμάτας εκδόθηκαν 128 εκούσιες νοσηλείες για ψυχιατρικά ιδρύματα, ενώ το 2012 μέχρι και σήμερα είναι ήδη 129.
Αυξημένα είναι και τα περιστατικά στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Ο Διευθυντής του κ. Υφαντής, διευκρίνισε αρχικά ότι πρέπει να διαχωρίσουμε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και από την άλλη πλευρά την αύξηση που υπάρχει σε περιστατικά με λιγότερο σοβαρές διαταραχές, όπως αγχώδεις διαταραχές και κρίσεις πανικού. Οι δεύτερες αυτές περιπτώσεις  συνδέονται πιο άμεσα με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας.
«Ανησυχούμε και για τα δύο. Βλέπουμε ότι επηρεάζονται αρνητικά από τις συνθήκες και οι χρόνιοι ασθενείς με πιο σοβαρά προβλήματα, αφού πρέπει να αντιμετωπίσουν ελλείψεις φαρμάκων, δυσκολίες πρόσβασης στη θεραπεία τους ή δεν υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον. Μπορεί το πρόβλημά τους να μην είναι «προϊόν» της οικονομικής κρίσης, αλλά ως πιο  αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδα επηρεάζονται πρώτοι. Για παράδειγμα, όταν οι υγειονομικές επιτροπές που εγκρίνουν τα επιδόματα καθυστερούν να συνεδριάσουν, για διάφορους λόγους και ένα επίδομα από το οποίο περιμένει ένας ψυχικά ασθενής να ζήσει κόβεται για 5 και 8 μήνες, αυτό επηρεάζει τη ζωή του», σημείωσε ο κ. Υφαντής, επισημαίνοντας ότι αυτό οδηγεί σε αύξηση και των υποτροπών.

Αιτήματα για ιδρυματοποίηση
Αρκετά σημαντικός είναι και ο αριθμός των περιστατικών, όπου οικογένειες πλέον δεν μπορούν και για οικονομικούς λόγους, αλλά και κάποιες φορές λόγω μειωμένων ψυχικών αντοχών από την καθημερινή πίεση που υφίστανται, να συνεχίσουν να φροντίζουν έναν ψυχικά ασθενή.
«Ενώ έχουμε περάσει από την εποχή των ασύλων στην εποχή που η ψυχική ασθένεια πρέπει να αντιμετωπίζεται στο σπίτι και στην κοινότητα, βλέπουμε αύξηση των αιτημάτων για ιδρυματοποίηση και δεν αφορά μόνο ψυχικά ασθενείς. Υπάρχει επίσης ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με ηλικιωμένους και με την τρίτη ηλικία. Αυτοί οι άνθρωποι που δικαιούνται να δημιουργούν μεγάλο κόστος υγείας, βλέπουμε οικογένειες οι οποίες δεν μπορούν πια να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις μιας τέτοιας φροντίδας», συμπλήρωσε ο κ. Υφαντής.

Ψυχοσωματικές διαταραχές
«Η ανεργία, η αγωνία για τα παιδιά, οι οικονομικές εκκρεμότητες, αρκούν πολλές φορές για να εκδηλωθεί μια πολύ μεγάλη γκάμα ψυχοσωματικών διαταραχών, όπως  διαταραχές ύπνου,  άγχους, κρίσεις πανικού, οι οποίες δεν είναι κάτι το εντελώς απλό. Είναι συμπτώματα ή προβλήματα που βασανίζουν πολύ κόσμο. Έχουμε αύξηση όλων αυτών των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους», τόνισε ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας για να συμπληρώσει ότι η οικονομική κρίση έχει όλες αυτές τις παραμέτρους.
Οι αγχώδεις διαταραχές κυριαρχούν στη σύγχρονη ζωή μας και αυτό σχετίζεται περισσότερο με αυτό που ονομάζεται «περιβαλλοντικοί παράγοντες» και αφορούν τις συνθήκες ζωής μας και γενικότερα τους εξωγενείς παράγοντες.
«Υπάρχουν ψυχικές διαταραχές που έχουν  κι άλλες προϋποθέσεις, ακόμα και βιολογικές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και αυτές, όπως μια βαριά κατάθλιψη, δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, όταν υπάρχουν αρνητικές εξωτερικές συνθήκες», κατέληξε ο κ. Υφαντής.

Της Βίκυς Βετουλάκη