Χρήμα στην αγορά από το υπόλοιπο της επιδότησης


 

Την καταβολή της αγροτικής επιδότησης ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός

 

 

«Είναι χρέος μας να κερδίσουμε το στοίχημα της εξωστρέφειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά τη λήξη της δίωρης συνεργασίας που είχε χθες το πρωί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον αναπληρωτή υπουργό, Μάξιμο Χαρακόπουλο, υπογραμμίζοντας ότι «οι ευκαιρίες επενδύσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα είναι τεράστιες».

 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό τόσο για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί όσο και για τις μελλοντικές επιλογές, προκειμένου να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, αλλά και να σχεδιαστεί σωστά το μέλλον του.

 

Ο κ. Σαμαράς, αφού ανακοίνωσε ότι πιστώθηκε 1,1 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων, ποσό που αποτελεί το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, επισήμανε πως «εργαζόμαστε ώστε οι πληρωμές που γίνονται στην ώρα τους, όπως σήμερα, να μην αποτελούν πια είδηση, αλλά να είναι μια υποχρέωση της πολιτείας και να είναι κανόνας σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα».

 

Αναφέρθηκε, επίσης, στην καθιέρωση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για ζημιές που σήμερα δεν αποζημιώνονται, δηλαδή για ζημιές από βιολογικά φαινόμενα. «Αν πω μόνο τη λέξη πράσινο σκουλήκι, οι αγρότες σε όλη τη χώρα θα καταλάβουν τη σημαντικότητα αυτής της προσπάθειας», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις «σε έναν κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό, ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τον ΕΛΓΑ να μπορούν να επιστρέψουν ως επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων. Εκεί πιστεύω θα πιάσουν τόπο».

 

 

Επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ στον αγροτικό τομέα

 

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για την εξέλιξη υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», καθώς και για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου να αξιοποιήσει ακίνητη περιουσία του για την ανάπτυξη επενδύσεων.
Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και των 7.735 σχεδίων βελτίωσης που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, εκ των οποίων για 1.348, έχουν ήδη αποσταλεί προεγκρίσεις για αποδοχή και υπογραφή σύμβασης. Υπολογίζεται ότι ενισχύσεις θα λάβουν περί τα 6.000 επενδυτικά σχέδια, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ περίπου. Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων για δημιουργία ή εκσυγχρονισμό μεταποιητικών επιχειρήσεων. Στόχος των εν λόγω σχεδίων είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας γεωργικών προϊόντων όπως π.χ. πουλερικά, δημητριακά, ελιές. Εκτιμάται ότι θα υποστηριχθούν περισσότερες από 300 επιχειρήσεις σε όλη την περιφέρεια, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν κυμαίνεται στα 400 εκατ. ευρώ περίπου.
Την ίδια ώρα, στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η αξιολόγηση 188 επενδυτικών σχεδίων στις υδατοκαλλιέργειες και στη μεταποίηση αλιευμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ.

 

 

Με 3 δισ. ευρώ έχει ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών
Από τον Ιούνιο έως σήμερα, με την καταβολή και του υπολοίπου 50% της ενιαίας ενίσχυσης, η ρευστότητα του αγροτικού κόσμου έχει ενισχυθεί με 3 δισ. ευρώ. Μια σημαντική ένεση σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει οξυμμένα προβλήματα από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Αναλυτικότερα, καταβλήθηκε σε 680.000 δικαιούχους η ενιαία ενίσχυση ύψους 2,2 δισ. ευρώ, σε 72.000 δικαιούχους η εξισωτική αποζημίωση ύψους 160 εκατ. ευρώ και σε 438.363 δικαιούχους η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ύψους 163 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά, δε, δίνεται η δυνατότητα να δοθούν κρατικές ενισχύσεις για την κτηνοτροφία ύψους 25 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τα περιθώρια του κανονισμού de minimis.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ