Δύο ΕΟΖ περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας


 

Της Βίκυς Βετουλάκη

Αναλυτικά έργα και δράσεις για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες περιλαμβάνει το πενταετές πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο εγκρίθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έχει ξεκαθαρίσει ότι τα έργα και οι δράσεις που περιλαμβάνει έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ το 2013 θα ολοκληρωθεί ο ανατολικός παραλιακός άξονας της Πελοποννήσου. Επίσης, σχετικά με τη δημιουργία ΕΟΖ, για την οποία θα εκπονηθεί μελέτη, ο περιφερειάρχης έχει ήδη μιλήσει για 2 Ζώνες στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας.
Ο σχεδιασμός κινείται σε όλους τους τομείς, με δράσεις σε οικονομία, κοινωνία, τουρισμό, παιδεία, υγεία, υποδομές και επενδύσεις.

Οδικοί άξονες
Στον άξονα για την ολοκλήρωση κατασκευής των αυτοκινητόδρομων γίνεται αναφορά στους δύο μεγάλους άξονες «Ελευσίνα − Κόρινθος − Πάτρα − Πύργος − Τσάκωνα» (Ολυμπία Οδός) και «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη». Αν και δεν είναι έργα της Περιφέρειας, επισημαίνεται πως αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής.
Επίσης, περιλαμβάνονται επεμβάσεις στα οδικά δίκτυα των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Για τη Μεσσηνία περιλαμβάνονται οι εξής οδικοί άξονες:
-Παράκαμψη Φιλιατρών (χαρακτηρισμένο ως έργο α΄ προτεραιότητας)
-Παράκαμψη Κυπαρισσίας
-Παράκαμψη Κρεμμυδίων
-Παράκαμψη Βαλύρας
-Ριζόμυλος-Καλαμάκι (έργο α΄ προτεραιότητας)
-Καλαμάκι-Κορώνη
-Κορώνη-Βασιλίτσι
-Βασιλίτσι-Ακριτοχώρι
-Πύλος-Ρωμανός
-Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι (έργο α΄ προτεραιότητας)
-Φιλιατρά-Κυπαρισσία
-Καλαμάτα-Ριζόμυλος
-Σουληνάρι-Κρεμμύδια
-Κρεμμύδια-Ίκλαινα-Κορυφάσιο (έργο α΄ προτεραιότητας)
-Χώρα-Ρωμανός
-Γαργαλιάνοι-Χώρα
-Μεσσήνη-Εύα
-Εύα-Λάμπαινα-Βαλύρα
-Βαλύρα-Σ.Σ. Σκάλας
-Λάμπαινα-Αρσινόη-Αρχαία Μεσσήνη
-Αρχαία Μεσσήνη-Νεοχώρι Ιθώμης
-Σ.Σ. Σκάλας-Μελιγαλάς-Ζευγολατιό
-Φιλιατρά-Αγία Κυριακή-Μαραθούπολη
-Φιλιατρά-Λιμενάρι.
Οι εξής περιφερειακοί οδικοί άξονες και παρακάμψεις βρίσκονται υπό ένταξη στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας 2007-2013»:
-Το τμήμα Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά και παράκαμψη Φιλιατρών.
-Βελτίωση της οδικής ασφάλειας του τμήματος «Πύργος- Καλό Νερό – Τσακώνα» του άξονα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα.
-Η συντόμευση της ωρίμανσης του έργου «Ριζόμυλος – Σουληνάρι», του άξονα «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη».

Αεροδρόμιο – λιμάνι
Επόμενος μεγάλος άξονας είναι η αναβάθμιση του ρόλου και των υποδομών των υφιστάμενων αερολιμένων.
Περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, η μετατροπή του αεροδρομίου Τρίπολης σε πολιτικό και η βελτίωση των υποδομών του, και η αναβάθμιση και επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Σπάρτης.
Για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αναφέρεται ότι περιλαμβάνει την επέκταση, αναδιαρρύθμιση και συντήρηση του κτηρίου του αεροσταθμού, την απαλλοτρίωση έκτασης 50 στρεμμάτων για την επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών και την αναβάθμιση των στρωμένων επιφανειών του πεδίου ελιγμών του αερολιμένα Ήδη έχει εκπονηθεί masterplan ανάπτυξης από την ΥΠΑ (όμως χρειάζεται επικαιροποίηση), το οποίο καταγράφει τις προβλεπόμενες ενέργειες και δράσεις για τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο αεροδρόμιο για επιβατικές μεταφορές.
Για τον εκσυγχρονισμό των εμπορικών λιμένων, αναφέρεται ότι η Καλαμάτα λόγω της στρατηγικής της θέσης (σχεδόν στο κέντρο της Μεσογείου και πολύ κοντά στη γραμμή πλεύσης των κρουαζιερόπλοιων), αλλά και λόγω της ΠΟΤΑ που έχει αναπτυχθεί μέσω υπερσύγχρονων τουριστικών εγκαταστάσεων, μπορεί να αναδειχθεί σε αναπτυξιακό πυλώνα και να αποτελέσει τη νότια πύλη εισόδου της χώρας, συνεισφέροντας τόσο στην αύξηση του τουρισμού όσο και στην αναβάθμιση των εμπορευματικών μεταφορών μέσω της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού του λιμανιού της.
Για αυτόν το λόγο απαιτείται εκπόνηση μελέτης που θα προσδιορίσει τις συνθήκες που θα πρέπει να ισχύσουν προκειμένου να υλοποιηθεί η αναβάθμιση του λιμανιού και η βελτίωση των υπηρεσιών που θα προσφέρει στο επιβατικό κοινό, καθώς και το είδος των παρεμβάσεων και το προβλεπόμενο κόστος.
Η αναβάθμιση του λιμανιού της Καλαμάτας έχει χαρακτηρισθεί από την Περιφέρεια ως έργο α΄ προτεραιότητας.

Διαχείριση απορριμμάτων
Η επόμενη ενότητα περιλαμβάνει δράσεις για το χωροταξικό σχεδιασμό, καθώς και ανάδειξη του κτηριολογικού αποθέματος και των παραδοσιακών οικισμών.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υφίστανται περίπου 150 παραδοσιακοί οικισμοί, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης συμβατικού και εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και αξιόλογο κτηριολογικό απόθεμα σε συνδυασμό με πλήθος ιστορικών κέντρων πόλεων.
Για την προστασία και ανάδειξη ευαίσθητων περιοχών και περιοχών φυσικού κάλλους δικτύου Natura 2000, προτείνεται η λειτουργία Φορέα Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών σε επίπεδο Περιφέρειας.
Μερικές από τις προτεινόμενες δράσεις είναι: Οργανισμός, εσωτερική οργάνωση και μελέτη βιωσιμότητας του φορέα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων των προστατευόμενων περιοχών, χαρτογράφηση των περιοχών σε κλίμακα 1:5000 ή σε μεγαλύτερη (χρήση GIS), δημιουργία ειδικού μητρώου αγροτών για τις περιοχές αυτές, καθορισμός ειδικών προτύπων καλλιέργειας, κτηνοτροφικής διαχείρισης, για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που ευρίσκονται στις περιοχές αυτές, ειδική σήμανση των προϊόντων που παράγονται στις περιοχές αυτές και δράσεις προβολής τους.
Στον ίδιο άξονα περιλαμβάνονται δράσεις προστασίας και ανάδειξης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θαλάσσιας και χερσαίας βιοποικιλότητας, με στόχο τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση πηγών ρύπανσης υδροφόρου και θαλάσσιου ορίζοντα από τα υγρά απόβλητα.
Φυσικά, μεγάλο κεφάλαιο του σχεδιασμού και έργο α΄ προτεραιότητας είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων και ανακύκλωσης. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των χώρων ενεργών ΧΑΔΑ, έχει ενταχθεί στο Ε.Π. ΠΕΡΑΑ η αποκατάσταση συνολικά 82 και η αναβάθμιση εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών στερεών απόβλητων όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με συνολικό προϋπολογισμό 32.389.739,93 ευρώ.

Φράγματα
Στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων, για τη Μεσσηνία περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση της κατασκευής του Φιλιατρινού φράγματος και η εκπόνηση μελετών για το αρδευτικό δίκτυο του Φιλιατρινού κάμπου, η επικαιροποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών και η κατασκευή του Μηναγιώτικου φράγματος, η εκπόνηση μελέτης για την ένταξη του φράγματος Λαγκούβαρδου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και διαδικασίες έναρξης κατασκευής του.
Τα τρία έργα είναι α΄ προτεραιότητας.
Επιπλέον, η Περιφέρεια προσβλέπει στη δημιουργία Περιφερειακής Μονάδας διαχείρισης των υδάτων, που θα συντονίζει και θα προγραμματίζει κεντρικά τις ενέργειες των ΔΕΥΑ όλων των Δήμων. Επίσης, στη δημιουργία Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας μέσω συντονισμού και εφαρμογής ενός σχεδίου διασύνδεσης AEI-ATEI με την Περιφέρεια και το τοπικό παραγωγικό σύστημα.

Πολιτισμός – Αθλητισμός
Στόχος στον άξονα του πολιτισμού είναι η ανάδειξη και ενιαία προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται: Εκπόνηση Ειδικού Περιφερειακού Σχεδίου Πολιτισμού, καταγραφή και αποτύπωση πολιτιστικού αποθέματος και καταγραφή των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, συνέργειες και δικτυώσεις με άλλους τομείς δραστηριότητας υπό τον τίτλο Τουρισμός Πολιτισμού, εκπόνηση Marketing Plan Πολιτισμού. Επίσης, η δημιουργία θεματικών πάρκων.
Ήδη έχει ενταχθεί και υλοποιείται το έργο «Δημιουργία Κέντρου Εικονικής Αναπαράστασης με θέμα τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου», χαρακτηρισμένο ως α΄ προτεραιότητας.
Στον τομέα του Πολιτισμού, περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενιαίου δικτύου για τα μνημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως ΟΥΝΕΣKO. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναλάβει ρόλο συντονιστή με το ΥΠΟΤ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, για την υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ενοποίηση του δικτύου των μνημείων ΟΥΝΕΣΚΟ στην Πελοπόννησο.
Στον τομέα του αθλητισμού, περιλαμβάνονται δράσεις ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού επιλεγμένων δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ θέλοντας να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που της παρέχουν τα ιδιαίτερα φυσικά τοπία (φαράγγια, βουνά της Πελοποννήσου κ.λπ.), θα συνεισφέρει μέσω χορηγιών στην ανάπτυξη τουρνουά εναλλακτικών αθλημάτων που διεξάγονται σε φυσικά τοπία, όπως ράφτινγκ, ράπελ κ.τ.λ.

Αγροτική Οικονομία
Σημαντικό κεφάλαιο στον προγραμματισμό της Περιφέρειας αποτελεί η αγροτική οικονομία. Περιλαμβάνονται:
-Μελέτη Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Σχεδίου για την Αγροτική Ανάπτυξη
-Μελέτη ποικιλιακής αναδιάρθρωσης καλλιέργειας εσπεριδοειδών
-Μελέτη διαχείρισης αποβλήτων ελαιουργείων, σφαγείων και τυροκομείων
-Εκπόνηση πιλοτικού προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων
-Εγκατάσταση σταθμών προειδοποιήσεων με τοπική δράση/Στήριξη Δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών.
Σε αυτό τον τομέα προβλέπονται και έργα στήριξης της επαγγελματικής αλιείας. Για τη Μεσσηνία συγκεκριμένα, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των αλιευτικών καταφυγίων Μαραθούπολης, Πεταλιδίου, Μεθώνης και ο τεχνητός ύφαλος Κυπαρισσίας.
Τέλος, προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία Περιφερειακού Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης και Αγροτουριστικών Δικτύων.

Επενδύσεις – 2 ΕΟΖ – Τουρισμός
Ο προγραμματισμός για τον τομέα του τουρισμού περιλαμβάνει δράσεις για την προβολή της υποδομής, των πόρων και του συνόλου του τουριστικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών.
Βασικός στόχος είναι η ηλεκτρονική προβολή και προώθηση, καθώς και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του www.discover-peloponnisos.gr σε ένα σύγχρονο portal, που θα προσφέρει την απαραίτητη πληροφόρηση για τον προορισμό, καθώς και χρήση διαδραστικών εφαρμογών, όπως τα social media.
Στόχοι επίσης είναι:
-Ο σχεδιασμός ανάπτυξης δικτύου καταδυτικών διαδρομών  (Καταδυτικών Πάρκων)
-Υποδομές πράσινων διαδρομών σιδηροδρομικού δικτύου
-Μελέτη ανάπτυξης δικτύου εναλλακτικών θαλάσσιων υποδομών ελλιμενισμού.
-Μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας ανάπτυξης υδατοδιαδρόμων.
Όσο για το επενδυτικό προφίλ της Περιφέρειας, η Περιφερειακή Αρχή το βλέπει με τη δημιουργία φορέα υποστήριξης για την προσέλκυση υποψήφιων επενδυτών τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο, κυρίως, από το εξωτερικό, καθώς και με τη δημιουργία υποδομών προσέλκυσης επενδύσεων σε οργανωμένους χώρους της Περιφέρειας, για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την αύξηση της απασχόλησης της Περιφέρειας.
Προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία 2 ΕΟΖ, καθώς και προμελέτη χωροθέτησης, σκοπιμότητας, βιωσιμότητας ανάπτυξης βιομηχανικών και λοιπών επιχειρηματικών υποδομών. Ο κ. Τατούλης έχει ήδη ανακοινώσει ότι η μία ΕΟΖ πρέπει να είναι της ενέργειας και η άλλη της ναυτιλίας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δημιουργία του Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας, με τις εξής μορφές λειτουργίας:
-Να παρέχει εγγυήσεις για δάνεια ή να συν-επενδύει πόρους με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να δίνονται δάνεια με ευνοϊκούς όρους.
-Να δημιουργηθεί από την αρχή ως νέα δομή της Περιφέρειας.
-Να δημιουργηθεί στα πρότυπα του Ταμείου Διαχείρισης Jessica ως σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα.
Ο σχεδιασμός προβλέπει και δράσεις για ανάπτυξη επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το Ηλεκτρονικό Καλάθι Αγροτικών – Διατροφικών Προϊόντων, την καταγραφή και κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στην Περιφέρεια, αλλά και των κτηρίων που η Περιφέρεια μισθώνει για τη φιλοξενία των υπηρεσιών.
Επίσης, εκσυγχρονισμό υπηρεσιών που παράγουν έσοδα, όπως τα ΚΤΕΟ και οι πίστες εξέτασης υποψηφίων οδηγών.

Εξυπηρέτηση πολιτών
Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης αυτοματοποίησης και υποστήριξης των συναλλαγών με πολίτες και επιχειρήσεις.
Οι υπηρεσίες που θα μπορούν να παρέχονται είναι:
-Υπηρεσίες Διαδραστικής Πληροφόρησης και Διαβούλευσης.
-Στοχευμένη πληροφόρηση με βάση το προφίλ του χρήστη για πολιτισμικά, οικολογικά, οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα.
-Υπηρεσία Διαβούλευσης και Δημοψηφισμάτων για τοπικά και περιφερειακά θέματα με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς /επιχειρήσεις/πολίτες, με στόχο την ωρίμανση δράσεων και μέτρων πολιτικής εθνικής σημασίας, που εντάσσονται στο μεσοχρόνιο εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.
-Πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ή διακοπές παροχής υπηρεσιών της Περιφέρειας λόγω έργων ή εκτάκτων αναγκών.