Συστήνουν, ξανά «ομάδες περιφρούρησης» για την εγκληματικότητα στην Τριφυλία


 

Του Ηλία Γιαννόπουλου

 

Τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας, από άγνωστους κακοποιούς, που σημειώθηκαν σε Τοπικές Κοινότητες και οικισμούς της Τριφυλίας (και) κατά τη διάρκεια των εορτών, έχουν προβληματίσει έντονα τους κατοίκους. Οι τελευταίοι ήδη συζητούν μεταξύ τους να αυτοοργανωθούν και να ξανασυστήσουν «ομάδες περιφρούρησης». 

 

Θυμίζουμε πως τέτοιες «ομάδες περιφρούρησης» με εθελοντές κατοίκους, οι οποίοι τις βραδινές και νυκτερινές ώρες έκαναν περιπολίες στους δρόμους και τις γειτονιές, για να υπάρχει μια στοιχειώδης προστασία και ασφάλεια, είχαν συσταθεί – άτυπα βεβαίως – στις Τοπικές Κοινότητες Πύργου και Μαραθόπολης. Κι όπως είναι γνωστό, έφεραν αποτελέσματα στην πάταξη, την περίοδο εκείνη, της εγκληματικότητας στις συγκεκριμένες περιοχές. «Ομάδες περιφρούρησης» οι οποίες σε καμία περίπτωση δε συστάθηκαν, τότε, για να υποκαταστήσουν το κράτος και την έννομη τάξη, αλλά για να προσφέρουν προστασία στους κατοίκους και να καλλιεργηθεί κλίμα ασφάλειας.

 

Τα κρούσματα εκείνη την περίοδο ήταν αλλεπάλληλα και διαρκώς αυξανόμενα, ενώ κινδύνεψαν ακόμη και άνθρωποι από τη θρασύτητα των κακοποιών. Την ίδια στιγμή, η αστυνομική δύναμη στην Τριφυλία και δη στο Α.Τ. Γαργαλιάνων ήταν ελάχιστη και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, εξ αυτού του γεγονότος, στις αυξημένες απαιτήσεις για αστυνόμευση μέρα – νύχτα, παρά τις φιλότιμες, ομολογουμένως, προσπάθειες των αστυνομικών υπαλλήλων.
Στον Πύργο, τότε, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2011,είχε σημειωθεί και «επεισοδιακή» καταδίωξη επίδοξων ληστών, όταν αυτοί έγιναν αντιληπτοί από την ομάδα περιφρούρησης και αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή. Μετά, δε, από αυτό το περιστατικό, η κατάσταση στον Πύργο ομαλοποιήθηκε, ωστόσο τις προηγούμενες εβδομάδες, και κατά τη διάρκεια της ελαιοσυγκομιδής, υπήρξαν πάλι κρούσματα!

 

Στη Μαραθόπολη, θυμίζουμε, μετά από μπαράζ διαρρήξεων και κλοπών, οργάνωσαν, επίσης, «ομάδα περιφρούρησης» εθελοντές κάτοικοι, ενώ «ακινητοποίησαν» στις 3 Ιανουαρίου 2012 έναν κακοποιό – επίδοξο διαρρήκτη. Το ίδιο είχαν κάνει και λίγες μέρες νωρίτερα!

 

Επειδή οι επιθέσεις «κακοποιών» σε καταστήματα, σπίτια, ξώσπιτα, αγροικίες, αλλά και στάβλους, στάνες, ελαιοπερίβολα («σηκώνοντας» σακιά με ελιές και ξύλα) συνεχίζονται, κάτοικοι σε Τοπικές Κοινότητες σκέπτονται τη συγκρότηση τέτοιων «ομάδων περιφρούρησης», «επειδή ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και δεν ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε με τους κακοποιούς που “αλωνίζουν”», όπως είπε στο «Θ» κάτοικος Τοπικής Κοινότητας της Δ.Ε. Αυλώνας, συμπληρώνοντας: «Γι’ αυτό θα λάβουμε τα μέτρα μας, για να προστατεύσουμε τις περιουσίες και τις ζωές μας».

 

Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει: «Είναι γεγονός ότι η μικρή αστυνομική δύναμη που υπάρχει δεν επαρκεί και δικαίως τόσο οι αστυνομικοί υπάλληλοι όσο και οι τοπικές αρχές ζητούν μετ’ επιτάσεως την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, και βεβαίως να υπάρχει περισσότερη, μεγαλύτερη, πιο έντονη και συστηματικότερη αστυνόμευση της περιοχής.

 

Η ανάγκη ενίσχυσης και εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες είναι, όχι απλώς επιτακτική, αλλά επιβεβλημένη, και πρέπει τάχιστα η Πολιτεία να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε η ζωή στην Τριφυλία να επανέλθει στους “κανονικούς” ρυθμούς, χωρίς φοβίες και ανησυχίες».
Επιτέλους, το επίσημο κράτος, η Πολιτεία, η συγκυβέρνηση, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οφείλουν να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει και στην Τριφυλία και να ενισχύσουν με προσωπικό και μέσα τα αστυνομικά τμήματα!