Σαν «ζεστό ψωμί» πουλάνε οι θερμοπομποί λόγω της μικρής κατανάλωσης σε ρεύμα


Σε μείζον θέμα έχει αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες το νέφος της αιθαλομίχλης που καλύπτει, κυρίως, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και προέρχεται από την αυξημένη κατανάλωση ξυλείας στα τζάκια, στην προσπάθεια των κατοίκων να ζεσταθούν με όσο το δυνατόν φθηνότερους τρόπους. Αντίθετα, στην Καλαμάτα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, σύμφωνα με όσα μας δήλωσαν έμποροι καυσόξυλων, καθώς καίγονται ξύλα καλής ποιότητας και όχι επεξεργασμένα.
Παράλληλα, υπάρχει έντονη ζήτηση των καταναλωτών για θερμοπομπούς, τεχνολογία που υπήρχε αλλά δεν είχε διαδοθεί τόσο έντονα, όσο τελευταία, και «επιβλήθηκε» λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και της μικρής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν θελήσει κάποιος να ζητήσει σήμερα θερμοπομπό, στις περισσότερες των περιπτώσεων θα πρέπει να περιμένει περίπου 15 ημέρες έως ότου τον προμηθευτεί.

 

Αύξηση στην κατανάλωση καυσόξυλων
Αύξηση στην κατανάλωση καυσόξυλων έχει εντοπίσει το τελευταίο διάστημα ο κ. Γ. Δούσης, με ταυτόχρονη αύξηση της πελατείας του, ενώ κατά μέσο όρο ο κάθε πελάτης καταναλώνει περί τον 1,5 τόνο ξυλείας. Στο κατάστημά του έχει μια μικρή ξυλόσομπα που καίει συνεχώς και καταναλώνει περίπου 30-40 κιλά ξύλων των ημέρα, ενώ υπολογίζει πως θα χρειαστεί γύρω στους 4 τόνους ξύλων όλη την περίοδο. Όμως, όπως σημείωσε, στα σπίτια είναι διαφορετική η κατάσταση και, κατά συνέπεια, η κατανάλωση.

Όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει όσα συμβαίνουν τελευταία με το νέφος της αιθαλομίχλης, απάντησε πως στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν καίνε ξύλα, λόγω της μεγάλης ζήτησης, αλλά οτιδήποτε μοιάζει με ξύλο, έστω κι αν είναι επεξεργασμένο ή βαμμένο.
Ο ίδιος κατέταξε την ποιότητα των ξύλων για καύση ως εξής (κατά φθίνουσα σειρά): πουρνάρι, αριά, δρυς, κουμαριά, αγλαντζινιά και ελιά. Παρατήρησε, όμως, πως επειδή η Μεσσηνία είναι ελαιοκομικός νομός, υπάρχει τεράστια κατανάλωση στην καύση ξύλου ελιάς, κάτι που δε συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας.

   
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα από την Πολιτεία με το να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να δοθούν άδειες υλοτομίας.
Όσον αφορά στις τιμές, είναι ίδιες εδώ και τρία χρόνια. Δηλαδή, 0,18 ευρώ για χύμα, 0,25 ευρώ για συσκευασμένα σε σακί και 0,15 ευρώ όταν τα ξύλα είναι χλωρά.
Αύξηση κατά 10-20% στην κατανάλωση ξυλείας διαπίστωσε και ο κ. Άρχιππος Σακκάς. Κι αυτό, όπως μας είπε, μολονότι στη Μεσσηνία υπάρχει άφθονη ξυλεία λόγω των δέντρων ελιάς και συνήθως καλύπτονται έτσι οι απαιτήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι καιρικές συνθήκες δεν είναι τέτοιες που να χρειάζονται πολύ μεγάλες καταναλώσεις.
Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα που έχει εμφανιστεί τελευταία οφείλεται στο ότι ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος και καίει ό,τι βρει μπροστά του που μοιάζει με ξύλο. Παρατήρησε πως τα ξερά ξύλα δε ρυπαίνουν τόσο πολύ, ενώ με τη σειρά του επισήμανε ότι υπάρχει τρόπος να διορθωθεί η κατάσταση, αν χαμηλώσει η Πολιτεία την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία να μειωθεί η καύση ξύλων και, κατά συνέπεια, το νέφος της αιθαλομίχλης.

 

Ανάρπαστοι οι θερμοπομποί
Κι όσο το πετρέλαιο θέρμανσης έχει την ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης, οι καταναλωτές αναζητούν άλλους τρόπους θέρμανσης. Τελευταία «μόδα» είναι οι θερμοπομποί. Μια τεχνολογία που υπάρχει χρόνια, αλλά τα προϊόντα της έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα κυριολεκτικά ανάρπαστα.
Η μεγάλη ζήτησή τους, μας εξηγεί ο κ. Σπ. Χειλάς, οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος αγοράς είναι μικρό και έχουν μικρή κατανάλωση, κυρίως όσοι από αυτούς διαθέτουν θερμοστάτη και ειδικά ψηφιακό, για καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Αντίθετα, ενεργοβόροι και ασύμφοροι είναι όσοι δε διαθέτουν θερμοστάτη και λειτουργούν συνεχώς.
Με το κόστος του πετρελαίου στα ύψη, οι θερμοπομποί καταναλώνουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να διοχετεύονται ρύποι στο περιβάλλον. Έχουν απόδοση 100%, χωρίς απώλειες, ενώ το μικρό κόστος αγοράς τούς κάνει ιδιαίτερα ελκυστικούς.               
Πολλοί είναι εκείνοι, δε, που τους χρησιμοποιούν, κυρίως, το βράδυ με το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, προκειμένου να μειώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ζητήσαμε να μάθουμε ποια είναι η κατανάλωση σε σχέση με άλλες συσκευές, όπως τον κλιματισμό, και σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Χειλάς, είναι σχεδόν ίδια με αυτή ενός κλιματιστικού τεχνολογίας inverter.
Αυτό, σε συνδυασμό με το μικρό κόστος (από 80 έως 175 ευρώ), αποτελεί οικονομική λύση για πολλά νοικοκυριά.
Η κίνηση ήταν αυξημένη σε όλα τα θερμαντικά μέσα, παρατήρησε στο «Θ» εκ μέρους της Ηλεκτρονικής η σύμβουλος πωλήσεων κα Μαρία Τζανετέα, με τους θερμοπομπούς όμως να συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών. Η κίνηση άρχισε στο διάστημα μεταξύ Οκτώβρη και Νοέμβρη και κορυφώθηκε μέσα στο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ετοιμοπαράδοτοι θερμοπομποί στο κατάστημα. «Είναι πολύ μεγάλη η ζήτηση», επισήμανε, «επειδή η τιμή είναι προσιτή (από 89 έως 150 ευρώ) και ζεσταίνεται χώρος από 25-35 τετραγωνικά, ενώ είναι και οικονομικοί στην κατανάλωση ρεύματος, αφού για ένα οκτάωρο λειτουργίας την ημέρα, υπολογίζεται κόστος 1- 1,5 ευρώ».
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο κατάστημα «Κωτσόβολος», όπου επίσης δεν υπάρχει ετοιμοπαράδοτος θερμοπομπός. Η όποια προμήθεια γίνεται κατόπιν παραγγελίας, αφού ακόμη και οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν. Πλέον, όποιος θέλει, κάνει την παραγγελία του και περιμένει έως και 15 ημέρες, προκειμένου να προμηθευτεί, όπως μας είπε η διευθύντρια του καταστήματος κα Λία Λαγούδη. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών ξεκίνησε πολύ νωρίς, το Σεπτέμβριο και συνεχίστηκε αμείωτο, σχολίασε, αναφέροντας πως το ισχυρότερο ατού της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η μικρή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος πωλήσεων, Δημ. Γαλανόπουλος, παρατήρησε πως υπήρξε τρελή αύξηση στις πωλήσεις λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να εγκαταλείψουν το συνηθισμένο τρόπο θέρμανσης μέσω του καλοριφέρ και να στραφούν σε άλλες, φθηνότερες λύσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με την τιμή τους, που κυμαίνεται από 100 έως 140 ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση στις πωλήσεις των θερμοπομπών.
Κι αν ωστόσο έχει καταγραφεί αυτή η αύξηση, είναι άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι, όταν θα τεθούν σε ισχύ τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ…  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας