Εντοπίστηκαν και άλλα προϊόντα με κρέας αλόγου


 

 

Μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης να δηλώνει σε όλους τους τόνους,  όπως πρόσφατα από τη Ρόδο αλλά και την Κυπαρισσία, πως δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση το ζήτημα της παράτασης των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο, μετά το ΠΑΣΟΚ που έχει ζητήσει ανεπισήμως παράταση θητείας για ενάμιση χρόνο, ένα ακόμη κυβερνητικό κόμμα συ-ζητά («λελογισμένη», πάντως) παράταση. Πρόκειται για τη ΔΗΜΑΡ, η οποία – σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr – ετοιμάζεται να προτείνει τη δική της «μέση λύση» κατά τα μέσα Μαρτίου: αυτοδιοικητικές εκλογές το Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή περίπου ένα εξάμηνο μετά τον Ιούνιο του 2014  που ορίζει ο «Καλλικράτης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της ιστοσελίδας, η συγκεκριμένη άποψη στην οποία φαίνεται ότι καταλήγει η Δημοκρατική Αριστερά συζητήθηκε εκτενώς κατά την πρόσφατη πρώτη πανελλαδική σύσκεψη του τομέα Αυτοδιοίκησης, όπου και ορίστηκε το 13μελές Συντονιστικό για την Αυτοδιοίκηση.

Τα βασικά επιχειρήματα είναι δύο:

1. Αποτελεί πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης οι εκλογές της να μη συμπίπτουν με άλλες εκλογές και άλλο αντικείμενο. «Κουβέντα πρέπει να γίνεται για την Αυτοδιοίκηση και μόνον».

2. Να μπορεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης που θα εκλεγεί να κάνει το δικό του προϋπολογισμό και να εκτελέσει το δικό του προϋπολογισμό, και όχι για ένα τετράμηνο (η θητεία του νέου δημάρχου – περιφερειάρχη, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», λήγει στις 31.8.2014) να είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει τον προϋπολογισμό που έχει συνταχθεί από διαφορετικό πρόσωπο (στην περίπτωση που ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης δεν επανεκλεγεί).

Να σημειωθεί πως οι περιφερειάρχες -επισήμως τουλάχιστον- όσον αφορά στην παράταση της θητείας των αιρετών, έχουν πετάξει το «μπαλάκι» στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι δήμαρχοι -κατά πλειοψηφία- από το συνέδριο της Κομοτηνής έχουν ζητήσει παράταση. Άλλωστε, παρόμοια τοποθέτηση έγινε και κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα η ΔΗΜΑΡ στην Καλαμάτα.

Παράταση ζητεί και το ΠΑΣΟΚ, πιεζόμενο από τους «πράσινους» δημάρχους, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ απειλούν με «πόλεμο» και κάνουν λόγο για «θεσμικό πραξικόπημα».

Σε μία προφανή απόπειρα να μην απαντήσει για τη σχεδιαζόμενη μετάθεση της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών του Ιουνίου του 2014, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν πήγε να απαντήσει στη Βουλή προχθές σε σχετική ερώτηση του Νίκου Βούτση.

«Η ουσιαστική άρνηση της κυβέρνησης για μια δημόσια δέσμευση, που θα ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο πολύμηνων διαρροών περί το θέμα, συνιστά, δυστυχώς, ευθεία παραδοχή ότι παραμένει ανοιχτό ως ενδεχόμενο το να επιχειρηθεί ένα θεσμικό πραξικόπημα στον ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης», τονίζει σε δήλωσή του ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

 

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης