Δημήτρης Κουσελάς: Η πραγματικότητα διαψεύδει τις όποιες ευθύνες μου


Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα, έγινε χθές ο προκριματικός του ελληνικού διαγωνισμού FameLab όπου συμμετείχαν 29 επιστήμονες (ο δεύτερος προκριματικός διεξάγεται με 6 επιστήμονες σήμερα στη Θεσσαλονίκη) και στους 10 φιναλίστ που θα λάβουν μέρος στον τελικό που θα γίνει στις 27 Μαϊου στην Αθήνα προκρίθηκε και η Καλαματιανή , Μαρίνα Λαντζούνη, Βιολόγος – Ωκεανογράφος, καθηγήτρια του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας.

Ο νικητής του τελικού θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Διεθνή Διαγωνισμό FameLab που θα γίνει στο Λονδίνο 4-9 Ιουνίου
 Τί είναι ο διαγωνισμός FameLab;

Το FameLab είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνει το British Council, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης.

Η ιστορία του FameLab

Το FameLab είναι σήμα κατατεθέν του Φεστιβάλ Cheltenham, ένας από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που παρέχουν τέσσερα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας: Jazz, Λογοτεχνία, Μουσική και Επιστήμες.

Το FameLab ιδρύθηκε το 2005 από το Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από την Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και την The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που έκανε στη Βρετανία το 2005 άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να διοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο σε πολλές χώρες διεθνώς, πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια επεκτάθηκε περιλαμβάνοντας την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Μια συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο από το 2007 και όλα αυτά τα χρόνια με τεράστια αναγνώριση, σε πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Θέλουμε να βγάλουμε την επιστήμη έξω από την τάξη και να την κάνουμε διασκεδαστική, να ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους να έχουν πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία και να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους με το ευρύ κοινό.

Στόχος του FameLab είναι να ενθαρρύνει νέους επιστήμονες και να τους εμπνεύσει να μεταδώσουν το όραμα τους για την επιστήμη και τεχνολογία του 21ο αιώνα. Τα κριτήρια που πρέπει να συγκεντρώνουν οι παρουσιάσεις των υποψηφίων είναι έγκυρο επιστημονικό περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα. Επιπρόσθετα το επιστημονικό θέμα πρέπει να είναι δοσμένο με απλό και ευρηματικό τρόπο, να κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού και να είναι ευχάριστο.