31 off shore εταιρείες στη ΔΟΥ Καλαμάτας!


Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
«Άστραψε και βρόντηξε» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέαντρος Ρακιντζής, με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με τη διαφθορά στη χώρα μας.
Αυτό που μάθαμε, εκτός όλων των άλλων, είναι ότι στη ΔΟΥ Καλαμάτας είναι καταγεγραμμένες 31 εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα υψηλός και η πόλη μας κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει τον τίτλο…. φορολογικός παράδεισος
Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, πάνω σε… κρεμμύδια αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ έπεσαν οι οικονομικοί επιθεωρητές στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων για την επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες. Εντόπισαν ότι μια 85χρονη εμφανιζόταν να έχει λάβει επιστροφή ΦΠΑ ύψους 4 εκατ. ευρώ για καλλιέργεια κρεμμυδιών.
Είναι μία από τις πάμπολλες περιπτώσεις που περιγράφει σε αδρές γραμμές ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος είχε διαπιστώσει από τη μελέτη των εκθέσεων και των πορισμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης (ΓΔΟΕ) που υποβάλλονται στο γραφείο του ότι το Δημόσιο υφίσταται μεγάλη ζημιά από τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αγροτών.
Πλήθος τα παράδοξα, τα προηγούμενα χρόνια, λόγω μη διενέργειας τακτικού και οριστικού φορολογικού ελέγχου, καθώς και μη άμεσης απάντησης και παρακολούθησης των δελτίων ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων ΔΟΥ.
 
Εικονικά τιμολόγια
Αποτέλεσμα αυτού, όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση για το 2012, ήταν παράλληλα η μεγάλη άνθηση του φαινομένου έκδοσης και διακίνησης πλαστών εικονικών τιμολογίων. Στοχεύοντας στην πάταξη των παρανομιών, ο γενικός επιθεωρητής ζήτησε άμεσα από τη ΓΔΟΕ να δώσει εντολή διενέργειας επανελέγχου υποθέσεων επιστροφών ΦΠΑ για κάθε ΔΟΥ χωριστά, ανάλογα με το ύψος των επιστροφών.
Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΓΕΔΔ «διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους συνεταιρισμούς δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, συγκεντρωτικές τιμολογίων, ενώ οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν είχαν διενεργήσει σε βάρος τους τακτικό φορολογικό έλεγχο, για τουλάχιστον μία δεκαετία. Η ζημιά του Δημοσίου που καταγράφεται εξαιτίας της ως άνω μη συμμόρφωσης, αλλά και της απουσίας αποτελεσματικού ελέγχου, ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».