Μηδενικές καταβολές για ένα χρόνο σε ρύθμιση υπερχρεωμένου

Μηδενικές καταβολές για ένα  χρόνο σε ρύθμιση υπερχρεωμένου

Δύο πολύ καλές αποφάσεις ρύθμισης οφειλών σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και δύο αρνητικές εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας.
Στην πρώτη θετική περίπτωση ορίζονται μηδενικές καταβολές για ένα χρόνο, ενώ στη δεύτερη μικρές μηνιαίες δόσεις και για μεγάλο μέρος της οφειλής απαλλαγή της οφειλέτριας.
 
Θετικές αποφάσεις
Η πρώτη υπόθεση αφορά 45χρονο, άνεργο οικοδόμο, με ανήλικο παιδί και τη σύζυγό του να εργάζεται σε κουζίνα για 600 ευρώ μηνιαίως. Το δικαστήριο υπολόγισε το μηνιαίο κόστος διαβίωσης της οικογένειας στα 1.200 ευρώ, ενώ για ενοίκιο καταβάλλουν 300 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο απεφάνθη ότι έχει περιέλθει χωρίς δική του υπαιτιότητα σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των οφειλών του λόγω ανεργίας, αλλά και έλλειψης κάθε προοπτικής βελτίωσης αυτή τη στιγμή της οικονομικής του κατάστασης.
Από δύο καταναλωτικά δάνεια ο 45χρονος οφείλει 29.950,02 ευρώ. Το δικαστήριο όρισε μηδενικές καταβολές για ένα χρόνο προς όλους τους πιστωτές. Ωστόσο, στις 10 Απριλίου του 2014, σε νέα δικάσιμο, θα γίνει επαναπροσδιορισμός της οικονομικής κατάστασης του 45χρονου.
Η δεύτερη θετική απόφαση αφορά 58χρονη άνεργη από το 2002 με δύο ενήλικα παιδιά (εκ των οποίων το ένα παντρεμένο). Ο σύζυγός της λαμβάνει αναπηρική σύνταξη 840 ευρώ, ενώ το κόστος διαβίωσης της οικογένειας εκτιμήθηκε στα 900 ευρώ. Στην κατοχή της έχει την επικαρπία από μισό σπίτι, στο οποίο διαμένει η οικογένεια, και το 1/3 ενός ξηρικού αγρού. Η οικία είναι κατασκευασμένη το 1923 και το δικαστήριο εκτίμησε ότι το μερίδιο που έχει στην κατοχή της η 58χρονη είναι αξίας 1.275 ευρώ. Το Ειρηνοδικείο εξαιρεί και τα δύο από την εκποίηση, καθώς δεν έχουν αγοραστικό ενδιαφέρον και δε θα αποφέρουν αξιόλογο τίμημα για την ικανοποίηση των τραπεζών.
Από καταναλωτικό δάνειο έχει δημιουργήσει οφειλή 18.462,16 ευρώ.
Και σε αυτή την περίπτωση το δικαστήριο έκρινε ότι η 58χρονη έχει περιέλθει σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, χωρίς δική της υπαιτιότητα.
Έτσι, αποφασίσθηκε για τα επόμενα 4 χρόνια να καταβάλλει μηνιαίως 50 ευρώ. Στο τέλος της τετραετίας θα έχει καταβάλει συνολικά 2.400 ευρώ και το δικαστήριο την απαλλάσσει από την υπόλοιπη οφειλή.
Επίσης, για τη διάσωση της κατοικίας, λόγω της οφειλής, ορίζει ότι 3 χρόνια μετά την απόφαση αυτή και για χρονικό διάστημα 8 ετών, θα καταβάλλει μηνιαίως 13,28 ευρώ. Συνολικά για το σπίτι θα καταβάλει 1.275 ευρώ.
 
Απορριπτικές
Όσον αφορά στην πρώτη απορριπτική απόφαση, η αίτηση είχε κατατεθεί από 50χρονη που έχει χάσει το σύζυγό της. Είναι συνταξιούχος του Δημοσίου και λαμβάνει κάθε μήνα 1.132,88 ευρώ. Κατοικεί μαζί με τη μητέρα της, η οποία λαμβάνει σύνταξη 300 ευρώ.
Η 50χρονη από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες έχει δημιουργήσει οφειλή ύψους 59.044,82 ευρώ.
Στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται ότι το 2011 δήλωσε εισόδημα 20.780,40 ευρώ και απορρίπτει την αίτησή της, λέγοντας πως δεν αποδεικνύεται μόνιμη αδυναμία να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, καθώς δεν έχει έξοδα ενοικίου ούτε και παιδιά.
Η δεύτερη απορριπτική περίπτωση αφορά 44χρονο με δύο ανήλικα παιδιά, ο οποίος εργάζεται σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος της γυναίκας του. Έχει δημιουργήσει χρέη ύψους 254.289,17 ευρώ, εκ των οποίων 193.824,35 από στεγαστικό δάνειο. Τις υποχρεώσεις του έπαψε να τις εξυπηρετεί το 2010.
Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται πως αποδείχθηκε ότι ο 44χρονος είναι εργολάβος οικοδομών, αγόραζε οικόπεδα και κατασκεύαζε ακίνητα με σκοπό την εκμετάλλευση και πώλησή τους με κέρδος.
Επίσης, ενώ κατάθεσε ότι έλαβε από κληρονομιά ακίνητο, το οποίο πούλησε 50.000 ευρώ και με τα χρήματα αυτά ξεπλήρωσε μία τράπεζα, το δικαστήριο αναφέρει ότι από πουθενά δεν αποδείχθηκε ότι ξεπλήρωσε την τράπεζα, ενώ είχε άλλα δύο δάνεια σε εκκρεμότητα.

Της Βίκυς Βετουλάκη