Επανέρχεται στην επικαιρότητα το αίτημα της Αβίας για ένταξη στο Δήμο Καλαμάτας

Επανέρχεται στην επικαιρότητα το αίτημα της Αβίας για ένταξη στο Δήμο Καλαμάτας

Η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών ή άλλων συμφερόντων βάζει και πάλι στο κρεβάτι του Προκρούστη τον «Καλλικράτη» και, εκτός από κάποιες μεταβολές που πρέπει να σημειωθούν, μετά την εμπειρία της εφαρμογής του, ανοίγει και το χωροταξικό θέμα.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας, μια και πρόσφατη είναι η αντιπαράθεση των δημάρχων Καλαμάτας Π. Νίκα και Δυτικής Μάνης, Δ. Γιαννημάρα, για το αίτημα του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Αβίας να προσαρτηθεί στο Δήμο Καλαμάτας.
Ειδικότερα, στα χθεσινά «Νέα» γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για πρόβλεψη ρύθμισης, η οποία θα επιτρέπει σε κάποια δημοτική ενότητα να αποφασίσει για ένταξή της σε άλλον Δήμο από αυτόν στον οποίο σήμερα υπάγεται.
Βάσει του σχεδίου νόμου, που δόθηκε προς επεξεργασία στα αρμόδια όργανα της Αυτοδιοίκησης, ως αιτιολόγηση για την παροχή δυνατότητας μετακίνησης μιας δημοτικής ενότητας από ένα Δήμο σε άλλο, γίνεται παραπομπή σε διαδικαστικά θέματα για την ανάδειξη των αιρετών!
Υπενθυμίζουμε ότι να φύγει η Τοπική Κοινότητα Αβίας (Αρχοντικό, Παλιόχωρα, Ακρογιάλι, Μεγάλη Μαντίνεια) από το Δήμο Δυτικής Μάνης και να πάει στο Δήμο Καλαμάτας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση διαφώνησαν με το αίτημα οι δημοτικές παρατάξεις της μείζονος μειοψηφίας, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών». Αντίθετα, το αίτημά τους υπερασπίστηκαν ο πρόεδρος της Αβίας, Δημήτρης Αβράμης, ο δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Μάνης, Βασίλης Κοζομπόλης, και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρογιαλίου, Επαμεινώνδας Γεωργουλέας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας υποστήριξε ότι «όταν θέλει η νύφη και ο γαμπρός…» και επανέλαβε ότι η θέση του είναι πως, όποιος θέλει να έρθει στο Δήμο Καλαμάτας, είναι καλοδεχούμενος, ενώ όποιος θέλει να φύγει, μπορεί να το κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα.
Για την περιοχή της Αβίας, τόνισε ότι ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της Καλαμάτας, ότι τα μισά σπίτια της ανήκουν σε Καλαματιανούς, ότι όλοι σχεδόν εργάζονται στην Καλαμάτα και για τις υποθέσεις τους εξυπηρετούνται στην πρωτεύουσα.
Ο δήμαρχος έκανε αναφορές και σε «ιδιοτελείς ανθρώπους», οι οποίοι «φωνασκούν και παριστάνουν τους Μανιατάρχες και λένε ένα σωρό ανοησίες», μίλησε για «ιδιοτελείς με ακραία ρητορεία η οποία βλάπτει την  περιοχή», αναφέρθηκε επικριτικά σε «τείχη και πόρτες», εννοώντας προφανώς την πύλη της Μάνης που θέλουν παράγοντες και κάτοικοι της περιοχής να κατασκευάσουν στη Βέργα, ενώ μίλησε και για τον ύμνο της Μάνης, τονίζοντας ότι αυτός που έχει ύμνο διαφορετικό από τον ύμνο της πατρίδας είναι ιδιοτελής.
Πάντως, εντελώς αντίθετο ήταν το αποτέλεσμα σε ανάλογη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη