Αρχίζουν από το Σάββατο οι εκδηλώσεις για την 186η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Αρχίζουν από το Σάββατο οι εκδηλώσεις για την 186η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Διήμερες είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στην επέτειο των 186 ετών από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, στις 20 Οκτωβρίου 1827, τότε που οι συμμαχικές δυνάμεις έστρεψαν το βλέμμα τους στους δοκιμαζόμενους Έλληνες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη σύστασης ελεύθερου ελληνικού κράτους.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, με τον εορτασμό υπέρ των θανόντων από θέρμες, την περίοδο 1828-1832 στη Γιάλοβα, με επιμνημόσυνη δέηση στις 16.55 στο ναό του Αγίου Αθανασίου στη Γιάλοβα, καταθέσεις στεφάνων από το δήμαρχο και τον εκπρόσωπο της γαλλικής πρεσβείας, αλλά και τον πανηγυρικό της ημέρας από το διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης, Δ. Ψαλλίδα.
Την επομένη, στις 9.30 το πρωί, οι σημαίες των συμμαχικών δυνάμεων θα μεταφερθούν σε πομπή στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει έπαρσή τους από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δ. Καφαντάρη.
Στις 10.15 θα τελεστεί δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά την οποία θα προστεί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Με τη λήξη της δοξολογίας, κλήρος, αρχές και κοινό θα μεταβούν στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα ψαλθεί επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νικ. Ζαχαριά, με τίτλο: «Η διαχρονικότητα και τα μηνύματα της μάχης του Ναυαρίνου», η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, παρέλαση σχολείων και στρατιωτικών τμημάτων προ των επισήμων, συγκέντρωση εκπροσώπων Πρεσβειών, Α/ΓΕΝ και Δήμου Πύλου-Νέστορος στο λιμενοβραχίονα και επιβίβαση σε πλωτά μέσα και μετάβαση χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων πεσόντων, όπου θα αναπεμφθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα κατατεθούν στεφάνια.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 6.00 το απόγευμα με εθνικούς παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Πύλου.
Τιμές θα αποδώσει η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ, που θα ναυλοχεί στο λιμάνι της Πύλου από αύριο έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Θα είναι δε επισκέψιμη στο κοινό αύριο από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο από τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι.