Αρχίζουν αύριο τα μαθήματα για το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών

Αρχίζουν αύριο τα μαθήματα  για το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών

Έξι χρόνια ζωής, από το 2007, μετρά το τμήμα Καλαμάτας του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Σε αυτό το διάστημα έχει εκπαιδεύσει 115 εθελοντές, ενώ έχει στη δύναμή του 53 ενεργά μέλη που βρίσκονται σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή.
Το Σώμα συμμετέχει στην υγειονομική κάλυψη αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων γεγονότων (παγκόσμια συνάντηση ρυθμικής γυμναστικής, Παπαφλέσσεια, αγώνες αυτοκινήτων, ποδοσφαιρικοί αγώνες, μαραθώνιοι, ιστιοπλοϊκοί αγώνες, αγώνες ποδηλασίας, καλύψεις αγώνων Δημοτικών Σχολείων, αγώνων τένις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις).
Υπάρχει συνεργασία με άλλες εθελοντικές ομάδες και υγειονομική κάλυψη στις διάφορες δραστηριότητές τους, όπως με την critical mass, το Κέντρο Νέων, την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (τμήμα Καλαμάτας), το «Πάμε Ποδήλατο» κ.α., όπως και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, αφού το καλοκαίρι του 2011, του 2012 και του 2013 καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου συγκεκριμένα πυροφυλάκια.
Από το 2007 μέχρι και το τέλος του 2012 έχει ως τμήμα: 22.768 εθελοντικές ώρες και 15.479 υγειονομικές ώρες, δηλαδή 38.247 συνολικά ώρες κοινωνικής προσφοράς.
Για τη φετινή χρονιά, τα μαθήματα ξεκινούν αύριο. Πληροφορίες δίνονται στην οδό Κεφαλά 5 στην Καλαμάτα και στα τηλ. 2721088313, 6987726365 και 6945694910.
   
Από το 1931 το πλούσιο έργο τους
Οι Εθελοντές Σαμαρείτες του ΕΕΣ δεν είναι κάτι που προέκυψε τα τελευταία χρόνια. Ιδρύθηκαν το 1931 στην Αθήνα με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την επωνυμία Σώμα Εθελοντών Τραυματιοφορέων.
Σήμερα αποτελεί ένα από τα τρία ένστολα Σώματα Εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μαζί με τους Εθελοντές Νοσηλευτικής και τους Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας.
Σε όλες τις μεγάλες καταστροφές που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας, οι Εθελοντές Σαμαρείτες, οι Εθελοντές Διασώστες και οι Εθελοντές Ναυαγοσώστες συμμετείχαν με όσα μέσα και ανθρώπινο δυναμικό διέθεταν για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση.
Από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί και έχουν λάβει πτυχίο περισσότεροι από 60.000 εθελοντές στις ειδικότητες Πρώτων Βοηθειών, Ναυαγοσωστικής και Διάσωσης.
Στελεχώνεται από νέους, κυρίως άνδρες και γυναίκες σε 44 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και αριθμεί 4.650 εν ενεργεία εθελοντές Πρώτων Βοηθειών, Ναυαγοσώστες, Διασώστες, Χειριστές Διασωστικών Σκύλων, Εθελοντές Ιατρούς, Εθελοντές Εκπαιδευτές και Ειδικούς Συνεργάτες.
Σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ενεργή Εθελοντική Οργάνωση Πρώτων Βοηθειών, Διάσωσης και Ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, ενώ ήδη διευρύνει τη δράση του μέσω διακρατικών συνεργασιών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι αναγνωρισμένο από τη Γ.Γ.Π.Π. (με Αριθμό Μητρώου 22/2001), ενώ διαθέτει οχτώ διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης της εκπαίδευσης όλων των Εθελοντών της, στους τομείς Πρώτων Βοηθειών, Διάσωσης – Ναυαγοσωστικής και Εκπαιδευτών.
Το Τμήμα Εκπαίδευσης του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2008, πιστοποιημένο από την TUV Rheinland Hellas.
Οι Εθελοντές Σαμαρείτες, οι Εθελοντές Διασώστες και οι Εθελοντές Ναυαγοσώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εργάζονται καθημερινά σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμμετέχοντας σε πλήθος υπηρεσιών ή αποστολών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπως:
-Κινητοποίηση και επέμβαση σε αποστολές έρευνας και διάσωσης
-Κινητοποίηση και επέμβαση σε αποστολές αντιμετώπισης καταστροφών
-Υγειονομική κάλυψη σε πάσης φύσεως αθλητικούς αγώνες και πολιτιστικές εκδηλώσεις
-Εκπαίδευση πολιτών σε βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών
-Οργάνωση δεντροφυτεύσεων και καθαριότητα των ακτών με υποβρύχιο καθαρισμό. 
Συνεργάζονται με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, την Ελληνική Αστυνομία, τις Λιμενικές Αρχές, τον Ελληνικό Στρατό και άλλες κρατικές υπηρεσίες σε καταστάσεις ετοιμότητας, κινητοποίησης ή επέμβασης για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων.
Οι Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες, Ναυαγοσώστες, Ιατροί, Εκπαιδευτές και Ειδικοί Συνεργάτες βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και μπορούν να κινητοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί, στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Επιμέλεια: Χάρης Χαραλαμπόπουλος