Πανελλήνιος ξεσηκωμός ζωόφιλων κατά του Δημάρχου Καλαμάτας για τα αδέσποτα

Πανελλήνιος ξεσηκωμός ζωόφιλων κατά του Δημάρχου Καλαμάτας για τα αδέσποτα

Πανελλήνιες διαστάσεις έχουν πάρει οι δηλώσεις του Παναγιώτη Νίκα που καλούσε τους Καλαματιανούς να μην ταΐζουν τα αδέσποτα. Έτσι μετά την ιστοσελίδα adespoto.gr ήρθε η ώρα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 115 Ζωοφιλικών Σωματείων να απαντήσουν στο Δήμαρχο Καλαμάτας και να φθάσουν μέχρι και στα δικαστήρια, ενώ καλούν τους Καλαματιανούς να καταψηφίσουν τον Παναγιώτη Νίκα. Ακολουθεί όλο το κείμενο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο:

Μήνυση στο Δήμαρχο Καλαμάτας για τα αδέσποτα
Μετά τις δηλώσεις του Δημάρχου Καλαμάτας σε τοπικά μέσα που προέτρεπε τους Δημότες να μην ταΐζουν τα αδέσποτα, αλλά και προανήγγειλε την δημιουργία χώρου κυνοκομείου 10 στρεμμάτων για την περισυλλογή σκύλων, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, κατέθεσε μήνυση εναντίων του για παραβάσεις τόσο της Εθνικής νομοθεσίας για τα ζώα, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης αλλά και της εγκυκλίου 1/2013 του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων αποτινάσσοντας τις ευθύνες από πάνω του, λέγοντας ότι υπαίτιοι γι αυτό είναι αυτοί που ευκαιριακά τα ταΐζουν. Ξεχνάει να μας πει μόνο τι έχει κάνει ο ίδιος αλλά και ο Δήμος του από το 2003 που ήταν υπόχρεος για τον έλεγχο του πληθυσμού τους μέσω στειρώσεων. Τυχαία έκανε τώρα αυτή την δήλωση;
Σαφώς και όχι είναι η απάντηση. Λίγες μέρες μετά από το σχετικό δημοσίευμα, ο Δήμος Καλαμάτας, κατέθεσε πρόταση για να επιλεγεί η πόλη, ως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021. 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕΣΩ ΑΣΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΛΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Κάλεσμα προς τους κατοίκους της Καλαμάτας να καταψηφίσουν ή κοινώς μαυρίσουν τον «φιλόζωο» Δήμαρχό τους κ. Παναγιώτη Νίκα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές για τις δηλώσεις του περί ασιτίας των αδέσποτων , απευθύνει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η μεγαλύτερη Ομοσπονδία της χώρας, ενώ ταυτόχρονα καταθέτει άμεσα μηνυτήρια αναφορά εναντίον του και εναντίον παντός υπευθύνου.
Όπως πληροφορούμεθα, σε πλήρη αντίθεση με όσα ορίζει η ελληνική νομοθεσία και αγωνίζεται το υγιές φιλοζωικό κίνημα της χώρας , ο κ. Δήμαρχος προέβη, σύμφωνα με δημοσίευμα της 05.11.2013 του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Θάρρος- tharrosnews.gr , σε πρωτοφανείς και έκδηλα παράνομες δηλώσεις σκοταδιστικής έμπνευσης, προτρέποντας τους ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων συντροφιάς και τους δημότες εν γένει να μην φροντίζουν τα αδέσποτα ώστε να αναγκαστούν να απομακρυνθούν από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου», οδηγώντας τα έτσι σε βέβαιο θάνατο δια της ασιτίας και εγκατάλειψης. Στο εν λόγω δημοσίευμα επίσης αναφέρεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα προχωρήσει στην δημιουργία κέντρου αδέσποτων ζώων αφήνοντας να εννοηθεί, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δηλώσεις του, ότι θα είναι κέντρο εγκλεισμού και ασυλοποίησης των ζώων, πράγμα το οποίο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ελληνική νομοθεσία.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, επενδυόμενος παραπλανητικά τον μανδύα του φιλόζωου περιφρονώντας και αγνοώντας τις εθνικές και ενωσιακές νομοθεσίες και οδηγίες, καθώς και τον ηθικό κώδικα για την προστασία κάθε έμβιου όντος, βάσει των οποίων έχει τη νομική υποχρέωση να προστατέψει τα αδέσποτα της περιοχής του και να τα διαχειριστεί με συγκεκριμένο και πολιτισμένο τρόπο, βάζοντας μάλιστα ποτίστρες και ταΐστρες βάσει του νόμου 4039/2012, και παροτρύνοντας τους δημότες του να μην τα φροντίζουν, ουσιαστικά τα καταδικάζει σε ασιτία και εξαθλίωση, γεγονός που συνιστά παράνομη πράξη και είναι ανεπίτρεπτο αυτά τα λόγια να λέγονται από αρμόδιους φορείς.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο αφιλόζωος και παραβατικός Δήμαρχος έχει δίπλα τα «φιλοζωικά» σωματεία, γεγονός αδιανόητο, εφόσον αληθεύει.
Τον καλούμε να αναφερθεί συγκεκριμένα ποια είναι αυτά τα «φιλοζωικά» σωματεία ή άτομα ,ώστε , αν κάτι τέτοιο αληθεύει να τεθούν αυτά στην κρίση του φιλοζωικού κινήματος της χώρας , διότι μόνο διαπλεκόμενοι φιλοζωικοί φορείς μπορούν να συνηγορήσουν στον έμμεσο θάνατο της ίδιας της ζωής.
Υπενθυμίζουμε την εγκύκλιο 1/2013 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία ωσαύτως αναφέρεται στην υποχρέωση, νομική και ηθική, της σίτισης των αδέσποτων ζώων.
Κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο συντροφιάς να υποφέρει ή να αγωνιά, πολύ περισσότερο κάποιος που έχει την νομική υποχρέωση να το προστατέψει και όσο πιο αδύναμο είναι ένα μέλος της κοινωνίας, τόσο μεγαλύτερη η ηθική υποχρέωση να προστατευθεί.
Ουδείς βρίσκεται πάνω από τον νόμο, η δε παραβίαση της νομοθεσίας, ειδικά από δημόσιους λειτουργούς και τοπικούς άρχοντες, αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση.
Καλούμε τον Δήμαρχο Καλαμάτας να επανέλθει στην έννομο τάξη και να ανακαλέσει άμεσα τις επονείδιστες δηλώσεις κατά της ζωής εμβίων.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων