Παρατηρητήριο Πολιτών Δήμου Καλαμάτας


Το Παρατηρητήριο Πολιτών Δήμου Καλαμάτας θα παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Rex.
Όπως αναφέρεται σχετικά: «Πολλές φορές μάς απασχολούν θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο που προσφέρει τις υπηρεσίες του ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης του μεγέθους του Δήμου Καλαμάτας. Υπάρχουν υπηρεσίες που πολλές φορές δε φθάνουν σε όλους τους πολίτες. Άλλες φορές είναι κακής ποιότητας, ενώ μπορούν να αποβούν και επικίνδυνες.
Με ποιον, λοιπόν, τρόπο μπορούν οι δημότες να καταθέτουν απόψεις ή ενστάσεις για την πρόληψη αυτών των φαινομένων, κι αυτό να γίνεται χωρίς κόστος σε χρήμα και χρόνο, ιδιαίτερα όταν αυτές οι περιπτώσεις είναι απλές, καθημερινές και από μόνες τους δεν προσδίδουν σημαντικό αντικείμενο για να τρέχει κάθε πολίτης μόνος του.
Είναι γεγονός ότι τα όπλα του πολίτη απέναντι στην γραφειοκρατία ή τη νομική υπηρεσία ενός Δήμου είναι μικρά και αποκαρδιώνουν πολλούς από εμάς στη συνέχιση των απαιτήσεων και παρατηρήσεων που έχουμε για καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη μας.
Σε επίπεδο καφενείου εξαντλούμαστε μέχρι να έρθουν οι επόμενες εκλογές και τα προβλήματα χρονίζουν, γιατί μερικές φορές είναι τόσα πολλά και μικρά, που από μόνα τους ξεχνιούνται. Όλα μαζί, όμως, γίνονται τόσα σοβαρά, που καμιά υπηρεσία κανενός Δήμου δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος και τις επιπτώσεις τους. Για παράδειγμα, μια ελλιπής σήμανση σε μια οδό, κάποια σβηστά φώτα, άλλες κακοτεχνίες, παράνομες κατασκευές και επεμβάσεις, τσιμέντα σε ιδιωτικούς χώρους και σε υδατορέματα, κοντολογίς τα θέματα της πόλης δεν έχουν τέλος. Τα παραδείγματα είναι πολλά και οι συνέπειες ανυπολόγιστες. Πρόσφατες καταστροφές σε όλη την Ελλάδα κατέδειξαν πόσο πλημμελώς αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα του πολίτη, όταν ασκούμε διοίκηση και εξουσία, σε μια χώρα όπως είναι Ελλάδα.
Το Παρατηρητήριο Πολιτών φιλοδοξεί να δώσει ένα μόνιμο βήμα κυρίως στους νέους. Να καταγράφουν την άποψή τους και να διεκδικούν από μια κακομαθημένη δημόσια διοίκηση. Όταν κάτι γράφεται στο διαδίκτυο, το βλέπουν πολλοί και ενοχλεί πολύ περισσότερους, γιατί όντας υπεύθυνοι δε γνωρίζουν ποτέ τι διαστάσεις μπορεί να πάρει το κάθε θέμα.
Είναι, πιστεύουμε, ένας σύγχρονος και απλός τρόπος να έχουμε όλοι μαζί μια φωνή στην πόλη.
Ένα παρατηρητήριο έχει πολιτική χροιά, γιατί επεμβαίνει στον τρόπο άσκησης της εξουσίας, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνει εκεί. Να δίνει τα θέματα με τον τρόπο που τα βιώνει ο καθένας από μας, χωρίς παρεμβάσεις και σκοπιμότητες κάθε μορφής.
Κάποιος είπε ότι ο κόσμος δε θα καταστραφεί από αυτούς που κάνουν το κακό, αλλά από αυτούς που παρακολουθούν χωρίς να κάνουν τίποτα.
Λειτουργεί, επίσης, το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Ελλάδος στο www.ppellados.gr, ενώ υπάρχει και το Αγροτικό Παρατηρητήριο Μεσσηνιακής Γης».
 
Παρατηρητήριο Πολιτών Δήμου Καλαμάτας
https://www.facebook.com/kalamata.citizen.watch