Η ώρα των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση της πρότασης μομφής- Δείτε ζωντανά τι γίνεται στη Βουλή τώρα


Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα κορυφώνεται η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί, ενώ το απόγευμα ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής οι πολιτικοί αρχηγοί. Αυτήν την ώρα, στο βήμα είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης.

Σε εξέλιξη η συζήτηση
Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι βάσει των λεγομένων του Αλέξη Τσίπρα από το Τέξας δεν προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σκίσει το μνημόνιο εφόσον αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, άρα και το μνημόνιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα λέει εδώ, κι άλλα εκεί. «Τέρμα τα ψέμματα» επισήμανε.

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά περήφανος» που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευ.Βενιζέλου, που αλλάζει τη χώρα -μέσω των μεταρρυθμίσεων- και σημείωσε ότι η πρόταση μομφής υπεβλήθη μόνο για εσωτερικούς λόγους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον υπουργό Υγείας απάντησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑΑλ.Μεϊκόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι εάν ο Αδωνις Γεωργιάδης αποκαλεί μεταρρύθμιση την καταστροφή που έχει σημειωθεί στην Υγεία, τότε χρειάζεται άμεση ψυχιατρική υποστήριξη.

«Η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές. Η Ελλάδα αλλάζει» δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί κάποιοι βάλθηκαν να σταματήσουν την πρόοδο της χώρας και θέλουν κοινωνικές εκρήξεις και εντάσεις συντηρώντας τις λογικές του κρατισμού. Τους είμαστε ευγνώμονες, διότι είναι ευκαιρία να δείξουμε τι κάνουμε εδώ και 17 μήνες» είπε ο υπουργός και κατήγγειλε ότι «η πρόταση δυπιστίας δεν αποσκοπεί να ανατρέψει την κυβέρνηση αλλά την κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πολώσει το κλίμα και να κρύψει τα εσωτερικά του προβλήματα». Ο κ. Καράογλου σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση είναι μια μεγάλη ευκαιρία να πει η αξιωματική αντιπολίτευση πώς θα σώσει τον τόπο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης τόνισε πως «οι αγρότες μπορούν να ξαναγίνουν με τον ιδρώτα τους η πραγματική ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» και υποστηριξε πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική ανάπτυξη, δεν είναι ασύμβατες με τις κυβερνητικές.
«Η γεωργία μπορεί να ξαναγίνει βασικός πυλώνας της μακροχρόνιας ανάπτυξης της οικονομίας μας» εκτίμησε ο κ. Τσαυτάρης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επισήμανε: «Η κυβέρνηση έχει πετύχει τους ενδιάμεσους στόχους της. Όλοι μαζί δουλέψαμε και περάσαμε την πρώτη ανηφοριά. Είναι η καταλληλότερη στιγμή για πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές και ο πρωθυπουργός πρώτος το συνειδητοποίησε και το επιδιώκει. Όλοι μαζί θα έπρεπε να στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια και να μην εξαντλούμαστε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αλλά, ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να συνεισφέρει επέλεξε τον εγκλωβισμό του σε καταγγελτική λογική που διχάζει, που φανατίζει και αποπροσανατολίζει».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «καταστροφή της χώρας και εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος και του δημοκρατικού πολιτεύματος». «Διαχειρίζεστε την αποσύνθεσή σας. Είστε ηθικά και πολιτικά έκπτωτοι» τόνισε και επισήμανε πως «εξεταστική για το μνημόνιο θα γίνει είτε από αυτή τη Βουλή είτε από την επόμενη».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ.Σαχινίδης επισήμανε ότι η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απόπειρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην δική του πρόταση για έξοδο από την κρίση. Ωστόσο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πρόταση από το παρελθόν, είπε και τόνισε ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν.Νικολόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για βαθιές μαχαιριές στην κοινωνία και δήθεν διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Καπετάνιο που τσάκισε το καράβι στα βράχια, απλώς τον βγάζεις στη στεριά» κατέληξε, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει την πρόταση μομφής. 

Τα «μαθηματικά» της πρότασης μομφής
Υπέρ της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ψηφίσουν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. 

«Παρών» αναμένεται να δηλώσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, όπως διευκρίνισαν στις ομιλίες τους στη Βουλή.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που συγκροτούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμεί 155 βουλευτές (127 και 28 αντίστοιχα).

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης -μείζονος και ελάσσονος- κατανέμονται ως εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 72 βουλευτές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 18, η Χρυσή Αυγή 18 (15 χωρίς τους τρεις προφυλακισθέντες βουλευτές της), η ΔΗΜΑΡ 14 και το ΚΚΕ 12. 

Υπάρχουν ακόμη 11 ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι συγκροτούν αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα και αναμένεται να ταχθούν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας.
Newsroom ΔΟΛ