Νίκος Δημητρακόπουλος : “Ζώντας στη Σεούλ…”

Νίκος Δημητρακόπουλος : “Ζώντας στη Σεούλ…”

“Η Καλαμάτα είναι μοναδική. Φυσικά, όλοι εμείς που βρισκόμαστε μακριά την εκτιμούμε ακόμα περισσότερο…”

Νότια Κορέα… Σεούλ.Αυτός είναι ο σημερινός “σταθμός” για τους “Καλαματινούς που ζουν στο εξωτερικό” ... Εκεί συναντάμε σήμερα τον Νίκο Δημητρακόπουλο, ο οποίος είναι υπεύθυνος επιχειρηματικής ανάπτυξης για όλη την Ασία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Μας λέει για τη ζωή στη Σεούλ:

-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Εργάζομαι στο εξωτερικό εδώ και 5 χρόνια. Συνολικά λείπω 13 χρόνια από την Ελλάδα. Η απόφαση να φύγω ήρθε πολύ ξαφνικά, όταν οι γονείς μου με προέτρεψαν να σπουδάσω στην Αγγλία αμέσως μετά την αποφοίτησή μου από το Λύκειο. Για να είμαι ειλικρινής, αν και στα 18 μου τότε, γνώριζα καλά πως μόνο στο εξωτερικό θα μπορούσα να πετύχω τους στόχους μου. Κατά μεγάλο μέρος το οφείλω στους γονείς μου, που μου έδωσαν το πρώτο σκαλοπάτι να ανέβω, παρέχοντάς μου την οικονομική στήριξη που χρειαζόμουν στην αρχή. Αν και μόνο 32 χρόνων, νιώθω ότι έχω εκπληρώσει τα όνειρά μου στον επαγγελματικό τομέα… Είμαι πολύ ευτυχισμένος με αυτό που κάνω.

-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Η ανεύρεση εργασίας στο εξωτερικό είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να τηρείς κάποιες προϋποθέσεις: Πρώτον, πρέπει να έχεις τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο που θέλεις να ακολουθήσεις και, δεύτερον, αν πραγματικά θέλεις κάτι, μπορείς να το πετύχεις.
Στο εξωτερικό, αν είσαι καλός στη δουλειά σου και το αξίζεις, προοδεύεις, κάτι που, δυστυχώς, δε συμβαίνει στην Ελλάδα.

-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Έχω την αίσθηση πως είμαι ο μόνος Έλληνας που ζει στην Κορέα… (δε συναντώ έλληνες συχνά εδώ). Γενικά, το ελληνικό στοιχείο σπανίζει στις ασιατικές χώρες και συχνά- πυκνά γίνεσαι αντικείμενο για συζήτηση και θαυμασμό. Οι Κορεάτες είναι γνώστες της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και τρέφουν μεγάλο σεβασμό και δέος για τους Έλληνες. Πολλές φορές με όσους συναναστρέφομαι με ρωτούν για την κουλτούρα μας και την Ελληνική Ιστορία. Είναι σημαντικό να αναφέρω πως η Σαντορίνη είναι για τους Κορεάτες ο νούμερο ένα προορισμός για τις διακοπές τους εκτός συνόρων.

-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Δύσκολη ερώτηση… Πιστεύω η ελληνική κουλτούρα δεν έχει ανταγωνισμό. Είμαστε ξεχωριστοί από κάθε άλλον λαό και αυτό μας αρέσει. Οι Κορεάτες δίνουν μεγάλη βάση στον όρο οικογένεια. Είναι λάτρεις του καφέ και του τσιγάρου και αρέσκονται πολύ στα κρεατικά και τα θαλασσινά, όπως κι εμείς.

-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Οπωσδήποτε κάποιος θα πρέπει να επισκεφτεί τα παλάτια του Βασιλιά που βρίσκονται στη Σεούλ και να παρακολουθήσει αλλαγή φρουράς με τις φανταχτερές ενδυμασίες των στρατιωτών μέσα από τυμπανοκρουσίες
Επιβάλλεται μια βόλτα στην περιοχή του διάσημου πλέον Gangnam, στο κέντρο της Σεούλ, με τα πολυτελέστατα καταστήματα και εστιατόρια για κάθε γούστο.
Επίσης στο λόφο του Nam-san, στο βόρειο μέρος της πόλης, από όπου κάποιος μπορεί να δει τη Σεούλ πανοραμικά.
Τέλος, κάτι ακόμα… Οι Κορεάτισσες θεωρούνται οι πιο όμορφες γυναίκες στην ασιατική ήπειρο, το υπογράφω!

-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Η Καλαμάτα είναι μοναδική. Φυσικά, όλοι εμείς που βρισκόμαστε μακριά την εκτιμούμε ακόμα περισσότερο. Πιο πολύ μου λείπουν η οικογένεια, οι φίλοι, το φαγητό. Φυσικά και οι βόλτες στο κέντρο της πόλης, στην παραλιακή, αλλά και στον Ταΰγετο.

-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Προς το παρόν όχι. Ειλικρινά, δεν ξέρω πότε θα έρθει ο καιρός για μόνιμη επιστροφή στην Καλαμάτα. Είναι ένα μεγάλο μελλοντικό όνειρο… Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, δυστυχώς, φαντάζει πολύ μακρινό.

Λίγα λόγια για το Νίκο
Ο Νίκος Δημητρακόπουλος είναι 32 χρόνων και έχει καταγωγή από την Καλαμάτα. Πολλοί ίσως τον θυμούνται από τη μουσική του «καριέρα» στον Life fm και ως dj στο “Cafe Ethos” ή από την μπασκετική στην Καλαμάτα ’80.
Στα 18 του αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Καλαμάτας και άφησε την Ελλάδα για σπουδές στο Leeds της Αγγλίας. Το 2008 μεταπήδησε στο Bristol για την πρώτη του δουλειά και, αφού είχε αποκτήσει Bachelor, Master και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο.
Το 2011 η Rohnde & Schwarz του πρόσφερε γη και ύδωρ για να τον φέρει στο Μόναχο και 2 χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε στη Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας. Ο Νίκος σήμερα είναι υπεύθυνος επιχειρηματικής ανάπτυξης για όλη την Ασία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δραστηριοποιείται, κυρίως, στις νέες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας και τηλεόρασης.

Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση & Κώστα Γαζούλη