Το σκάφος βυθιζόταν και οι δουλέμποροι τους είχαν κλειδωμένους στα αμπάρια!

Το σκάφος βυθιζόταν και οι δουλέμποροι  τους είχαν κλειδωμένους στα αμπάρια!

Χάρη στα παραπλέοντα πλοια και το λιμεναρχείο Πύλου δεν πνίγηκαν 97 άνθρωποι …

Της Βίκυς Βετουλάκη

Για την Αθήνα, με χαρτιά προειδοποίησης σε 6 μήνες να έχουν φύγει από την Ελλάδα, αναχωρούν σήμερα από την Πύλο οι 94 Αφγανοί και Σύροι που έγιναν εμπόρευμα στα χέρια τριών Ουκρανών, οι οποίοι χθες το μεσημέρι απολογήθηκαν στον ανακριτή Καλαμάτας.
Το «εμπόρευμα», με 49 παιδιά ανάμεσά τους, φιλοξενήθηκε από το Δήμο Πύλου – Νέστορος στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, με το Στρατό και την Αεροπορία να φροντίζουν για τη σίτισή τους και τους φορείς και τους κατοίκους να προσφέρουν ρούχα και άλλα χρήσιμα είδη.
Όσο για τις λεπτομέρειες που έρχονται στο φως, δείχνουν ότι στο παρά πέντε αποφεύχθηκε μια τραγωδία, αφού το πλοιάριο τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων ήταν έτοιμο να βυθισθεί και οι δουλέμποροι είχαν τους επιβαίνοντες κλειδωμένους στα αμπάρια, ενώ τα διαμερίσματα του πλοίου είχαν αρχίσει ήδη να γεμίζουν πετρέλαιο από τις δεξαμενές. Σώθηκαν δε, χάρη στα παραπλέοντα σκάφη και το Λιμεναρχείο Πύλου!
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύλου –Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, δηλώνει πως δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο αυτή η κατάσταση, παρατηρώντας πως πρέπει να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία.

Από θαύμα σώθηκαν
Η ιστορία άρχισε την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Βενέτικο 11 παραπλέοντα εμπορικά πλοία διαπίστωσαν πως ένα μικρό πλοιάριο έπλεε ακυβέρνητο και σε αυτό επέβαιναν λαθρομετανάστες. Το πλοιάριο κινδύνευε άμεσα να βυθισθεί, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι και επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή. Στο σημείο έφτασε το σκάφος του Λιμενικού και μετά από πολύωρες προσπάθειες και μάχη με τα κύματα, επιτεύχθηκε η προσέγγιση και η ρυμούλκησή του.
Το μεσημέρι των Χριστουγέννων με ασφάλεια το πλοιάριο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Πύλου.
Εκεί, οι άντρες του Λιμεναρχείου Πύλου διαπίστωσαν πως στο πλοίο επέβαιναν 23 Σύροι (14 ενήλικες και 9 παιδιά) και 71 Αφγανοί, εκ των οποίων τα 40 ήταν παιδιά. Ανάμεσά τους και δύο έγκυες. Μαζί ήταν και τρεις Ουκρανοί, οι οποίοι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπολοίπων, αποτελούσαν το πλήρωμα και ήταν αυτοί που μαζί με άλλους τους είχαν επιβιβάσει στο πλοίο από απόμερες ακτές της Τουρκίας. Προορισμός, όπως όλα δείχνουν, ήταν οι ακτές της Ιταλίας.

Με κουκούλες
Από θαύμα αποφεύχθηκε μια μεγάλη τραγωδία, καθώς το πλοιάριο λίγο έλειψε να βυθισθεί αύτανδρο, ενώ ακόμα και τις ώρες της μεγάλης θαλασσοταραχής οι απάνθρωποι δουλέμποροι είχαν τους ανθρώπους που μετέφεραν, μαζί με τα ανήλικα παιδιά, κλειδωμένους στα αμπάρια. Τα δε διαμερίσματα του πλοίου είχαν κατακλυσθεί από το πετρέλαιο που είχε διαφύγει από τις δεξαμενές.
Μαρτυρίες αναφέρουν πως από τις ακτές της Τουρκίας απ’ όπου τους παραλάμβαναν, οι «μεταφορείς» τούς φορούσαν κουκούλες και αμέσως τους έβαζαν στα αμπάρια και τους κλείδωναν.
Οι δουλέμποροι εισέπραξαν για τον κάθε μεταφερόμενο αλλοδαπό 4-5.000 ευρώ.
Οι τρεις Ουκρανοί, 29, 30 και 24 ετών, το απόγευμα της Πέμπτης οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ο οποίος τους απήγγειλε τις κατηγορίες σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παράνομης μεταφοράς από κερδοσκοπία και κατ’ επάγγελμα που μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για τις ζωές ανθρώπων. Παράλληλα, αποφασίσθηκε η αποχή ποινικής δίωξης για τους 94 Αφγανούς και Σύρους, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους. Μόνο ένα κοριτσάκι 4 ετών χρειάσθηκε να νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς υπέφερε από ουρολοίμωξη.
Χθες το μεσημέρι οι τρεις Ουκρανοί οδηγήθηκαν στον ανακριτή, ώστε να απολογηθούν, όμως ζήτησαν προθεσμία και θα απολογηθούν τελικά τη Δευτέρα.

Διαμαρτυρίες δημάρχου
Μιλώντας σχετικά ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, τόνισε πως από την ώρα που ειδοποιήθηκαν στο Δήμο σήμανε συναγερμός, προκειμένου να περιθάλψουν και να φιλοξενήσουν τους μετανάστες. Παραχωρήθηκε ο χώρος του κλειστού γυμναστηρίου για την προσωρινή τους διαμονή, όμως ο κ Καφαντάρης τονίζει πως πρέπει να ληφθούν μέτρα.
Όπως εξήγησε, ακόμα και η μεταφορά τους τώρα με λεωφορεία από την Πύλο στην Αθήνα αποτελεί πρόβλημα, καθώς σε κανέναν δε ανήκει μια τέτοια αρμοδιότητα και, κατά συνέπεια, κανείς φορέας δεν μπορεί να δικαιολογήσει στα έξοδά του τη δαπάνη.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δεν πάει άλλο. Κάθε μήνα έχουμε και από ένα περιστατικό που καταλήγει στο λιμάνι της Πύλου. Πρέπει κάτι να γίνει. Είτε να μην επιτρέπουν στα πλοία αυτά να μπαίνουν καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα είτε να λάβουν άλλα μέτρα. Ας δώσουν χρηματοδοτήσεις στους Δήμους που έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις να μπορούν να ανταποκριθούν. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα. Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα ούτε δική μας ούτε της Αστυνομίας. Πώς θα πληρωθεί η δαπάνη μεταφοράς τους και από ποιόν;», αναρωτήθηκε ο κ. Καφαντάρης.

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας 

*Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο αλλά και όλο το ιστορικό εδώ