Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ υπήρξε αναντίρρητα η πλέον σημαντική δημόσια επιχείρηση. Παρά τις εγγενείς αδυναμίες που χαρακτηρίζουν κάθε δημόσια επιχείρηση στη χώρα μας, έχει να προβάλλει έργο άκρως σημαντικό, τον εξηλεκτρισμό της Ελλάδας. Στον εξηλεκτρισμό στηρίχτηκε η ανάπτυξη της βιομηχανίας ως το 1980, κατέστη ανετότερη η ζωή των οικογενειών που διαβιούσαν στην ύπαιθρο χώρα και υποστηρίχθηκε ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος στην κοπιώδη, πλην χωρίς ανάλογη αμοιβή, εργασία του.
Από το σημαντικότερο, ίσως, δημόσιο τομέα της χώρας, ο οποίος πλέον οδηγείται προς ιδιωτικοποίηση, ξεκίνησε τη δράση της η νεοϊδρυθείσα Επιτροπή Αλληλεγγύης Καλαμάτας, μια πρωτοβουλία πολιτών από τα κάτω, με σκοπό την αντιμετώπιση διαφόρων δυσμενών πολιτικών για τους πολίτες, απότοκο των μνημονίων.
Έτσι, χθες το μεσημέρι πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της πρώην ΔΕΗ στην Καλαμάτα. Η διαμαρτυρία αφορούσε στην εκποίηση των Δικτύων Μεταφοράς του Ρεύματος (ΑΔΜΗΕ) και τις συνέπειες για τους πολίτες σε ό,τι αφορά την τιμή της κιλοβατώρας και την ασφάλεια της χώρας.
Επίσης, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε ενημέρωση των πολιτών με έντυπο υλικό για το κοινωνικό τιμολόγιο της επιχείρησης και τις προτάσεις της αλληλεγγύης για διεύρυνση των δικαιούχων σ’ αυτό, πλατύτερων λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, και δωρεάν χορήγηση συγκεκριμένου ύψους κατανάλωσης σε οικογένειες που αποδεδειγμένα είναι χωρίς εισόδημα.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, εκτός από μέλη της Επιτροπής, υπήρχαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νίκος Πατσαρίνος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών», Σταμάτης Μπεχράκης, μέλη και στελέχη από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Οι παρευρισκόμενοι, αλλά και οι ομιλητές, ζήτησαν ευρεία κοινωνική στήριξη και συμμετοχή στον αγώνα, προκειμένου να ακυρωθεί το προωθούμενο ξεπούλημα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ), που ανοίγει το δρόμο για τη διάλυση της ΔΕΗ υπέρ ιδιωτών.
Παράλληλα,  επισημάνθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η ανάγκη κοινωνικής συσπείρωσης για την αποτροπή της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου και κυρίως της υλοποίησης της εκποίησης του 66% του ΑΔΜΗΕ, με στόχο η ΔΕΗ να παραμείνει καθετοποιημένη, ενιαία και δημόσια.
Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκε ότι θα ζητηθεί απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί την «υπερ-στρατηγική» θυγατρική της ΔΕΗ και αποτελεί κομβικό σημείο για το ξεπούλημα και της υπόλοιπης ΔΕΗ.
Ζητήθηκε συνένωση δυνάμεων για την ακύρωση αυτής της ιδιωτικοποίησης, κάτι που θα αποτελέσει νίκη απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές, ενώ τονίστηκε ότι ο αγώνας θα είναι πιο αποτελεσματικός, αν καταστεί σαφές στην κοινωνία ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά του εθνικού ενεργειακού συστήματος της χώρας, προειδοποιώντας «επίδοξους πλιατσικολόγους» ότι δε θα βγάλουν κέρδη από την προώθηση αυτής της ιδιωτικοποίησης.
Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις και απεργίες, ενώ υπάρχουν πολλές προτάσεις για επιπλέον δράσεις στήριξης του αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης των δικτύων και της ΔΕΗ.
Βασική πρόταση όλων είναι «να γίνει θέμα όλου του κόσμου η υπόθεση ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ», και όχι μόνο των εργαζομένων, «να γίνει σύμμαχος όλη η κοινωνία», ώστε να διασφαλιστούν η ελευθερία και η ανεξαρτησία του λαού.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη