Συνταγή αφαίμαξης των ασθενών

Συνταγή αφαίμαξης των ασθενών

Αφού δεν του βγήκε το σενάριο των «25 ευρώ» μετά το άδειασμα Μαξίμου, ο Άδωνις Γεωργιάδης ρίχνει πλέον όλο το βάρος στο άλλο χαράτσι, αυτό του ενός ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων. Ένα μέτρο από το οποίο στοχεύει να εισπράξει παραπάνω από ό,τι από το χαράτσι των 25 ευρώ, καθώς με βάση συντηρητικούς υπολογισμούς θα γίνει ετήσια αφαίμαξη από τους ασθενείς από 60 έως και 66 εκατ. ευρώ.
Οι ασθενείς, που έχουν μετατραπεί πια σε αιμοδότες του συστήματος Υγείας, άρχισαν να πληρώνουν από προχθές το 1 ευρώ ανά συνταγή, η οποία περιλαμβάνει έως τρία φάρμακα. Και από το μέτρο, από το οποίο εξαιρούνται μόνο οι πολύ βαριά πάσχοντες και όσοι έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα (έχουν απομείνει ελάχιστοι), τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ θα γεμίσουν με εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του χρόνου.
Για το νέο μέτρο το «Θάρρος» μίλησε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Σωτ. Αργυρόπουλο: «Σε μία εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, σε μια εποχή των 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών και του αυξανόμενου ρυθμού των αστέγων και των απόρων, είναι απαράδεκτο ηθικά και οικονομικά να επιβάλλονται τέτοια μέτρα, τα οποία μπορεί να στοιχίσουν ζωές στο κοινωνικό σύνολο.
Μη νομίζετε ότι κάνει τίποτε η κυβέρνηση προς το καλό του κόσμου, προς το καλό της εισπρακτικής της πολιτικής κάνει.
Μην περιμένετε, δηλαδή, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να σκεφτεί το μέλλον του λαού, απλώς σκέφτεται το δικό της και μόνο μέλλον. Τίποτε άλλο».
Όσο για το μέτρο της καταβολής 1 ευρώ ανά συνταγή, σύμφωνα με τον ίδιο «εντάσσεται στο σύστημα της αύξησης της δαπάνης των πολιτών, δηλαδή της συμμετοχής τους στα φάρμακα.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το 1 ευρώ, μετατοπίζοντάς το στον ασφαλισμένο, το ξεχρεώνεται ο ΕΟΠΥΥ. Εμμέσως πλην σαφώς αυξάνεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα. Ένας ασφαλισμένος μεγάλης ηλικίας που χρειάζεται φάρμακα από πολλές ειδικότητες -που σημαίνει πολλές συνταγές- θα πρέπει να πληρώσει και 4 και 5 και 6 ευρώ το μήνα. Κι αυτό, όταν παίρνει κανείς σύνταξη 300 ή 350 ευρώ, είναι ένα σημαντικό ποσό.
Εν πάση περιπτώσει, η αύξηση αυτή γίνεται γιατί ο ΕΟΠΥΥ πνέει τα λοίσθια και το εν λόγω μέτρο δεν πρόκειται να τον σώσει. Αυτές είναι απελπισμένες κινήσεις, όπως και το 25ευρο, το οποίο τελικά, απέσυραν».
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αργυρόπουλος: «Το λέω καθαρά. Το μέτρο αυτό δεν είναι για να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, αλλά για να αποτρέψει τον κόσμο να πηγαίνει στο γιατρό να γράφει φάρμακα. Σε ένα λαό του οποίου η υγεία και η φαρμακευτική περίθαλψη πλήττεται, ουσιαστικά μειώνεται το προσδόκιμο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες ηλικίες θα πληγούν και αυτό θα το πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ αργότερα. Κι όλα αυτά έχουν ως τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση της υγείας».
Οι φαρμακοποιοί, από την πλευρά τους, αντιδρώντας στην υποχρέωση να εισπράττουν το ένα ευρώ από τους ασφαλισμένους, αλλά και με αφορμή το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων εις βάρος των φαρμακείων, αναμένεται να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, τις οποίες θα προσδιορίσουν το Σάββατο σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων του κλάδου.
Όπως σημειώνει κλείνοντας ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας: «Διαλύουν την Υγεία, διαλύουν και τα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί λένε όχι στον εξευτελισμό της φαρμακευτικής περίθαλψης, λένε όχι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας. Οι φαρμακοποιοί δε θα μείνουν αδρανείς».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη