Πλαφόν στις συνταγές ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ
Απόσυρση της απόφασης ζητά και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν οι πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες. Με απόφαση του υπουργού Υγείας, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Τρίτη, οι γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν το 2014 στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ συνταγές αξίας μικρότερης κατά 20% σε σχέση με το 2013.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του εκάστοτε ιατρού δε δύναται να υπερβεί το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του κατά τη διάρκεια του 2013. Για το λόγο αυτό ο ΕΟΠΥΥ υπολογίζει τη μέση μηνιαία δαπάνη ανά ιατρό το 2013 και θέτει όρια μηνιαίας δαπάνης συνταγογράφησης ανά ιατρό για το 2014».
Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι αν ένας γιατρός ογκολόγος ή νευρολόγος έχει το 2013 δέκα ασθενείς, θα πρέπει το 2014 να τους χορηγήσει λιγότερη ή φθηνότερη θεραπεία, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την πορεία της πάθησής τους και, εν κατακλείδι, την υγεία τους.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι αρμόδιοι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) προσαρμόζουν το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε ο γιατρός να μην μπορεί να συνταγογραφεί σε μηνιαία βάση φάρμακα των οποίων η συνολική δαπάνη υπερβαίνει κατά 20% το όριό του. «Ο ιατρός δύναται να υπερβεί το όριο για δύο μήνες, ωστόσο τον τρίτο μήνα το σύστημα δεν του επιτρέπει να συνταγογραφήσει συνολικό ποσό άνω του μηνιαίου ποσού μείον της υπέρβασης των δύο προηγούμενων μηνών», σημειώνεται.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο, κυρίως, για τους πάσχοντες από σοβαρά ή χρόνια νοσήματα. Το θέμα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από ασθενείς όσο και από γιατρούς.
«Το μέτρο αυτό θα έχει επιπτώσεις κυρίως σε μας», δηλώνει προς «Το Βήμα» η κυρία Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών – ΚΕΦΙ. «Πολλοί ασθενείς, όταν ολοκληρώνουν τη χημειοθεραπεία τους, παίρνουν φάρμακα για πολλά χρόνια. Για να πάρουν αυτά τα φάρμακα πρέπει να πάνε σε γιατρό να τους τα γράψει. Πολύ φοβάμαι ότι οι γιατροί, με το μέτρο αυτό, δε θα μπορούν να γράφουν το σύνολο των φαρμάκων για να μην υπερβούν το όριο», αναφέρει η κυρία Γραμματόγλου.
Ο κ. Γιάννης Θεοδωράκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, δηλώνει ότι υπάρχει περίπτωση οι ασθενείς να μη βρίσκουν γιατρούς να γράψουν τα φάρμακά τους. «Υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν οι ασθενείς να πάρουν τα φάρμακα μέσω ΕΟΠΥΥ. Το κράτος με αυτά που νομοθετεί οδηγεί τους ασθενείς στο να παίρνουν με δικά τους χρήματα τα φάρμακα, κάτι το οποίο πολλοί δεν μπορούν πλέον να πράξουν. Δυστυχώς, πλαφόν μπαίνει ακόμη και στους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ».
Με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι πολλών Ιατρικών Συλλόγων, μεταξύ αυτών και της Μεσσηνίας ζητούν την απόσυρση του μέτρου.